Sindromul colonului iritabil: 7 alimente de evitat pentru a nu agrava situația


Sindromul intestinului iritabil (IBS, numit și sindromul intestinului iritabil (IBS) sau colopatie funcțională) afectează una din zece persoane. Pentru aceste persoane, viața de zi cu zi este punctată de simptome pe cât de dureroase, pe atât de incomode, mai ales în cazul unor izbucniri majore. Episoadele de constipație pot fi urmate de zile de diaree și balonare (un stomac extrem de umflat predispus la flatulență), precum și dureri și crampe după masă sunt foarte frecvente. Și dacă poți folosi anumite  medicamente sau remedii naturiste pentru a te ușura , grija specială acordată alimentelor poate face și ea diferența, de aici și această listă de alimente de evitat sau limitat în cazul sindromului de colon iritabil.

De remarcat că atunci când mănâncă anumite alimente, organismul poate reacționa foarte rău, ceea ce poate amplifica simptomele. Putem acum acumula mai multe gaze și ne umflam și mai mult, lipsiți crunt de energie, avem greață sau o nevoie frecventă de a urina, să simțim dureri de spate, să trecem prin faze de incontinență fecală sau chiar să avem impresia că nu reușim niciodată să-și golească complet vezica urinară. Atunci poate fi util să vă ajustați dieta și, în special, să evitați anumite alimente care sunt incompatibile cu un intestin iritabil.

1) Atenție la alimentele bogate în gluten în caz de intestin iritabil

gluten

Mulți oameni au o alergie la gluten sau au dezvoltat o sensibilitate. Totuși, din cauza acestei intoleranțe la gluten, organismul poate reacționa cu o reacție imună gravă în cazul IBS, de unde apariția crampelor abdominale, a balonării și a diareei frecvente după mese. Din fericire, acum există pe piață multe alternative fără cereale bogate în gluten (orz, secară, grâu etc.) pentru a-ți continua dieta mai senin fără a te priva complet de paste, prăjituri și alte produse de patiserie.

2) Alimente grase, pentru a limita cu un intestin iritabil

burger cu poftă foame

În pizza sau burgeri ca și în multe feluri de mâncare pregătite, există multă grăsime. Cu toate acestea, ele pot favoriza excesul de gaze, precum și contracțiile intestinale frecvente la pacienții care suferă de sindromul colonului iritabil.

3) Ușor pentru lactate

produse lactate brânzeturi din lapte

Corpul digeră lactoza datorită lactază care o va transforma apoi în zaharuri care sunt ușor de absorbit de către organism. Cu toate acestea, lactaza nu este întotdeauna produsă în cantitate suficientă, ceea ce face ca lactoza să fermenteze în sistemul digestiv și să provoace tulburări digestive precum gazele, agravând starea de sănătate a pacienților cu IBS. Brânză, iaurt, unt… în cazul unei posibile intoleranțe temporare sau permanente la lactoză, este mai bine să evitați utilizarea excesivă a acesteia. Nu ezitați să optați pentru alternative precum laptele vegetal în gătitul zilnic.

Bine de știut: Crezi că ești intolerantă la produse lactate sau gluten? În acest caz, poate fi benefic să-ți limitezi consumul pentru o perioadă pentru a vedea dacă asta te uşurează. Pe de altă parte, nu opri totul deodată . Într-adevăr, riști să elimini inutil anumite alimente. Atunci nu ai mai putea discerne deloc ceea ce digeri bine sau nu. Prin urmare, eliminați o singură mâncare sau o clasă de alimente la un moment dat!

4) De dragul colonului tău iritabil, ferește-te de alimentele care fermentează

chou

Dacă suferiți deja de balonare, nu este recomandat să adăugați la acesta cu alimente care produc multe gaze în sistemul digestiv. Aici, bineînțeles, ne gândim la fasole uscată, broccoli, năut, varză, ceapă și gumă de mestecat cu sorbitol (și alți îndulcitori alimentari care se termină în -ol). De asemenea, tărâțele de grâu trebuie limitate. Mai general, in caz de intestin iritabil, poti limita fara teama alimentele cunoscute sub denumirea de FODMAP (Oligozaharide Fermentabile, Disaharide Monozaharide si Polioli) care sunt bogate in zaharuri fermentabile (carbohidrati sau carbohidrati) care sunt slab absorbite in intestin.

5) Mâncăruri picante, în cantități mici

condimente

În cazul sindromului de colon iritabil, consumul de mâncăruri și alimente picante poate crește foarte mult riscul de indigestie și tulburări gastro-intestinale. Există riscuri de a suferi de diaree și vărsături.

6) Alimente bogate în fibre nu sunt atât de bune pentru un intestin iritabil

brocoli

Foarte des sunt recomandate alimentele bogate in fibre alimentare, mai ales in cazurile de constipatie. În rubricile Manchester Evening News , profesorul Peter Whorwell, medic gastroenterolog, explică însă că spre marea uimire a pacienților săi, îi sfătuiește adesea să-și limiteze consumul de fructe și legume, tocmai bogate în fibre. El explică că consumul prea mult din aceste alimente poate provoca multe tulburări digestive la pacienții cu IBS.

7) Asta a fost pentru mâncare. Dar băuturile de limitat în caz de intestin iritabil?

alcool băuturi alcoolice

La pacienții cu boală funcțională a intestinului, alcoolul poate amplifica foarte mult simptomele. Pe lângă băuturile alcoolice, cafeaua poate agrava și manifestările asociate cu acest sindrom dureros.