8 beneficii dovedite ale ghimbirului pentru sănătate


Ghimbirul este o plantă cu flori care își are originea în Asia de Sud-Est. Este printre cele mai sănătoase (și delicioase) condimente de pe planetă. Aparține familiei Zingiberaceae și este strâns legată de turmeric.

Rizomul (partea subterană a tulpinii) este partea folosită în mod obișnuit ca condiment. Se numește adesea rădăcină de ghimbir sau, pur și simplu, ghimbir.

Ghimbirul poate fi folosit proaspăt, uscat, sub formă de pudră sau ca ulei sau suc. Este un ingredient foarte comun în rețete. Uneori se adaugă alimentelor procesate și cosmeticelor.

Iată 11 beneficii pentru sănătate ale ghimbirului care sunt susținute de cercetări științifice.

Conține gingerol, care are proprietăți medicinale puternice

Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională și alternativă. A fost folosit pentru a ajuta digestia, pentru a reduce greața și pentru a ajuta la combaterea gripei și a răcelii comune.

Parfumul și aroma unică a ghimbirului provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este ghimbirul.

Gingerol este principalul compus bioactiv din ghimbir. Este responsabil pentru multe dintre proprietățile medicinale ale ghimbirului.

Gingerolul are efecte antiinflamatorii și antioxidante puternice, potrivit cercetărilor. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care este rezultatul unei cantități în exces de radicali liberi în organism.

Poate trata multe forme de greață, în special grețurile matinale

Ghimbirul pare a fi foarte eficient împotriva la greață

Poate ajuta la ameliorarea greaței și vărsăturilor pentru persoanele supuse anumitor tipuri de intervenții chirurgicale. Ghimbirul poate ajuta, de asemenea, greața asociată chimioterapiei, dar sunt necesare studii mai ample pe oameni.

Cu toate acestea, poate fi cel mai eficient atunci când vine vorba de greața asociată sarcinii, cum ar fi grețurile matinale.

Conform unei analize a 12 studii care au inclus un total de 1.278 de femei însărcinate, 1,1-1,5 grame de ghimbir pot reduce semnificativ simptomele de greață.

Cu toate acestea, această revizuire a concluzionat că ghimbirul nu a avut niciun efect asupra episoadelor de vărsături.

Deși ghimbirul este considerat sigur, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua cantități mari dacă sunteți gravidă.

Se recomandă ca femeile însărcinate care sunt aproape de travaliu sau care au avut avorturi spontane să evite ghimbirul. Ghimbirul este contraindicat cu antecedente de sângerare vaginală și tulburări de coagulare.

3. Poate ajuta la pierderea in greutate

Ghimbirul poate juca un rol în pierderea în greutate, conform studiilor efectuate la oameni și animale.

O analiză a literaturii din 2019 a concluzionat că suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ greutatea corporală, raportul talie-șold și raportul șold la persoanele supraponderale sau obezitate.

Un studiu din 2016 pe 80 de femei cu obezitate a constatat că ghimbirul ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și a nivelului de insulină din sânge. Nivelurile ridicate de insulină din sânge sunt asociate cu obezitatea.

Participanții la studiu au primit doze zilnice relativ mari – 2 grame – de pudră de ghimbir timp de 12 săptămâni.

Dovezile în favoarea rolului ghimbirului în prevenirea obezității sunt mai puternice în studiile pe animale.

Sobolanii si soarecii care au consumat apa de ghimbir sau extract de ghimbir au observat in mod constant scaderi ale greutatii lor corporale, chiar si in cazurile in care au fost hraniti si cu diete bogate in grasimi.

Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul său de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse sau la reducerea inflamației.

4. Poate ajuta cu osteoartrita

Osteoartrita (OA) este o problemă comună de sănătate.

Ea implică degenerarea articulațiilor din organism, ducând la simptome precum dureri articulare și rigiditate.

O analiză a constatat că persoanele care au folosit ghimbir pentru a-și trata OA au observat reduceri semnificative ale durerii și dizabilității.

Participanții la studiu au primit între 500 de miligrame (mg) și 1 gram de ghimbir în fiecare zi, timp de 3 până la 12 săptămâni. Majoritatea dintre ei fuseseră diagnosticați cu OA la genunchi.

Un alt studiu din 2011 a constatat că o combinație topică de ghimbir, mastic, scorțișoară și ulei de susan poate ajuta la reducerea durerii și a rigidității la persoanele cu OA a genunchiului.

5. Poate scădea drastic glicemia și poate îmbunătăți factorii de risc pentru bolile de inimă

Acest domeniu de cercetare este relativ nou, dar ghimbirul poate avea proprietăți puternice anti-diabetice.

Într-un studiu din 2015 pe 41 de participanți cu diabet zaharat de tip 2, 2 grame de pudră de ghimbir pe zi au scăzut glicemia cu 12%.

