Alimente bogate in calciu: top 7 grupe alimentare


Ce vă ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze în timp ce faceți aceste genuflexiuni cu greutăți? Ce poartă acel semnal reflex rapid când atingi ceva fierbinte?

Calciu

Menținerea rezervelor de calciu ale corpului este esențială. Iată o listă de alimente bogate în calciu. Alege-ți preferatele și gătește o furtună.

În acest articol

De ce ai nevoie de calciu?

Calciul susține întregul sistem osos și mușchii, susține funcționarea sistemului nervos și este o componentă esențială a sistemului circulator ( 1 ).

Fără acesta, nutrienții solubili în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, nu se asimilează în corpul dumneavoastră. Acest dezechilibru poate declanșa un lanț de tulburări și deficiențe ( 1 ).

Citiți mai departe pentru a găsi o listă a grupelor de alimente bogate în calciu.

7 grupuri de alimente bogate în calciu

1. Legume

VEGETAL MĂRIMEA PORȚIEI CONȚINUT DE CALCIU (ÎN MG)
Fruze de varza predezvoltate, fierte ½ cană 178
Wasabi 1 cană 166
Spanac ½ cană 146
Rapini, proaspăt, gătit ½ cană 124
Kale, proaspăt, gătit 1 cană 94
Bama, gătit ½ cană 88
Sfecla verde, gătită ½ cană 82
Varză chineză (bok choy) 1 cană 79
Brocoli 1 cană 42,8
Varză 1 cană 35.6
Hrean 1 cană 30
Ridiche 1 cană 29.0
Conopidă 1 cană 22.0

Sursa: ( 1 ), ( 2 )

2. Fructe, sucuri și fructe uscate

FRUCTE MĂRIMEA PORȚIEI CONȚINUT DE CALCIU (ÎN MG)
Suc de portocale (îmbogățit cu calciu și vitamina D) 100 g 201
Rubarba, înghețată, nefiertă 100 g 194
Smochine (uscate) 100 g 162
Fructe de padure, uscate 100 g 86
Prune uscate, deshidratate, nefierte 100 72
Portocale cu coajă 100 70
Curmale 100 64
Caise, uscate, nefierte 100 55
Stafide, fără sămânță 100 50
Dude 100 39
Soc 100 38
Jackfruit 100 34
Lychees, uscate 100 33
Mure 100 29
Kiwi 100 26
Zmeura 100 25
Papaya 100 24

Sursa: ( 3 )

3. Produse lactate și lactate

PRODUSE LACTATE / LACTATE MĂRIMEA PORȚIEI CONȚINUT DE CALCIU (ÎN MG)
Zer, dulce, uscat 100 g 796
Brânză Romano 1,5 oz 452
Iaurt, simplu, cu conținut scăzut de grăsimi 8 oz. 415
brânză elvețiană 1,5 oz. 336
Mozzarella 1,5 oz 333
Brânză Cheddar 1,5 oz. 307
Lapte, fără grăsimi 8 oz. 299
Zară, cu conținut scăzut de grăsimi 8 oz. 284
Lapte integral (3,25% grăsime) 8 oz. 276
Brânză feta 1,5 oz 210
Brânză de vaci, 1% grăsime din lapte 1 cană 138
Iaurt congelat, vanilie ½ cană 103
Inghetata, vanilie, ½ cană 84
Smântână acră, grăsime redusă 2 linguri 31
Cremă de brânză, regulată 1 lingura 14

Sursa: ( 1 ), ( 2 ), ( 3 )

