Sarea este un potențator de aromă care se regăsește în toate rețetele , chiar și în cele dulci! Esentiale pentru buna functionare a organismului nostru, sodiul si clorura acestuia sunt doua minerale care permit transmiterea semnalelor nervoase si contractia musculara. Totuși, acolo unde OMS recomandă consumarea a mai puțin de 5 g, francezii au un aport mult mai mare, în special din cauza alimentelor achiziționate în comerț care conțin cantități mari din acesta. Problema este că prea multă sare poate avea un impact negativ asupra sănătății. Pe lângă retenția de apă, aceasta ne poate expune într-adevăr la anumite patologii precum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare (insuficiență cardiacă, infarct miocardic și accident vascular cerebral), cancer de stomac sau osteoporoză. Iată câteva semne de avertizare care indică faptul că mănânci prea multă sare. A monitoriza !
1) Dacă mănânci prea multă sare, îți va fi mereu sete
Să începem prin a afirma evident: excesul de sare duce la un dezechilibru al fluidelor din organism. Pentru a contrabalansa, corpul va trimite apoi semnale pentru a cere apă. Creierul nostru va reacționa apoi crescând senzația de sete, care poate părea de nestins.
2) Ai frecvent balonare
Guma de mestecat, varza și alte băuturi carbogazoase nu sunt singurele alimente care pot provoca gaze și burtă umflată. Un studiu publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie estimase de fapt că persoanele care au o dietă bogată în sodiu au cu 27% mai multe șanse de a avea balonare în comparație cu persoanele care consumă mai puțin. Acest lucru se explică în special prin faptul că excesul de sare favorizează retenția de apă dăunătoare digestiei intestinale, deci crampe și umflături!
3) Dureri de cap frecvente dacă consumi prea multă sare
În 2014, un studiu publicat în revista BMJ și realizat de Universitatea Johns-Hopkins (SUA) a căutat să identifice efectele secundare ale consumului excesiv de sare . În special, cercetătorii au stabilit că persoanele care iau 3.500 mg de sodiu pe zi au aproape o treime mai multe dureri de cap decât cei care consumă doar 1.500 mg.
4) Corpul care se umfla din cauza prea multa sare
Este bine cunoscut: sodiul favorizează retenția de apă. Procedând astfel, tinde, de asemenea, să facă anumite părți ale corpului să se umfle . Dacă aici vin în minte picioarele umflate , trebuie să știți că umflarea afectează și mâinile, fața și pungile de sub ochi.
5) Nevoia foarte frecventă de a merge la baie
Deoarece rinichii tăi trebuie să lucreze mai mult pentru a scăpa de sare, poți ajunge să mergi mai des la baie când consumi puțin prea mult. Și deoarece poate promova și setea, acest lucru nu face decât să amplifice fenomenul menționat.
6) Consumul prea multă sare favorizează ulcerul stomacal
Ulcerul peptic se poate forma în stomac sau duoden în urma unei inflamații cronice a acestui perete. Cel mai adesea, acest lucru este legat de bacteria Helicobacter pylori prezentă în tractul digestiv. Cu toate acestea, sarea tinde să crească leziunile de pe pereții stomacului, ceea ce poate favoriza apariția ulcerelor și le poate agrava.
7) Hipertensiune arterială, o consecință cunoscută
După cum explică L’Assurance Maladie pe site- ul său , „ sarea cauzează retenția de apă. Dacă absorbi multă sare, corpul tău acumulează o cantitate mai mare de apă care este responsabilă de creșterea tensiunii arteriale ”. Această creștere a tensiunii arteriale este mai mare în cazul tensiunii arteriale crescute, dar poate apărea totuși atunci când tensiunea arterială este normală.
8) Oboseală, frecventă când se mănâncă prea multă sare
Consumul unei cantități mari de sodiu va duce la deshidratare. Cu toate acestea, acesta din urmă va epuiza apoi corpul , de unde și senzația de oboseală. De asemenea, trebuie amintit că în 2017, un studiu a subliniat impactul sării asupra calității somnului. Potrivit oamenilor de știință, oamenii care au mâncat mai puțină sare au dormit de fapt mai bine.
9) Un impact și asupra funcțiilor cognitive
Din cauza deshidratării induse de supraconsumul de sodiu, poate fi dificil să raționezi sau chiar pur și simplu să te concentrezi . Potrivit unui studiu din 2011 publicat în Journal of Nutrition, chiar și deshidratarea ușoară poate afecta raționamentul, memoria, capacitatea de concentrare și chiar timpul de reacție.
Recomandări pentru cei care consumă prea multă sare…
Daca te recunosti in aceste semne, nu ezita sa consulti un medic pentru sfat.
De asemenea, trebuie să știți că câteva acțiuni foarte simple vă pot reduce consumul de sodiu. Întrucât alimentele procesate reprezintă o sursă majoră, nu ezitați să reveniți pe cât posibil la preparate în casă pentru a controla mai bine cantitățile ingerate și a limita sărurile ascunse (supe și bulion, pâine și biscuiți, condimente, mezeluri, cereale de dimineață, sosuri, preparate gata preparate). , etc.). Faptul de a face propriile preparate iti permite sa reduci sarea in favoarea condimentelor, citricelor, condimentelor si ierburilor aromatice pentru a da savoare preparatelor fara a forta sarea . De asemenea, verificați întotdeauna conținutul de sodiu al apelor și alimentelor pe care le cumpărați. Puteți opta pentru cele care conțin mai puțin.