Cutiile din plastic sunt solutii foarte frecvent folosite in bucatarie pentru conservarea si pastrarea alimentelor, in special in frigider. Pe lângă costul minim al recipientelor din plastic, acestea vin în toate formele și dimensiunile. Așa că, desigur, este foarte practic pentru a păstra alimentele singure sau resturile de alimente pentru a se păstra rece pentru a doua zi. Cu toate acestea, unele alimente nu beneficiază de a fi în contact cu plasticul. Este posibil ca unii să ia gustul, iar pentru alții, mai degrabă apar probleme de sănătate sau de conservare. Iată cele 7 alimente pe care nu ar trebui să le păstrezi niciodată într-o cutie de plastic.
Problema depozitării alimentelor într-o cutie de plastic
Pe lângă dezastrul ecologic care înconjoară acest material extrem de poluant, există multe alte motive pentru a fi atenți la el. În primul rând, plasticul este mai puțin ușor de curățat decât sticla. De asemenea, favorizează proliferarea bacteriilor și mucegaiului în multe alimente, precum și dezvoltarea mirosurilor neplăcute. De asemenea, puteți ajunge să aveți reziduuri de grăsime și sos încăpățânate precum și pete lăsate de condimente, punând mereu sub semnul întrebării aspectul igienic din jurul acestui tip de recipient. Datorită fenomenului de macerare, acesta poate afecta și conservarea multor alimente.
Dacă sunteți în căutarea unei alternative, gândiți-vă de exemplu la borcanul de sticlă etanș sau la borcanul de gem reciclat. Acest lucru va proteja alimentele și va preveni dispersarea mirosurilor neplăcute în frigider. De asemenea, puteți folosi un castron simplu de salată, acoperit cu un capac de ceară de albine sau o pungă de ceară de albine. Folia de ceară este foarte ușor de făcut acasă și de folosit ca înlocuitor pentru folie și folie de plastic. În cele din urmă, ceramica este o altă opțiune posibilă.
Lista alimentelor pe care nu ar trebui să le păstrați niciodată într-o cutie de plastic
1) Neîncredere în carne
Motivul pentru care nu este recomandat sa optezi pentru acest tip de recipient este ca induce o reducere a proprietatilor nutritive. Odată ce carnea este procesată (gătită), procesul de descompunere este rapid, iar schimbările de gust și textura apar rapid. În ceea ce privește carnea crudă, depozitarea într-o cutie de plastic va accelera îmbătrânirea acesteia . Prin urmare, nu este recomandat de mulți măcelari!
2) Ouă crude sau fierte
Fie că sunt crude, fierte sau albușul separat de gălbenuș, ouăle nu trebuie niciodată păstrate în plastic. Vorbim aici nu numai despre ouă, ci și despre alimentele care le conțin (maioneză etc.) din cauza riscului de contaminare legat de salmonella sau bacteriile E. coli . Astfel de microorganisme se pot răspândi într-adevăr rapid cu ouăle crude, iar riscul este crescut din cauza contactului cu plasticul.
3) Tocănițe și supe (și orice fel de mâncare fierbinte!)
Compozitia si gustul supelor si tocanitelor sau alimentelor calde in general sufera modificari in contact cu plasticul. Pentru a fi în siguranță, lăsați totul să se răcească înainte de a umple cutiile . Le poți păstra la frigider fără nicio problemă, iar căldura nu va avea niciun efect asupra particulelor de plastic. Idealul rămâne însă borcanul de sticlă ermetic, care este mai ecologic.
Vă rugăm să rețineți: băuturile dumneavoastră sunt supuse acelorași reguli! Pentru ceai sau cafea, este important să așteptați întotdeauna să se răcească înainte de a le turna. Căldura creează schimbări și crește riscul contaminării bacteriologice.
4) Produse lactate
Cutiile de plastic pot fi depozitate temporar pentru câteva ore, dar nu mai mult din cauza riscului de contaminare cu bacterii. Din cauza acestor cutii, există într-adevăr schimbări de temperatură care au loc și aceste schimbări sunt cele periculoase.
5) Somon
Într-o cutie acoperită cu plastic, somonul va tinde să devină maro. Pentru a păstra toate calitățile acestui aliment excepțional, și în special aroma sa, aveți grijă să evitați recipientele din plastic.
6) Salate, fructe și legume crude
Ai putea crede că un Tupperware vechi bun este soluția perfectă pentru legumele crude proaspete tăiate. Cu toate acestea, aceste alimente se pot înmuia și se ofilesc mai repede într-o cutie de plastic. Acest lucru le face, de asemenea, să -și piardă valoarea nutritivă . În câteva ore ai roșii încrețite, salată verde și morcovi obosiți și încrețiți! Pentru a păstra aspectul, textura, gustul și nutrienții acestor alimente, preferați sticla față de cutiile de plastic. În ceea ce privește fructele, acestea se vor descurca mai bine într-un coș cu fructe la temperatura camerei. Acest lucru le va face mai puțin fade!
7) Brânză
Am atins deja problema produselor lactate, dar merită să vorbim mai mult despre brânza în general pentru care plasticul nu este lipsit de riscuri. Brânzeturile eliberează adesea apă. Apoi se va acumula în recipient și va încuraja mai rapid creșterea mucegaiului și a bacteriilor . Acesta va macera apoi, ducând la contaminarea alimentelor. Și, din păcate, mucegaiul nu este neapărat vizibil întotdeauna cu ochiul liber, ceea ce nu înseamnă că nu este acolo! În cele din urmă, pe lângă modificarea proprietăților nutriționale ale brânzei, aceasta poate duce la tulburări digestive (intoxicații alimentare etc.). De asemenea, poate face unele brânzeturi mai uscate.