4. Leguminoase, produse din leguminoase și linte

LEGUMINOASĂ / LINTE MĂRIMEA PORȚIEI CONȚINUT DE CALCIU (ÎN MG)
Fasole 100 g 440
Laptele de soia 8 oz. 299
Tofu, ferm, cu sulfat de calciu ½ cană 253
Tofu, moale, cu sulfat de calciu ½ cană 138
Faina de soia, degresata, cruda 100 g 244
Fasole albă, matură 100 g 240
Natto 100 g 217
Boabe de rinichi, roșii, mature 100 g 195
Făină de soia, prăjită cu grăsime completă 100 g 188
Soia, verde, gătită ½ cană 130
Fasole colorate, gătite ½ cană 106
Fasole albă, conservată ½ cană 96
Soia, matură, gătită ½ cană 88
Fasole Adzuki, mature 100 g 66
Fasole franceză, matură 100 g 63
Fasole galbenă, matură 100 g 62
Fasole la cuptor, făcute în casă 100 g 61
Miso 100 g 57
Lintea, crudă 100 g 56
Arahide, fierte, sărate 100 g 55
Mazare despicata, matura 100 g 55
Fasole mung, mature, fierte, 100 g 53
Fasole Fava, mature, fierte 100 g 36

Sursa: ( 2 ), ( 3 )

5. Nuci și semințe

NUCI / SEMINȚE MĂRIMEA PORȚIEI CONȚINUT DE CALCIU (ÎN MG)
Semințe de susan, întregi, uscate 100g 975
Semințe de chia, uscate 100g 631
Migdale 100g 264
Seminte de in 100g 255
Semințe de lotus, uscate 100g 163
Nuci de Brazilia, uscate, neîngrijite 100g 160
Alune sau flori 100g 114
Fistic, crud 100g 107
Nuci, engleză 100g 98
Semințe de floarea-soarelui 100g 78
Pacane, prăjite uscate 100g 72
Semințe de dovleac, prăjite uscate 100g 55
Nuci de caju, crude 100g 37
Castane (japoneze), uscate 100g 31
Carne de nucă de cocos, deshidratată 100g 26
Nuci de pin, uscate 100g 8

Sursa: ( 5 )

6. Pește, ouă și produse din carne

PEȘTE / OU / PRODUS DIN CARNE MĂRIMEA PORȚIEI CONȚINUT DE CALCIU (ÎN MG)
Carne de vita, varietati de carne, cruda 100 g 485
Sardine, conservate în ulei cu oase 3 oz 325
Carne de porc, proaspătă, varietate, crudă 100 g 315
Caviar, negru și roșu 100 g 275
Găina 100 g 187
Somon, roz, conservat, cu oase 3 oz 181
Miel 100g 162
Creveti, conservati 100g 145
Biban de ocean, Atlantic, gătit 3 oz 116
Hering Pacific, cuptor 100 g 106
Crab albastru, conservat 3 oz 86
Scoici conservate 3 oz 78
Păstrăv curcubeu, crescut, gătit 3 oz 73
Homar, gătit 100 g 61
Rață 100 g 11

Sursă: ( 1 ), ( 2 ), ( 6 ), ( 7 ), ( 8 ), ( 9 ), ( 10 )

7. Cereale, cereale și paste pentru micul dejun

CEREALE / CEREALE / PASTE MĂRIMEA PORȚIEI CONȚINUT DE CALCIU (ÎN MG)
Cereale gata de consum, îmbogățite cu calciu 1 cană 100-1000
Făină de ovăz, simplă și aromată, instantanee, fortificată 1 pachet pregătit 99-110
Pâine albă 1 felie 73
Budinca de ciocolata, gata de consum, refrigerata  4 uncii. 55
Pâine, grâu integral 1 felie 30
Făină de grâu universal, îmbogățită 100 g 338
Făină de porumb, îmbogățită 100 g 141
Tărâțe de grâu, brute 100 g 73
Orez alb, fiert 100 g 55
Ovăz 100 g 54
Quinoa, nefierte 100 g 47
Făină de hrișcă 100 g 41
Macaroane, integrale 100 g 40
Orez brun, crud 100 g 33
Spaghete, uscate 100 g 21

Sursă: ( 1 ), ( 2 ), ( 11 )

Aceasta a fost lista noastră exclusivă de alimente bogate în calciu. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți câteva articole din aceste liste și să gătiți o furtună bogată în calciu.

