Alergiile alimentare: conform celor mai recente date de la EEACI – Academia Europeană de Alergie și Imunologie Clinică – sunt din ce în ce mai răspândite și în continuă creștere. Motivul ar putea fi căutat pe de o parte în capacitatea de a pune diagnostice mai bune, identificând astfel mai multe cazuri decât în trecut, pe de altă parte în schimbările de mediu care au favorizat incidența unor astfel de alergii.
De fapt, factorii declanșatori par a fi diverși: fumatul, un stil de viață sedentar și, în ceea ce privește alimentația, un consum mai mic de alimente proaspete ar determina un aport mai mic de antioxidanți conținuti în acestea.
Alergii și intoleranțe alimentare: care este diferența?
Intoleranța alimentară face parte dintr-un grup mai mare de tulburări definite ca reacții adverse la alimente.
Vorbim de intoleranță alimentară, mai degrabă decât de alergie, atunci când reacția nu este cauzată de sistemul imunitar.
În schimb, când în schimb este o reacție alergică înseamnă că sistemul imunitar produce anticorpi împotriva unei substanțe inofensive, prezente în alimente (sau în mediu), de parcă ar fi patogenă.
Sfat nutriționist
O reacție negativă la alimente este adesea confundată cu o alergie, dar poate fi o intoleranță.
Simptome: Intoleranțele au simptome similare cu cele ale alergiilor, adică greață, diaree, crampe stomacale.
Actiune: alergiile afecteaza sistemul imunitar, intolerantele afecteaza metabolismul.
Substanțe: intoleranțele se referă în general la lactoză, gluten sau sulfiți.
Ce trebuie să faceți: persoanele care suferă de alergii trebuie să elimine toate alimentele ofensatoare, în timp ce persoanele intolerante pot tolera cantități mici din aliment sau componentă în cauză.
Excepție fac persoanele sensibile la gluten sau sulfit.
Alergii alimentare: gluten, lactoză și teste de făcut
Cel mai sigur test pentru diagnosticarea intoleranței la lactoză este Testul H2 Breath, care evaluează prezența hidrogenului în respirație înainte și după administrarea a 50 de grame de lactoză. Se prelevează 9 probe de aer, obținute prin suflarea pacientului într-o pungă la intervale regulate (aproximativ la fiecare 20 de minute), timp de aproximativ 3 ore.
În schimb, pentru a diagnostica intoleranța la gluten, o probă de sânge este suficientă pentru a verifica doza de anticorpi IgG și IgA, adică anticorpi anti-transglutaminază și anticorpi anti-gliadină.
Maria Antonella Muraro, director științific al Centrului Regional de Specializare pentru studiul și tratarea alergiilor și intoleranțelor alimentare activ la Spitalul Universitar din Padova, subliniază că orice aliment ar putea fi un potențial alergen pentru organism, dar în majoritatea cazurilor reacții alergice sunt declanșate de un grup de 7 alimente reprezentate de:
- lapte de vaca
- ou
- soia
- cereale
- peşte
- arahide sau alte fructe uscate
- crustacee.
„Corelarea dintre alergii și aceste alimente”, explică dr. Muraro, „ar putea fi legată de faptul că astăzi le consumăm în cantități mai mari decât în trecut”.
Alergii la nichel: alimente de eliminat
Pentru intoleranța la nichel, trebuie să fii sigur prin teste foarte valide (test de plasture).
Alimentele care conțin cel mai mult sunt: ciocolată.
Apoi sunt leguminoasele, soia și cerealele integrale pentru că sunt prezente în solul în care cresc aceste alimente.
De fapt, multe alimente pe bază de plante au nichel chiar din pământ. Roșiile și produsele conservate au și ele nichel, gândiți-vă doar la conserva de ton.
Verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră dacă sunteți intolerant.
Alergii alimentare: simptome în funcție de vârstă
Depinde de vârstă. La sugari, se manifestă de obicei prin:
- eczeme atopice
- diaree
- vărsături continue
- creștere lentă sau încetinită.
În schimb, la tineri și adulți există simptome destul de imediate, cum ar fi:
- umflarea buzelor
- senzație de blocaj în gât
- simptome ale pielii
- în cazuri severe dificultăți de respirație.
Există teste, numite teste de provocare, care se fac la unitățile medicale. Acestea oferă persoanelor care pot suferi de alergii cantități mici de diferite grupuri de alimente pentru a testa reacțiile organismului.
