Respiratia urat mirositoare isi poate avea originea in diferite cauze: tutun, afectiuni digestive (boala de reflux gastroesofagian etc.), problema endocrina (tip diabet) sau boala cronica de rinichi. Faptul de a nu avea o igienă orală îngrijită (atât în ceea ce privește dinții, gingiile și limba) rămâne totuși una dintre cele mai frecvente cauze, în special din cauza afecțiunilor conexe: carii, abcese dentare, ulcere bucale, gingivite etc. Și în plus, nici mâncarea nu ne lasă mereu nevătămată gura! Prin promovarea bacteriilor în cavitatea bucală și a reacțiilor chimice în gură și tractul digestiv, anumite alimente sunt maeștri în arta de a provoca respirația urât mirositoare. Iată care sunt.
NB In cazul unor probleme persistente orale, digestive sau ORL, evident este indicat sa consultati rapid un specialist (respectiv medicul stomatolog, gastroenterolog sau medicul ORL). Atunci când periajul pe dinți nu este suficient, este într-adevăr necesar să se investigheze cauzele halitozei persistente.
Iată lista alimentelor care provoacă respirația urât mirositoare
1) Usturoiul, unul dintre cele mai notorii alimente care cauzează respirația urât mirositoare
Imposibil să nu mai vorbim de celebra suflare de usturoi de care e atât de greu de scăpat ( cu excepția sfaturilor potrivite !). Acest lucru se explică prin anilină, un compus care permite usturoiului să se protejeze de insecte. Odată ingerată, se transformă în alicină și se degradează într-un compus organic al sulfului numit sulfură de metil-alil, care este greu de eliminat de către organism. Prin urmare, se explică mirosul urât de durată dat transpirației, urinei și mucoasei bucale după consumul de usturoi. Aceleasi mecanisme le gasim si cu ceapa, mai ales cand este cruda.
2) Carne roșie
Alimentele bogate în proteine animale, cum ar fi carnea roșie, pot favoriza foarte mult respirația urât mirositoare. Acest lucru poate modifica într-adevăr pH-ul oral datorită aminoacizilor din carne, care vor promova creșterea bacteriilor în gură . Și ciugulind reziduurile de carne din gură, bacteriile produc compuși cu sulf. Nici digestia nu ajută. În timpul proceselor digestive, aminoacizii din carne sunt, de asemenea, transformați în compuși de sulf expulzați de aerul expirat.
3) Alimentele cu zahăr, legate și de respirația urât mirositoare
Bomboane, ciocolată, deserturi și produse de patiserie… Dulciurile și dulciurile par uneori irezistibile când avem chef de gustare! Totuși, atenție, pentru că, la fel ca băuturile dulci (sucuri, sucuri de fructe etc.), toate aceste plăceri dulci hrănesc bacteriile, care sunt deosebit de îndrăgostite de ele. Și cu cât bacteriile se dezvoltă mai mult, cu atât mirosurile devin mai rele ! De asemenea, rețineți că acest tip de alimente contribuie și la respirația urât mirositoare prin cauzarea plăcii dentare, a cariilor și a bolilor gingiilor. Cu toate acestea, aceste afecțiuni favorizează și halitoza.
4) Alcool și cafea, băuturi la limitare
Îți place alcoolul și cafeaua? Ai grijă la respirație… Aceste două băuturi au un efect deshidratant și astringent . Prin uscarea gurii și reducerea producției de salivă (protectoare și antibacteriană), ambele favorizează proliferarea bacteriilor care provoacă mirosuri. În plus, alcoolul este bogat în zaharuri care, așa cum am explicat mai devreme, fac bacteriile fericite. Deci nu putem face mai rău pentru respirație!
5) Produse lactate, în special brânză
Parcă toate lucrurile bune dau respirație urât mirositoare… Totuși, în cazul brânzei, acest lucru nu este surprinzător în măsura în care brânzeturile tari (albastru, camembert, munster etc.) pătrund imediat în mucoasa bucală . Asta nu iartă! În general, produsele lactate promovează respirația urât mirositoare din cauza albuminoizilor lor. Rezultate din transformarea proteinelor în timpul digestiei, aceste molecule eliberează compuși cu sulf atunci când sunt degradați . De asemenea, să ne amintim încă o dată că, la fel ca zahărul, proteinele promovează proliferarea bacteriilor în cavitatea bucală.
6) Condimente printre alimentele cu respirația urât mirositoare
Fie că este vorba de chilli sau condimente (curry, chimen etc.), acestea trebuie consumate cu moderație înainte de o întâlnire romantică! Într-adevăr, aceste ingrediente, care sunt foarte populare în bucătărie, sunt cunoscute că favorizează respirația urât mirositoare.
7) Varză și conopidă
Varza funcționează cu aceleași mecanisme ca usturoiul sau ceapa, așa cum am menționat mai devreme. Respirația urât mirositoare provine din prezența compușilor organici de sulf eliberați în timpul expirării aerului. În ceea ce privește conopida, se știe în special că dă un miros neplăcut respirației.
8) hamsii si sardine
Fie că este într-o salată Nicoise sau într-o pizza napolitană, hamsiile nu reușesc să-ți facă respirația urâtă. Pe lângă gustul său puternic care pătrunde în gură, trebuie remarcat faptul că gustul său sărat tinde să se usuce gura. Prin urmare, acest lucru poate promova respirația urât mirositoare. În secțiunea de pește, sardinele pot, totuși, să ofere și o respirație neplăcută.
9) Charcuterie
Chorizo, șuncă, cârnați… Ne plac la aperitiv sau la raclette! Cu toate acestea, aceste feluri de mâncare sunt foarte sărate. De asemenea, au tendința de a vă lăsa gura uscată, ceea ce nu vă ajută să vă mențineți respirația proaspătă.
10) Ouă fierte tari
Ouăle fierte tind să provoace respirație urât mirositoare la gust.
Acordați atenție și medicamentelor dvs.
Unele tratamente pot usca gura, provocând respirația urât mirositoare și creșterea bacteriilor. Acest lucru poate apărea cu antidepresive, antipsihotice, antihistaminice sau chiar antihipertensive. Dacă aveți îndoieli, nu ezitați să căutați mențiunea „halitoză” pe prospectul medicamentului dumneavoastră. Dacă există, este posibil să puteți consulta un medic pentru a schimba rețeta.
Câteva sfaturi pentru a-ți păstra respirația proaspătă
O gură uscată poate favoriza acest fenomen, este mai bine să bei multă apă pentru a limita dezvoltarea bacteriilor. Consumul de ceai verde și ceai negru vă poate ajuta, de asemenea, să evitați mirosul neplăcut al gurii. Dacă este necesar, poți ajuta și strecurând o picătură de ulei esențial de mentă pe limbă sau mâncând o frunză de mentă sau pătrunjel. Reîmprospătează respirația rapid și bine și este mai puțin probabil să provoace gaze decât guma de mestecat fără zahăr (deși sunt încă eficiente pentru o respirație plăcută). Luați în considerare, de asemenea , să favorizați alimente care sunt bune pentru respirație , cum ar fi iaurtul neîndulcit pentru desert.
Mai mult, ai grijă de igiena ta dentară cu o pastă de dinți bună, o periuță de dinți potrivită și ață dentară. În cele din urmă, nu uitați să vă concentrați asupra limbii. Într-adevăr, după cum reamintește de Asigurări de Sănătate , „ 60% din bacteriile din cavitatea bucală se găsesc pe suprafața limbii, în pliuri numite vilozități. Limba este, așadar, responsabilă pentru 41% din cazurile de respirație urât mirositoare de origine orală ”.