Înainte de a începe să lucrați, este important să știți cât de mult calciu aveți nevoie. Consultați următoarea secțiune pentru aceste detalii.

Cât de mult ai nevoie de calciu?

Cerințele se schimbă odată cu vârsta și sexul.

VÂRSTĂ MASCULIN FEMEIE GRAVIDĂ ALĂPTAREA
0-6 luni * 200 mg 200 mg
7-12 luni * 260 mg 260 mg
1-3 ani 700 mg 700 mg
4-8 ani 1.000 mg 1.000 mg
9–13 ani 1.300 mg 1.300 mg
14-18 ani 1.300 mg 1.300 mg 1.300 mg 1.300 mg
19-50 de ani 1.000 mg 1.000 mg 1.000 mg 1.000 mg
51-70 de ani 1.000 mg 1.200 mg
Peste 71 de ani 1.200 mg 1.200 mg

O femeie adultă medie (19-50 de ani) trebuie să ia zilnic 1.000 mg de calciu . Fetele (14-18 ani) au nevoie de un aport mai mare de 1.300 mg, iar femeile mai în vârstă, în post-menopauză, au nevoie de aproximativ 1.200 mg de calciu pe zi (1) .

Nivelurile de consum superioare tolerabile (UL) ale unui supliment sunt cea mai mare cantitate pe care majoritatea oamenilor o pot lua în siguranță. Pentru calciu, arată cam așa:

Vârstă UL
SUGARI
0-12 luni Nu este posibil să se stabilească
COPII ȘI ADOLESCENȚI
1-3 ani 2.500 mg / zi
4-8 ani 2.500 mg / zi
9-13 ani 2.500 mg / zi
14-18 ani 2.500 mg / zi
ADULȚI CU VÂRSTA PESTE 19 ANI
Bărbați 2.500 mg / zi
femei 2.500 mg / zi
SARCINA
14-18 ani 2.500 mg / zi
19-50 de ani 2.500 mg / zi
ALĂPTAREA
14-18 ani 2.500 mg / zi
19-50 de ani 2.500 mg / zi

Dar ce se întâmplă dacă aceste componente nu sunt disponibile / insuficiente pentru a îndeplini marca zilnică de aport? Ce se întâmplă când aveți deficit de calciu?

Ce se întâmplă dacă există prea puțin calciu?

Deficitul de calciu ar declanșa un efort multifuncțional, având în vedere rolul său critic în metabolismul și întreținerea corpului dumneavoastră. Următoarele sunt simptomele deficitului de calciu sau ale hipocalcemiei ( 12 ):

  • Amorțeala vârfurilor degetelor și a degetelor de la picioare
  • Crampe musculare
  • Convulsii
  • Letargie
  • Apetit slab
  • Aritmie
  • Rahitism (dacă este asociat cu deficit de vitamina D)
  • Iritabilitate neuromusculară aleatorie
  • Insuficiență renală cronică
  • Pancreatită
  • Boli cardiovasculare și, în cele mai grave cazuri
  • Moarte

Pentru a evita astfel de repercusiuni, cel mai bine este să aveți o dietă echilibrată și bogată în calciu. În ciuda luării măsurilor, dacă sunteți diagnosticat cu hipocalcemie, furnizorii de servicii medicale pot prescrie suplimente de calciu.

Suplimentele cu calciu sunt formulări sintetice ale compușilor de calciu. Cele mai multe dintre acestea sunt sigure pentru consumul uman.

Vă recomandăm însă să le utilizați numai sub supraveghere medicală.

