6 beneficii cruciale ale seleniului: un mineral puternic


Seleniul este un mineral important care contribuie la mai multe funcții corporale. Studiile au descoperit ca seleniul ofera beneficii multiple, printre care combaterea stresului oxidativ și prevenirea unei serii de boli ( 1 ).

Cu toate acestea, rolul seleniului se extinde dincolo de eliminarea radicalilor liberi. Această postare vă va spune de ce este important aportul adecvat de seleniu.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale seleniului?

Seleniul are proprietăți antioxidante puternice care pot ajuta la tratarea cancerului și a bolilor de inimă. Aportul adecvat de seleniu este, de asemenea, legat de îmbunătățirea sănătății cognitive și a imunității.

1. Poate ajuta la prevenirea cancerului

Studiile arată că seleniul poate afecta negativ progresia cancerului ( 2 ). Acest efect poate fi atribuit compușilor specifici, numiți selenoproteine, asociați cu seleniu.

Seleniul prezintă activitate anticanceroasă împotriva cancerelor de sân, plămâni, prostată, colon și piele ( 2 ). De asemenea, ajută la prevenirea metastazei cancerului (dezvoltarea de creșteri tumorale secundare departe de locul inițial al cancerului).

S-a constatat că seleniul are cele mai puternice efecte asupra prevenirii cancerului de prostată. Dintre bărbații care au luat seleniu, au fost raportate cu 63% mai puține decese din cauza cancerului de prostată ( 3 ).

Cu toate acestea, anumite studii s-au încheiat și cu rezultate mixte. Acest lucru a fost valabil mai ales cu utilizarea nesupravegheată a suplimentelor de seleniu, care s-au dovedit a crește riscul de cancer de prostată ( 4 ).

2. Seleniul poate preveni bolile cardiovasculare

În studiile observaționale, seleniul a fost legat de un risc scăzut de boli coronariene ( 5 ). Acest lucru poate fi atribuit activității antioxidante puternice a mineralului.

Selenoproteinele joacă un rol și aici. Acestea previn oxidarea LDL, inflamația vasculară și aterogeneza ( 6 ). De asemenea, ajută la ameliorarea stresului cardiac luptând împotriva speciilor reactive de oxigen din inimă.

Suplimentarea cu seleniu poate avea, de asemenea, un efect benefic asupra sănătății inimii. Mineralul scade concentrațiile de proteine ​​C-reactive (proteine ​​ale corpului a căror concentrație crește ca răspuns la inflamație), combatând astfel inflamația și bolile cardiovasculare asociate ( 7 ).

Cu toate acestea, anumite studii sunt încă neconcludente în ceea ce privește beneficiile seleniului pentru sănătatea inimii ( 8 ). Un alt studiu nu recomandă utilizarea suplimentelor de seleniu pentru a preveni bolile cardiovasculare ( 5 ).

3. Poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv

Selenoproteinele ajută la combaterea stresului oxidativ, care poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv legat de vârstă ( 9 ). În caz de deficit de seleniu, creierul este singurul organ care conține mineralul pentru cea mai lungă perioadă de timp. Acest lucru ne arată rolul seleniului în sănătatea creierului.

Într-un studiu realizat pe vârstnici chinezi din mediul rural, nivelurile scăzute de seleniu au fost legate de funcția cognitivă mai scăzută ( 10 ). Nivelurile mai ridicate de seleniu au fost, de asemenea, asociate cu o mai bună cunoaștere.

Seleniul joacă, de asemenea, un rol în sinteza glutation peroxidazelor, care sunt enzime antioxidante importante prezente în țesuturile creierului. Aceste enzime reduc concentrația speciilor reactive de oxigen din creier ( 11 ).

4. Poate îmbunătăți funcționarea tiroidei

Glanda tiroidă conține cea mai mare cantitate de seleniu pe gram de țesut. Unele cercetări sugerează că aportul de seleniu poate stimula funcționarea tiroidei, în special la persoanele care se ocupă de hipotiroidism ( 12 ).

Aportul optim de seleniu poate preveni chiar boala tiroidiană ( 13 ). Un alt studiu pune, de asemenea, în lumină posibilitatea unui deficit de seleniu care să provoace distrugerea glandei tiroide ( 14 ).

Proteinele asociate cu seleniul joacă un rol în reglarea acțiunii hormonilor tiroidieni ( 15 ).