De asemenea, a îmbunătățit dramatic hemoglobina A1c (HbA1c), un marker pentru nivelurile de zahăr din sânge pe termen lung. HbA1c a fost redusă cu 10% pe o perioadă de 12 săptămâni.

A existat, de asemenea, o reducere cu 28% a raportului Apolipoprotein B/Apolipoprotein AI și o reducere cu 23% a malondialdehidei (MDA), care este un produs secundar al stresului oxidativ. Un raport ridicat ApoB/ApoA-I și niveluri ridicate de MDA sunt ambii factori majori de risc ai bolilor de inimă.

Cu toate acestea, rețineți că acesta a fost doar un mic studiu. Rezultatele sunt incredibil de impresionante, dar ele trebuie confirmate în studii mai ample înainte de a putea face recomandări.

6. Poate ajuta la tratarea indigestiei cronice

Indigestia cronică se caracterizează prin dureri recurente și disconfort în partea superioară a stomacului.

Se crede că golirea întârziată a stomacului este un factor major al indigestiei. Interesant, s-a dovedit că ghimbirul accelerează golirea stomacului.

Persoanele cu dispepsie funcțională, care este indigestie fără cauză cunoscută, au primit fie capsule de ghimbir, fie un placebo într-un mic studiu din 2011. O oră mai târziu, tuturor li s-a dat supă.

A durat 12,3 minute pentru ca stomacul să se golească la persoanele care au primit ghimbir. A fost nevoie de 16,1 minute la cei care au primit placebo.

Aceste efecte au fost observate și la persoanele fără indigestie. Într-un studiu din 2008 al unor membri ai aceleiași echipe de cercetare, 24 de persoane sănătoase au primit capsule de ghimbir sau un placebo. Tuturor li s-a dat supă o oră mai târziu.

Consumul de ghimbir, spre deosebire de un placebo, a accelerat semnificativ golirea stomacului. A fost nevoie de 13,1 minute pentru persoanele care au primit ghimbir și 26,7 minute pentru persoanele care au primit placebo.

7. Poate reduce semnificativ durerile menstruale

Dismenoreea se referă la durerea resimțită în timpul ciclului menstrual.

Una dintre utilizările tradiționale ale ghimbirului este pentru ameliorarea durerii, inclusiv a durerilor menstruale.

Într-un studiu din 2009, 150 de femei au fost instruite să ia fie ghimbir, fie un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) în primele 3 zile ale menstruației.

Cele trei grupuri au primit patru doze zilnice de pulbere de ghimbir (250 mg), acid mefenamic (250 mg) sau ibuprofen (400 mg). 

Studiile mai recente au concluzionat, de asemenea, că ghimbirul este mai eficient decât un placebo și la fel de eficient ca și medicamentele precum acidul mefenamic și acetaminofenul/cofeina/ibuprofenul (Novafen).

8. Poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol

Nivelurile ridicate de LDL (rau) , colesterol sunt legate de un risc crescut de boli de inima.

Alimentele pe care le consumi pot avea o influență puternică asupra nivelurilor de LDL.

Într-un studiu din 2018 pe 60 de persoane cu hiperlipidemie, cei 30 de persoane care au primit 5 grame de pulbere lipită cu ghimbir în fiecare zi și-au văzut nivelurile de colesterol LDL (rău) scăzând cu 17,4% pe o perioadă de 3 luni.

Deși scăderea LDL este impresionantă, este important să luăm în considerare faptul că participanții la studiu au primit doze foarte mari de ghimbir.

Mulți au citat un gust prost în gură drept motiv pentru care au abandonat un studiu OA în care au primit doze de 500 mg-1 gram de ghimbir.

Dozele luate în timpul studiului hiperlipidemiei sunt de 5-10 ori mai mari. Este posibil ca majoritatea oamenilor să aibă dificultăți în a lua o doză de 5 grame suficient de lungă pentru a vedea rezultate.

Într-un studiu mai vechi din 2008, persoanele care au primit 3 grame de pudră de ghimbir (sub formă de capsule) în fiecare zi au observat, de asemenea, reduceri semnificative ale majorității markerilor de colesterol. Nivelurile lor de colesterol LDL (rău) au scăzut cu 10% în 45 de zile.

Aceste constatări sunt susținute de un studiu la șobolani cu hipotiroidism sau diabet. Extractul de ghimbir a scăzut colesterolul LDL (rău) într-o măsură similară cu medicamentul care scădea colesterolul atorvastatina.

Subiecții studiului din toate cele 3 studii au prezentat și scăderi ale colesterolului total. Participanții la studiul din 2008, precum și șobolanii de laborator, au observat, de asemenea, reduceri ale trigliceridelor din sânge.