Suplimente de calciu de încredere

  1. Carbonat de calciu : cel mai rapid absorbit în organism. Este disponibil sub formă de capsule, lichide, pulbere și tablete fără prescripție medicală.
  2. Citrat de calciu: o formă mai scumpă de calciu. Se absoarbe bine pe stomacul gol sau plin.
  3. Alte surse : gluconat de calciu, lactat de calciu, fosfat de calciu, acetat de calciu, citrat de calciu malat, lactogluconat de calciu, fosfat tricalcic etc., cu suplimente multivitamine-minerale sunt disponibile ( 13 ).

Verificați simbolurile de autenticitate ale produsului, dimensiunea de servire, instrucțiunile de utilizare și doza recomandată înainte de a alege suplimentul potrivit.

Mai presus de toate, utilizați-le numai cu acordul medical.

În concluzie

Este obligatoriu să obțineți aportul recomandat de acest mineral magic pentru a trăi o viață fără probleme. Cu îndrumări medicale / dietetice, puteți planifica o masă bogată în calciu folosind grupele de alimente listate.

Întărește-ți oasele, crește sănătatea inimii și rămâi în formă cu calciu!

întrebări frecvente

Cât de mult calciu poate absorbi corpul dumneavoastră la un moment dat?

Corpul dumneavoastră poate lua aproximativ 500 mg de calciu la un moment dat. Deși necesarul zilnic este de aproximativ 1000-1200 mg, este mai bine să împărțiți totalul în doze mici de 500 mg pe parcursul zilei. Acest lucru ar asigura absorbția maximă a calciului.

Cum determinați nivelurile de calciu din corpul dumneavoastră?

Nivelurile de calciu din corpul dvs. pot fi determinate prin efectuarea unui test simplu de sânge. Vă poate ajuta să diagnosticați deficitul de calciu sau excesul de calciu. Rezultatul indică cantitatea de calciu care circulă liber în sânge, dar nu și cea stocată în oase.

Gama de referință pentru calciu la adulți este de 8,6 mg / dl până la 10,2 mg / dl, iar pentru copii, aceasta variază de la laborator la laborator.

 Surse

  • Calciul, Fișă informativă pentru profesioniștii din domeniul sănătății, Biroul de suplimente alimentare, Institutele Naționale de Sănătate.
    https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/#en2
  • ANEXA B. SURSE ALIMENTARE DE NUTRIENȚI SELECȚIȚI, Ghiduri dietetice pentru americani 2005, USDA.
    https://health.gov/dietaryguidelines/dga2005/document/html/appendixB.htm
  • Fructe și sucuri de fructe, alimente cu cel mai mare conținut de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-009118000000000000000-w.html
  • Leguminoase și produse leguminoase, alimente cu conținut ridicat de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-016118000000000000000-1w.html?
  • Nuci și produse din semințe, alimente cu cel mai mare conținut de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-012118000000000000000-1w.html?
  • Produse de pește și crustacee, alimente cu cel mai mare conținut de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-015118000000000000000-w.html
  • Produse din carne de vită, alimente cu cel mai mare conținut de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-013118000000000000000-w.html
  • Produse avicole, alimente cu cel mai mare conținut de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-005118000000000000000-w.html
  • Produse din carne de porc, alimente cu conținut ridicat de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-010118000000000000000-w.html
  • Produse de miel, vițel și vânat, alimente cu cel mai mare conținut de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-017118000000000000000-w.html
  • Cereale și paste, Alimente cu cel mai mare conținut de calciu, SELFNutritionData.
    https://nutritiondata.self.com/foods-020118000000000000000-w.html
  • Semne de hipocalcemie: semnele lui Chvostek și Trousseau, Revizuirea semnelor clinice, medicul spitalului, CiteSeerX, Universitatea de Stat din Pennsylvania.
    http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.173.4187&rep=rep1&type=pdf
  • Totul despre suplimente de calciu, programul de prevenire și educare a osteoporozei din statul New York, Departamentul Sănătății, statul New York.
    https://www.health.ny.gov/publications/1980/index.htm