5. Sporește imunitatea

S-a constatat că seleniul alimentar crește funcția imună prin selenoproteinele sale ( 16 ). Seleniul nu numai că poate crește imunitatea, ci și reglează răspunsurile imune excesive și inflamațiile cronice.

Seleniul îmbunătățește rezistența la infecții virale prin promovarea imunității ( 17 ). Mineralul influențează, de asemenea, toate componentele sistemului imunitar. Este abundent în țesuturile imune, cum ar fi splina, ganglionii limfatici și ficatul.

Seleniul adecvat stimulează, de asemenea, funcționarea celulelor T, care sunt componente importante ale sistemului imunitar uman ( 18 ).

Seleniul poate ajuta la tratamentul astmului. Deși utilizarea directă a seleniului pentru tratarea astmului bronșic nu este încă studiată, sursele sugerează că acesta poate completa tratamentele pentru astm ( 19 ).

6. Poate ajuta fertilitatea

Seleniul are un rol de jucat în reproducerea umană. În studii, nivelurile scăzute de seleniu au fost corelate cu infertilitatea masculină ( 20 ).

Într-un alt studiu mic, s-a constatat că seleniul previne eventual infertilitatea prin combaterea daunelor radicalilor liberi ( 21 ).

Aceste beneficii ne arată cât de important este seleniul. Deși este un mineral urme, are un rol foarte important de jucat în sănătatea umană.

Cel mai bun mod de a obține cantități adecvate de seleniu este să consumați alimente bogate în minerale.

Care sunt principalele surse alimentare de seleniu?

Seleniul este abundent în anumite alimente din fiecare zi. Următorul tabel vă va oferi o idee:

Alimente Servire mcg / Servire DZR%
Nuci braziliene 6-8 nuci 544 777
Ton  100g 92 131
Halibut gătit  100g 47 67
Sardine, conservate în ulei  100g 45 64
Sunca prajita  100g 42 60
Conserve de creveți  100g 40 57
Macaroane fierte 1 cană 37 53
Friptură de vită prăjită  100g 33 47
Orez brun fiert 1 cană 19 27
Ou fiert 1 mare 15 21

valori provenite de la Institutele Naționale de Sănătate, Seleniu

Care sunt simptomele deficitului de seleniu?

Simptomele deficitului de seleniu sunt legate în principal de inimă și articulații. Deficitul moderat poate duce la infertilitate la bărbați și la boli neurologice ( 22 ).

Oboseala, slăbiciunea musculară, ceața mentală, căderea părului și un sistem imunitar slăbit sunt celelalte simptome.

Aportul zilnic recomandat de seleniu este de 55 mcg / zi pentru adulți. Aportul tolerabil al acestui mineral este de 400 mcg / zi. Orice lucru dincolo de acest lucru poate duce la toxicitate cu seleniu ( 23 ).

O notă despre toxicitatea seleniului

Consumul excesiv de seleniu poate duce, de asemenea, la probleme. A lua mai mult de 400 mcg de seleniu pe zi, în fiecare zi, poate provoca următoarele simptome în timp ( 24 ):

  • Greaţă
  • Unghii fragile
  • Iritatii ale pielii
  • Un gust metalic în gură
  • Diaree

Concluzie

Seleniul este un mineral crucial. Este important să îl consumați în cantități adecvate. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la doză, deoarece excesul de seleniu poate fi la fel de problematic.

întrebări frecvente

Ai nevoie de suplimente de seleniu?

Depinde de starea ta. Cel mai adesea, puteți trata deficiența de seleniu consumând alimente adecvate, bogate în minerale. Dar dacă aveți o afecțiune specifică, medicul dumneavoastră vă poate recomanda suplimente. Vă rugăm să luați suplimente de seleniu sub supravegherea unui furnizor de servicii medicale, deoarece acestea pot interacționa cu anumite alte medicamente ( 24 ).

Puteți lua seleniu și zinc împreună?

Studiile nu recomandă administrarea împreună a suplimentelor de seleniu și zinc. Mineralele pot interacționa între ele și pot reduce biodisponibilitatea ( 25 ).

Seleniul este bun pentru piele și păr?

Unele cercetări sugerează că seleniul poate ajuta sănătatea pielii și a părului ( 26 ). Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Cât timp rămâne seleniul în organism?

Cea mai mare parte a seleniului care intră în organism pleacă în 24 de ore (27).

Surse