Cei mai expuși riscului
Subiecții pediatrici sunt cei mai expuși.
Cele mai recente date vorbesc despre 50.000 de copii preșcolari din Romania care sunt afectați de alergii alimentare.
În plus, copiii care au o rudă alergică au un risc cu 50% mai mare de a contracta alergii. Dar nici măcar adolescenții nu par să fie imuni. Una dintre cauze este fumatul care provoacă leziuni ireversibile ADN-ului tinerilor fumători capabili să fie transmis viitorilor copii care ar putea deveni mai ușor subiecți alergici.
O diferență importantă în ceea ce privește intervalele de vârstă este că copiii și adulții prezintă rareori alergii la lapte și ouă, în timp ce este mai ușor să găsești indivizi alergici la polen, ale căror molecule pot fi prezente în fructele și legumele negătite.
Alergiile alimentare: pot fi prevenite?
Din păcate, prevenirea alergiilor alimentare este foarte dificilă: cu siguranță un stil de viață sănătos alcătuit din exerciții fizice și viață în aer liber, precum și o dietă echilibrată poate ajuta, deoarece întăresc sistemul imunitar.
Proaspetele mamici au un rol fundamental pe care il joaca si alaptarea, in conditiile in care laptele matern este capabil sa stimuleze si sa modifice raspunsurile imune ale organismului.
Unul dintre cele mai frecvente sfaturi este să alăptați exclusiv până în luna a 6-a pentru a evita sau măcar limita manifestarea uneia dintre cele mai frecvente alergii alimentare în primii ani de viață.
De exemplu, alergiile la proteinele din laptele de vacă care afectează astăzi aproximativ 40.000 de copii preșcolari din Romania.
Alergiile alimentare: pot fi vindecate?
Răspunsul doctorului Muraro ne poate liniști: „alergia alimentară este singura alergie din care vă puteți recupera complet.
Dacă este diagnosticat corect, este posibil să se recupereze la o vârstă cuprinsă între 3-5-7 ani (în funcție de intensitatea diferită a subiectului) de la alergii la ouă, lapte și grâu, în timp ce cele la kiwi, fructe uscate, pește și crustacee tind să fie mai persistente.
Cele mai multe alimente alergene
FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură), în colaborare cu Comisia Europeană, a întocmit o listă cu cele mai alergene alimente. 90% dintre reacțiile alergice pe bază de alimente sunt cauzate de opt alimente; hai sa le vedem in detaliu.
Alergia la ouă
Oul conține multe proteine cu potențial efect alergic. Dintre acestea, principalele sunt trei: ovomucoi , ovoalbumină și ovotransferină; numai ultimele două sunt labile la încălzire și denaturare la gătit, pierzând capacitatea de a produce manifestări alergice. A ști la ce proteină ești sensibilizat este, prin urmare, esențial pentru stabilirea unei diete adecvate de excludere. Aceiași alergeni prezenți în ou sunt, de asemenea, conținute în carne și în special în pui, care poate fi consumat în siguranță atâta timp cât este gătit. Alergia la ouă este frecventă la copii (2% dintre copii) dar, din fericire, regresează ușor (în 70% din cazuri nu depășește vârsta de șaisprezece ani).
Alergia la lapte
Alergia la proteinele din laptele de vacă este cauza numărul unu a alergiei alimentare și afectează în primul rând copiii. Poate da naștere la reacții chiar foarte grave, chiar și prin simpla inhalare a particulelor de lapte praf. Alergia alimentară poate apărea ca o boală profesională, frecventă în rândul persoanelor angajate în unități unde, de exemplu, este procesat laptele praf. În aceste secții, pentru a evita sensibilizarea, folosirea măștii este obligatorie .
Alergia la arahide
Alergia la arahide până acum câțiva ani era o problemă limitată la SUA, acum se răspândește și în Europa și devine una dintre principalele alergii la copii.
Alergie la nuci
Între 25 și 40 la sută dintre persoanele cu alergii la arahide suferă, de asemenea, reacții adverse la nuci. Asta în ciuda faptului că sunt produse absolut diferite, deoarece alunele sunt semințele plantelor erbacee aparținând grupului de leguminoase (genul Fabaceae ), în timp ce nucile sunt achene ale arborilor aparținând genului Juglas .
