Diferența dintre germeni și bacterii


Diferența dintre germeni și bacterii ne poate scăpa într-o perioadă în care toți suntem foarte ocupați cu igienizarea, atât de mult încât să nu ne punem prea multe întrebări și să decidem că oricum ar trebui eliminate toate, orice ne-ar putea afecta sănătatea. si a celor dragi nostri .

Astăzi mai mult ca niciodată, așadar, bombardați de știri despre viruși și vaccinuri, ajungem să ne confundăm între germeni și bacterii chiar dacă cuvântul germeni nu este folosit doar pentru a indica bacterii, ci cuprinde un întreg set de microorganisme „inamice” printre care regăsim. virusurile fatale, de exemplu, dar și ciupercile, prionii, protozoarele.

Pe scurt, dar apoi vom intra în mai multe detalii, dintre toate bacteriile , doar o mică parte intră sub germeni , cei care provoacă de fapt boala, în timp ce toate celelalte, majoritatea, se dovedesc a fi complet inofensive, într-adevăr, extrem de util omului în multe feluri. Gândiți-vă la reclamele la iaurt și la ce încearcă ei să ne explice.

Pentru că germenii și bacteriile sunt diferiți

Așa cum tocmai am anticipat, vorbim despre doi termeni care se referă la mulțimi de particule diferite, ceea ce nu înseamnă că nu se intersectează, dimpotrivă, se întâmplă, dar nu sunt două mulțimi superpozabile. Ciupercile sunt germeni, protozoarele sunt germeni, virusurile sunt germeni. Toate acestea pot provoca daune sănătății noastre și, în timp ce bacteriile sunt un anumit tip de germeni, organisme procariote unicelulare.

În setul mare de germeni există multe tipuri diferite de microorganisme patogene și cu același termen putem defini și spori, toxine și toxine care provoacă boli.

Toți germenii , tot ceea ce numim cu acest termen, putem fi siguri că este un dușman de luptat, un „băiat rău” de eliminat din case, din haine, din mâini. Dacă ne uităm la ceea ce se află în bacterii în ansamblu, ne dăm seama că nu toate sunt de vânat, dimpotrivă, doar o mică parte dăunează sănătății, în timp ce majoritatea sunt inofensive, dacă nu ne ajută. corp. De aceea am spus că doar un procent foarte mic de bacterii pot fi definite ca germeni, doar acea parte care ne este dăunătoare.

Germeni: ce sunt

Folosim adesea acest termen pentru a indica toate obiectele și organismele microscopice care pot provoca patologii la oameni și la ființele vii în general. Există, de asemenea, câteva bacterii împreună cu viruși, prioni, unele ciuperci și protozoare, spori și toxine și multe altele . Prima dată când oamenii de știință au folosit termenul „germeni”, au făcut acest lucru pentru a da un nume particulelor invizibile prezente în principal în aer sau care se odihnesc pe obiecte despre care s-a demonstrat că sunt capabile să provoace boli . Este deci un termen foarte generic, dar dă o idee și ne face să înțelegem că dacă avem de-a face cu germeni trebuie să ne apărăm într-un fel. Apoi este util să intrăm în detaliu și să înțelegem câte tipuri de germeni există și ce caracteristici au aceștia.

Bacteriile: ce sunt

Cu acest termen reușim să fim mai puțin generici dar mai avem o varietate vastă de microorganisme la care ne referim, toate procariote unicelulare care pot apărea… oriunde! De altfel, bacteriile pot fi găsite și peste tot, pe sol, în apă, în aer, în ocean dar și în interiorul corpului animal, în medii extreme, acasă, în hrana pe care o aducem la gură: sunt practic omniprezent . Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, dar până la un anumit punct pentru că majoritatea dintre ei sunt total inofensivi iar unii sunt chiar ajutoarele omului. De fapt, există unele care s-au instalat în intestinele noastre și ne ajută să ne digerăm alimentele.

Acesta nu este singurul exemplu de utilitate a bacteriilor pe care îl găsim, de exemplu, printre protagoniștii unor procese de preparare a alimentelor , dar și în producția de medicamente, în tratamentul terapeutic al anumitor boli. Prin urmare, doar un mic procent provoacă boli la oameni și la alte organisme vii. Dacă explorăm în categoria bacteriilor putem identifica diferite forme precum coccus, bacil, spiral, virgulă etc. Ei trăiesc grupați în colonii, unele au flageli pentru mișcare, iar unele bacterii sunt fotosintetice .

Pentru că confundăm germenii și bacteriile

Acum, că am explicat diferențele dintre germeni și bacterii, nu există niciun motiv să ne confuzi, dar de fapt, fără să știi, poate scăpa un pic de haos, având în vedere că ambele sunt microscopice și prezente peste tot. Și apoi există organisme care sunt atât bacterii, cât și germeni, astfel încât cineva poate ajunge să creadă că sunt sinonime. De acum, însă, suntem foarte atenți să definim lucrurile prin propriul nume și pentru că unele bacterii bune s-ar putea jigni.

Microorganisme patogene

Până acum am definit germenii drept microorganisme patogene , numite și agenți patogeni , care pot provoca boli în organismul gazdă, dar nu am investigat clasificarea acestora. În primul rând, se disting în viruși; procariote (bacterii); eucariote (micete și protozoare), dar pentru a investiga patogenitatea lor , deci capacitatea lor de a determina o stare de boală, trebuie să ne uităm la doi factori specifici, virulența și invazivitatea.

Virulența indică capacitatea mai mult sau mai puțin puternică de a genera boli , în timp ce invazivitatea se referă la capacitatea de a invada țesuturile gazdei și de a se multiplica în interior. La rândul său, invazivitatea depinde de alți factori mai complecși: adezivitatea (capacitatea de a se lega cu structurile sale superficiale externe de celulele gazdă), producerea de enzime extracelulare (care facilitează distrugerea țesuturilor gazdă); producerea de substanţe antifagocitare (care permit agentului patogen să reziste mecanismelor de apărare ale gazdei).