Fie că sunt proteine animale sau vegetale, acestea sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Prin urmare, este important să nu trecem cu vederea acești macronutrienți. Totuși, nici excesul opus, și anume prea multe proteine, nu este ideal. Într-adevăr, dietele bogate în proteine se laudă cu capacitatea lor de a reduce grăsimile, păstrând în același timp mușchii și crescând senzația de sațietate. Cu toate acestea, nu doar studiile au arătat că scăderea în greutate a fost doar temporară (cu recăpătarea în greutate ulterior), dar, în plus, consumul excesiv de proteine poate avea efecte dăunătoare nebănuite asupra sănătății noastre. Cu toate acestea, occidentalii tind să mănânce prea mult. De la respirația urât mirositoare la riscul de cancertrecând prin tulburări digestive, descoperă toate motivele pentru a nu abuza de ea!
1) Consumul de prea multe proteine favorizează respirația urât mirositoare
Daca este deja bine cunoscut faptul ca consumul de carne prea multa iti poate face transpiratia sa aiba un miros urât , este mai putin cunoscut faptul ca afecteaza si mirosul respiratiei . Acest lucru este cu atât mai adevărat când reducem și carbohidrații. Un studiu a confirmat, de asemenea, că 40% dintre persoanele care urmau o dietă bogată în proteine au susținut că suferă de halitoză (sau respirație urât mirositoare). Acest lucru se explică prin faptul că, printr-o dietă bogată în proteine, corpul nostru intră într-o stare de cetoză , o stare metabolică care influențează apoi mirosul expirat prin gură. Dacă doriți să continuați dieta bogată în proteine, nu uitați să beți multă apă și să mențineți o igienă orală bună.
2) Pot apărea tulburări digestive
Consumul de prea multe proteine și nu suficienți carbohidrați poate implica, de asemenea, că nu consumăm suficiente fibre alimentare. Ca urmare, riscați să suferiți de constipație . Apoi este necesar să se contrabalanseze prin asigurarea aportului său de fibre și prin consumul de apă din abundență. De asemenea, rețineți că dacă consumați prea multe produse lactate, de asemenea bogate în proteine, aceasta poate provoca și diaree, mai ales în cazurile de intoleranță. Este mai bine să evitați consumul excesiv al acestui tip de produse și, în plus, să limitați băuturile pe bază de cofeină.
3) Consumul prea mare de carne este legat de riscul de cancer
Numeroase studii au identificat proteinele animale, și mai ales carnea roșie și așa-numitele carne procesată, pentru asocierea lor cu un risc crescut de a dezvolta cancer . Acest lucru se referă în special la cancerul de sân, cancerul colorectal, precum și cancerul de prostată și ar putea fi explicat prin hormonii, compușii cancerigeni și grăsimile prezenți în carne. Și dimpotrivă, consumul de proteine din surse vegetale este asociat cu un risc redus de cancer.
Desigur, este la latitudinea fiecărui individ să decidă dacă să mănânce sau nu carne. Totuși, din motive de sănătate, pare clar că mulți oameni consumă prea mult și ar beneficia de pe urma diversificării surselor de proteine și reducerea drastică a cărnii roșii.
4) Deshidratare din cauza consumului excesiv de proteine
Pe măsură ce aportul de proteine crește, nivelul de hidratare scade. Acest lucru se explică prin conținutul ridicat de azot al alimentelor precum carnea, care necesită mobilizarea multor ape de către organism pentru eliminarea acesteia prin urinare. Acest lucru vă poate face să doriți să urinați mai mult și să vă simțiți însetat . Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în caz de deshidratare, nu se simte neapărat mai mult sete decât de obicei. Prin urmare, este esențial să rămâneți bine hidratat atunci când consumați mai multe proteine pentru a vă proteja corpul de deshidratare.
5) Consumul de prea multe proteine este rău pentru rinichi
În starea cunoștințelor noastre actuale, cu greu putem spune că un consum prea mare de proteine poate provoca probleme renale. Într-adevăr, puține studii au demonstrat până în prezent acest fapt. Cu toate acestea, s-a stabilit deja că excesul de proteine prezintă riscuri pentru pacienții care au deja afecțiuni renale preexistente , cu riscul de a provoca leziuni. Se dovedește că carnea conține mult azot. Prin urmare, rinichii trebuie să lucreze mai mult pentru a-l elimina, ceea ce nu este fără a obosi rinichii deja afectați. În plus, aceste deșeuri vor fi greu de eliminat complet.
6) O legătură cu mai multe boli de inimă
Produsele bogate în proteine, cum ar fi carnea roșie sau produsele lactate, sunt, de asemenea, foarte bogate în grăsimi saturate, precum și în colesterol . În 2010, un studiu a arătat că consumul unor cantități mari din aceste două tipuri de alimente a fost corelat cu un risc crescut de boală coronariană la femei, unde alimente precum peștele, carnea de pasăre și nucile l-au redus riscurile. Alte lucrări din 2018 au avertizat că consumul pe termen lung de carne roșie poate crește TMAO (o substanță chimică intestinală legată de bolile cardiovasculare).
7) Poate provoca dureri de cap, oboseală și schimbări de dispoziție
Din cauza deshidratării menționate mai devreme, pot apărea dureri de cap. În plus, un exces de proteine poate duce la o lipsă de carbohidrați, care poate fi dăunătoare în măsura în care creierul are nevoie de energia pe care o furnizează. Scăderea carbohidraților poate duce apoi la o scădere a masei creierului. S-ar putea să vă treziți într-o dispoziție proastă și să aveți dificultăți în a rămâne concentrat .
Aceste tipuri de simptome pot fi mult crescute dacă, de asemenea, limitați aportul de carbohidrați pe lângă consumul de multe proteine. Într-adevăr, corpul tău își va obține energia în altă parte și va transforma proteinele în carbohidrați. Cu toate acestea, este un proces de digestie lent care va provoca oboseală fizică și psihică, ducând la schimbări de dispoziție și iritabilitate .
8) Consumul de prea multe proteine reduce calciul din organism
Dietele bogate în proteine tind să scadă nivelul de calciu din organism. Prin urmare, acest lucru poate promova osteoporoza și poate afecta sănătatea oaselor noastre. Mai mult, un studiu din 2013 a stabilit o legătură clară între consumul ridicat de proteine și fragilitatea oaselor.
Dietele bogate în proteine, în special carnea, pot determina scăderea nivelului de calciu.
Cum să nu consumi prea multe proteine?
Este dificil să găsești date clare cu privire la câte proteine să consumi zilnic. ANSES recomandă să mănânce 0,83 g pe kilogram pentru un adult sănătos. Pentru o persoană de 60 kg, aceasta oferă un aport recomandat de 50 g de proteine pe zi. Cu toate acestea, datele pe acest subiect rămân insuficiente sau neconcludente. Regula de aur pentru a rămâne sănătos este așadar să limitați pe cât posibil carnea roșie și să vă diversificați zilnic sursele de proteine animale și vegetale (carne albă, pește, leguminoase etc.).