Alergia la peste
Acela la produsele pescărești este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare din țările scandinave, unde cel de cod se „depopulează” . Același argument invocat pentru lapte se aplică și posibilei origini profesionale a bolii (riscul este mai mare pentru persoanele care lucrează în contact strâns cu alimentele, de exemplu în fabricile unde se produce făină de pește ). Imunoglobulinele IgA sunt prezente în intestinsecretorii, capabile sa previna absorbtia sistemica a alergenilor, in timp ce aceeasi protectie nu exista la nivel respirator (din acest motiv este necesara folosirea mastilor). Dacă după o masă pe bază de pește se simt simptome atribuibile alergiilor alimentare, este important să se efectueze o serie de teste diagnostice pentru a afla dacă este o reacție pseudo-alergică sau o alergie reală (mulți pești conțin eliberator de histamino). substanțe sau sunt ele însele o sursă de histamina ).
Alergia la crustacee
Alergiile la crustacee sunt foarte rare. De interes deosebit sunt reacțiile la unele specii de melci de uscat, denumite impropriu „melci”, care apar la subiecții sensibili la dermatofagoizi.
Alergia la grâu
Făina de grâu provoacă doar în mod excepțional reacții alergice. Alergia la grâu nu trebuie confundată cu boala celiacă , care deși implică sistemul imunitar , fiind o boală autoimună reprezintă o cu totul altă boală.
Alergia la soia
Soia este un alt aliment foarte alergen; unii copii alergici la laptele de vaca devin si ei alergici la soia, intrucat „laptele” obtinut din semintele acestuia este adesea folosit ca alternativa hipoalergenica la lapte. Mai mult, nu trebuie uitat că unele componente ale soiei, precum lecitina și hidrolizatele proteice, sunt utilizate pe scară largă ca aditivi alimentari și, prin urmare, pot face periculoasă consumul alimentelor la care se adaugă.
Alte alergii alimentare
Fructe și legume: alimente precum banane , avocado , castane , pepeni , kiwi , căpșuni pot provoca reacții alergice. Același lucru este valabil și pentru anumite legume , cum ar fi țelina , care este unul dintre alimentele cel mai frecvent responsabile de alergii. În acest caz, cei care sunt alergici la un fruct trebuie să efectueze teste clinice precise chiar și pentru fructele aparținând aceleiași familii botanice. Unele fructe și legume proaspete sunt capabile să declanșeze o reacție alergică ușoară la nivel oral, caracterizată printr-un sentiment enervant de mâncărime la nivelulgurii și gâtului, care apare la contactul cu alimentele. Este un exemplu tipic de reactivitate încrucișată (sau reactivitate încrucișată), fenomenul conform căruia diferite alimente pot provoca manifestări alergice similare deoarece conțin antigene cu secvențe similare de aminoacizi. În special, alergenii prezenți în unele fructe și legume sunt similari cu cei conținuti de unii poleni. De exemplu, persoanele care sunt alergice la ambrozie pot fi, de asemenea, alergice la pepeni, la fel cum persoanele care sunt alergice la polenul de mesteacăn au adesea reacții alergice la mere . Semințe: unele semințe, cum ar fi, de exemplu, semințele de susan și muștar
, sunt alergeni foarte frecventi si importanti, mai ales in unele tari ale lumii.
Aditivi alergeni
Ce aditivi pot declanșa o reacție alergică?
Aditivii alimentari pot provoca, de asemenea, reacții alergice sau de intoleranță .
Salicilati
Prezenți în mod natural în unele alimente precum fructele uscate , fructele de pădure , portocalele , strugurii , ierburile aromatice , vinurile și lichiorurile, pot provoca forme de urticarie cronică .
Tartrazina
Este un colorant sintetic , indicat pe etichetă cu numele sau codul E102, adăugat alimentelor pentru a le conferi o culoare plăcută galben lămâie . Prezentă în diverse preparate, inclusiv în diverse băuturi, maioneză și budinci, poate provoca urticarie și astm.
Dioxid de sulf
Folosit intotdeauna pentru tratarea strugurilor si musturilor, este un aditiv care se gaseste in numeroase alimente printre care fructe deshidratate , dulceturi , sucuri de fructe , otet , salate de fructe si salate tratate in restaurante cu spray-uri pentru a mentine un aspect mai proaspat.
Sulfiți, metasulfiți și bisulfiți
Ele sunt adăugate la produsele preambalate ca conservanți sau antioxidanți și sunt deosebit de periculoase pentru persoanele cu astm bronșic .
Doar roșul carmin, utilizat pe scară largă în industria alimentară ( aperitive , înghețate ), cosmetică și farmaceutică, are o putere alergenică recunoscută.