Ceaiul din plante de fenicul este un remediu pentru sanatate. Gustos și potolitor, diuretic, detoxifiant și carminativ: acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile acestui elixir de bunăstare. Un obicei bun care , de asemenea, te ajută să slăbești, dacă este combinat cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice constante.
Băutura ideală la toate orele zilei; indicat si inainte de somn deoarece nu are cafeina, o imbratisare calda care impaca odihna. Un ceai de plante detoxifiere, așadar, de luat în puritate.
Pentru cei care nu renunță la desert, însă, se poate adăuga o linguriță de miere – floare sălbatică sau salcâm pentru un gust delicat, castane pentru un miros mai hotărât – sau cu adaos de lămâie sau condimente .
Fenicul și semințele de fenicul: utilizările plantei în medicină și gătit
Ceaiul de fenicul este o infuzie din seminte de fenicul obtinuta din Foeniculum vulgare, din familia Apiaceae , o planta originara din bazinul mediteranean pe care grecii o numeau ” marathron „.
De altfel, o legendă spune că feniculul a crescut în zona în care a avut loc una dintre cele mai cunoscute bătălii din istoria antică, cea de la Maraton . Aromatică și bogată în proprietăți benefice, a fost folosită pe scară largă și în Egiptul Antic și Roma Antică.
Astăzi, ca și atunci, se cultivă în toată zona mediteraneană ; o cultură generoasă și nepretențioasă care se adaptează ușor la terenul disponibil.
Ceaiul de ierburi de fenicul era deja folosit în antichitate, nu doar în zona mare nostrum: din mărturiile care au ajuns până la noi , nu putea lipsi ca remediu în medicina chineză, indiană și din Orientul Mijlociu . Un panaceu inca din cele mai vechi timpuri, mai ales pentru a trata sanatatea si prevenirea intregului organism din punct de vedere fitoterapeutic .Publicitate
Cum se prepară ceaiul de fenicul
Ceaiul din plante de fenicul este o infuzie foarte simplă de făcut și acasă. O alternativă la pliculețe ușor disponibile în toate supermarketurile și magazinele alimentare.
Pentru a-l pregăti aveți nevoie de semințe de fenicul uscate , de preferință netratate. De asemenea, acest produs poate fi achiziționat cu ușurință din magazinele alimentare sau din plante medicinale sau direct de la producători/cultivatori de încredere. O alegere care face ceaiul nostru din plante cât mai autentic posibil .
INGREDIENTE
- 1 apa
- 4 linguri de seminte de fenicul
- 4 lingurite de miere
- suc de lamaie dupa gust
INSTRUCȚIUNI
- Pregătiți o cană de apă, turnați-o într-o cratiță și aduceți-o la 100 de grade.
- Opriți focul și adăugați semințele de fenicul lăsând 10 minute la infuzat.
- În acest moment, scurgeți infuzia prin filtrare cu o sită.
- Se lasa sa se raceasca cateva minute si apoi se gusta ceaiul de plante singur sau il poti indulci cu o lingurita de miere (ca in cazul nostru) sau stevia, si adauga cateva picaturi de lamaie.
NOTĂ
- De asemenea, puteți spori aroma prin adăugarea altor condimente ; sau, printre cele mai potrivite combinatii, cu o felie de ghimbir, ideala pentru a adauga un praf de gust si stare de bine.
Calorii și utilizări ale ceaiului de fenicul
Nu există moment mai bun decât altul pentru a savura ceaiul de fenicul. Evident, având în vedere virtuțile în favoarea digestiei , după masă este cu siguranță cea mai indicată și ideală ocazie pentru a ne bucura din plin de toate calitățile sale. Același lucru se poate spune și despre relaxare: înainte de culcare , consumul unei infuzii de semințe de fenicul este cu siguranță un obicei pozitiv.
Am anticipat deja – și vom intra în mai multe detalii ulterior – aspectul de detoxifiere și „degresare” al ceaiului de plante în cauză; dar si din punct de vedere al caloriilor este o bautura absolut usoara . Cu adaos de miere si cateva picaturi de suc de lamaie nu depasim 55-60 kcal de persoana . Daca, in schimb, se consuma in puritate, adica doar cu apa si seminte de fenicul, ne oprim la aproximativ 30-35 kcal pe portie.
Dacă vrei un gust și mai profund, cu o mie de nuanțe, te poți gândi să adaugi ghimbir la infuzia ta. Unora le poate plăcea, de asemenea, nuanta de anason stelat sau scorțișoară .
Proprietățile ceaiului de fenicul
Proprietățile ceaiului de fenicul sunt atribuite micilor semințe benefice bogate în săruri minerale , precum potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, fier, zinc, mangan, seleniu, flavonoide și vitamine , inclusiv A, cele din grupa B și cel C.Publicitate
Un ingredient sănătos pentru proprietăți digestive și carminative , care ajută la reducerea aerului acumulat în stomac și intestine datorită conținutului de uleiuri esențiale care stimulează producția de sucuri gastrice, luptă împotriva umflăturilor abdominale enervante.
