Alimente alergene: simptome, diagnostic și tratament. Cum să preveniți alergiile alimentare urmând o dietă sănătoasă și echilibrată.
Alergiile alimentare nu trebuie subestimate! Ele pot prezenta reacții variind de la simptome ușoare, cum ar fi mâncărime și roșeață, până la reacții atât de severe încât ne compromit sănătatea. Acesta este cazul, de exemplu, al șocului anafilactic. Alimentele alergene sunt responsabile pentru alergiile alimentare.
Pentru a preveni alergiile alimentare este necesar să nu consumați sau poate să înlocuiți alimentele care le provoacă.
Ce sunt alimentele alergene
Un alergen este o substanță care este în general inofensivă pentru majoritatea oamenilor, dar care la unii indivizi este capabilă să producă reacții alergice de diferite tipuri. Un aliment alergenic este un produs sau ingredient care conține o substanță specifică (alergen), capabilă să provoace o reacție la un individ alergic.
Cele mai frecvente alimente alergene
În prezent, au fost identificate peste 160 de alimente care au provocat alergii. Ministerul Sănătății enumeră următoarele alimente printre cele mai comune:
- Lapte: alergia la proteinele din lapte este foarte frecventă, mai ales la nou-născuți, dar poate regresa până la vârsta de trei ani.
- Ouăle: pot provoca reacții grave precum anafilaxia și, prin urmare, pot afecta organismul și organele în doar câteva minute.
- Crustacee: peștele poate provoca, de asemenea, reacții alergice, dar crustaceele sunt responsabile în special de reacții destul de puternice.
- Nuci și semințe: poți fi alergic la o singură nucă (cele norocoase), dar pot apărea și reacții alergice atunci când ingerezi mai mult de o varietate de fructe. Poate fi dificil să evitați nucile, deoarece acestea sunt prezente în diferite preparate alimentare industriale. Din acest motiv, trebuie acordată o atenție deosebită etichetelor alimentelor. Aceste fructe se pot ascunde, chiar și în cea mai mică urmă, în multe și variate alimente. Acesta este cazul gustărilor industriale
- Arahide: printre cele considerate capabile de a provoca anafilaxie.
- Cereale și soia: deși rar, cerealele pot declanșa o reacție încrucișată cu alergenii de polen.
Alimente alergene, simptome
De obicei, simptomele unei alergii alimentare se manifestă pe o perioadă variabilă de timp; se poate declanșa imediat sau după câteva ore. Printre cele mai frecvente simptome se numără:
- Urticarie
- Roșeață a pielii
- Senzație de furnicături
- Mâncărime în gură
- Umflarea feței
- Vărsături sau diaree
- Crampe abdominale
- Stimularea tusei sau respirației șuierătoare în timpul respirației
- Amețeli sau vertij
- Inflamația gâtului
- Senzație de apăsare în piept
- Pierderea conștienței.
Alimente alergene, cum să le înlocuim
Eliminarea alimentelor care declanșează alergia din dieta ta ar putea, pe termen lung, să creeze deficit de proteine și dezechilibru energetic. De aceea este recomandabil să găsiți o alternativă. În acest sens, vă vom sugera câteva alimente care au aceleași proprietăți nutritive ca și alimentele de înlocuit
Cum să înlocuiți laptele
Oricine are intoleranță la laptele de vacă nu trebuie să-și facă griji. De fapt, există diverse alimente bogate în calciu, printre care:
- Legume cu frunze verzi
- Leguminoase
- Fructe uscate
- Peşte.
Puteți folosi și alte tipuri de lapte, la fel de bogate în vitamine, printre care:
- Lapte de soia. Contine mai putine proteine dar, in schimb, nu contine colesterol. Are aproximativ 50% mai puține grăsimi decât laptele integral
- Migdale. Sunt bogate în vitamina E și B12
- Orez. Conține vitamina B12, fier și calciu
- Alune de padure. Acestea furnizează calciu, fosfor, magneziu și potasiu, precum și o cantitate semnificativă de antioxidanți
- Nucă de cocos. Conține calciu, fosfor, potasiu, seleniu și acid folic
- Quinoa. Este bogat în magneziu, fier, zinc, vitamina E și vitaminele B1, B2 și B6.
Cum să înlocuiți oul
Gălbenușul de ou are o valoare nutritivă ridicată datorită varietății sale de vitamine și minerale. Contine vitaminele A, E, D, B12, B6, B2, B1 si acid folic, precum si bogat in fier, fosfor, potasiu si magneziu. În caz de alergie, îl putem înlocui cu:
- Carne
- Leguminoase
- Peşte
- Legume cu frunze verzi
- Dovleac
- Morcov.
Cum să înlocuiți peștele
Peștele conține proteine, săruri minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, iod, fier și vitamine din grupa B. Este, de asemenea, o sursă naturală de acizi grași polinesaturați. Pentru a-l înlocui, consumați:
- Lactate
- Carne
- Ou
- Fructe de mare
- Cereale
- Leguminoase
- Fructe uscate
Cum să înlocuiți fructele uscate
Nu toată lumea consideră fructele uscate un element important al dietei, chiar dacă nu sunt alergici la acestea. Fără îndoială, este o categorie de alimente bogate în proteine, fibre, potasiu, acizi grași nesaturați, magneziu, fosfor, calciu și vitamina E. O poți înlocui cu următoarele alimente:
- Carne
- Peşte
- Ou
- Leguminoase
- Naut
- Ulei de masline
- Măsline
- Avocado