Un ceai de plante cu fenicul, pe lângă faptul că favorizează digestia după masă , ajută și la calmarea durerilor și a durerilor de stomac ; mai ales în caz de crampe, spasme abdominale și colici, datorită prezenței anetolului , o substanță antispastică și antiinflamatoare care calmează contracțiile.
Tocmai pentru aceste proprietăți, infuzia de fenicul este indicată în mod deosebit și în prezența durerilor menstruale ; de fapt, prin relaxarea mușchilor, ajută la afecțiunile tipice perioadei mai puțin acute.
Ceai de fenicul din plante: cele mai importante beneficii
Bunăstarea intestinului, ficatului și inimii
Consumul de ceai de fenicul are efecte pozitive semnificative asupra întregului organism. Principala, mai ales la dietă, este legată de reducerea meteorismului și de creșterea drenajului .
Dar calitățile semințelor de fenicul, combinate tot cu miere și suc de lămâie, în cazul nostru, nu se opresc aici.
- Ceaiul de fenicul din plante are un efect benefic si purificator asupra intregului tranzit intestinal , in special asupra colonului. Un prieten perfect împotriva burticii umflate , dar și împotriva greutății și a digestiei proaste .
- Un remediu natural, așadar, și pentru ficat , precum și un panaceu pentru inimă , deoarece scade colesterolul din sânge și detoxifică organismul de toxine.
- De asemenea, ajută la contracararea anemiei datorită prezenței fierului.
- De asemenea, are capacitatea de a regla tensiunea arterială datorită potasiului; o prevenire naturală împotriva accidentului vascular cerebral și infarctului, dar și a bolilor precum ateroscleroza.
Pentru a întări sistemul imunitar
Ceaiul din plante de fenicul este potrivit în special în perioadele reci pentru a contracara afecțiunile sezoniere, sporind sistemul imunitar datorită acțiunii sale antibacteriene și antiseptice . În plus, întotdeauna iarna, consumul unui ceai de plante ne permite să luăm rația zilnică de apă (cel puțin 1,5 l), chiar dacă nu simțim nevoia. Un aspect care nu trebuie subestimat pentru a nu cădea în deshidratare.
Conform celor mai recente studii, deci, semintele de fenicul au proprietati anticancerigene mai ales pentru tipurile legate de ficat si san. Prevenire dar și ajutor natural pentru pacienții supuși chimioterapiei : conținutul de flavonoide, alcaloizi și fenoli, de fapt, protejează organismul de efectele nocive ale tratamentului.Publicitate
În favoarea frumuseții și a slăbirii
Având în vedere beneficiile enumerate mai sus, este de la sine înțeles că ceaiul de fenicul este un elixir de frumusețe autentic . Acest lucru se datorează calităților purificatoare, care ajută organismul să elimine toxinele, stimulând în același timp și diureza.
În plus, lupta împotriva umflăturilor abdominale se alătură celei legate de umflarea cauzată de excesul de lichide în alte zone delicate ale corpului (șolduri și picioare, de exemplu), contracarând imperfecțiunile celulitei .
O băutură care, dacă este luată zilnic în doza recomandată, stimulează metabolismul , influențând în consecință procesul de slăbire .
În cele din urmă, ceaiul din plante de fenicul are și o acțiune revigorantă și antibacteriană care vă permite să contracarați respirația urât mirositoare ; Datorită proprietăților antifungice, poate preveni chiar și orice boală a gingiilor .
Contraindicații și doze
Ceaiul de fenicul din plante are multe aspecte benefice pentru organism dar este bine să nu depășești cu aportul deoarece semințele conțin estragol, substanță care, consumată fără discernământ, se poate dovedi cancerigenă, compromițând calitățile mult lăudate. O infuzie pe zi – în porțiile indicate în rețetă – reprezintă o medie respectabilă.
Băutura poate provoca și o erupție alergică la anumiți subiecți, cu o reacție care se manifestă prin roșeață pe piele asociată cu mâncărimi, dar și crampe și dureri intestinale. Dar sunt posibilități comune tuturor semințelor de legume.Publicitate
Ceaiul de fenicul din plante nu este recomandat în timpul tratamentului cu antibiotice deoarece le-ar putea inhiba efectul; din acest motiv, este întotdeauna de preferat să cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a-l consuma.
În cele din urmă, utilizarea lui la gravide, în timpul alăptării și la copiii cu vârsta sub 4 ani trebuie evaluată cu mare atenție (sau evitată cu totul) , întrucât are un procent mic de estragol – în aceste cazuri neindicat, chiar dacă în doze mici.