Argint coloidal: ce este, tipuri, proprietăți, beneficii, utilizări și contraindicații


Argintul coloidal este un compus chimic cunoscut istoric pentru utilitatea sa in combaterea infectiilor bacteriene, virale si fungice. De obicei se administrează atât extern (utilizare topică), cât și intern (utilizare internă).

Dar, odată cu apariția penicilinei și a antibioticelor mai moderne, argintul coloidal a intrat în uz, din cauza costului său ridicat în comparație cu inovațiile farmaceutice mai ieftine. Cu toate acestea, recent, în urma controversei asupra antibioticelor și a rezistenței pe care o evoluează multe microorganisme față de aceste medicamente, și-a reluat funcția de antibiotic natural.

Găsește un mare succes în special în sectorul medicinei alternative, deși siguranța utilizării sale în practicile de vindecare este adesea dezbătută.

De fapt, se știe de ceva timp că chiar și concentrațiile foarte mici ale acestui compus pot inhiba creșterea microorganismelor, dar se știe puțin despre potențialele efecte dăunătoare datorate utilizării sale. Totuși, din punct de vedere legislativ, în Europa, argintul coloidal nu este considerat un medicament , este în schimb reglementat ca supliment alimentar, iar utilizările sale ca remediu natural variază de la cosmetice până la dezinfecția plantelor industriale.

Argint coloidal: ce este

Argintul coloidal este un compus chimic cu proprietăți antibiotice cunoscute . Se vinde sub forma de creme, geluri, sau alte produse de uz cutanat, dar si sub forma de spray-uri inhalatoare, sau flacoane de uz intern.

Pe piata se gasesc atat argint coloidal propriu-zis cat si argint coloidal ionic . Acesta din urmă este un oligoelement pur pe bază de argint , obținut prin electroliză cu apă distilată. Concentrația din preparatul ionic este exprimată în părți per milion (ppm)

1 ppm corespunde la 1 mg de argint pe litru.

Potrivit producătorilor, pentru ca produsul să fie eficient, nu este nevoie să aibă ppm mari (concentrații mari de metal). Dar lucrul important este că dimensiunea particulelor de argint dispersate este mică . Prin urmare, cu cât particulele de argint sunt mai mici, cu atât produsul este mai eficient.

Argint coloidal pur și ionic

Produsele vândute sub denumirea de „argint coloidal” pot fi grupate în două categorii principale:

 1. argint ionic în soluție.
 2. Argint coloidal (autentic).

Argintul coloidal, deși are caracteristici curative, nu este considerat un medicament în Europa și este utilizat în principal pentru uz topic, chiar dacă nu există interdicții privind administrarea internă.

Este comercializat sub formă de nanoparticule și poate fi găsit în picături, sau în dozatoare de spray , la concentrații cuprinse între 10 și 50 de părți per milion (ppm).

În schimb, forma ionică este o suspensie de particule cu sarcini ionice pozitive, cu o concentrație cuprinsă între 10 și 20 ppm. Uneori, la această suspensie, se adaugă proteine ​​în scop de stabilizare.

Argint coloidal: chimie

Din punct de vedere chimic, argintul coloidal este un coloid .

Prin definiție, un coloid sau sistem coloidal este un amestec cu caracteristici intermediare între soluție și dispersie. Faza solidă (adică substanța dizolvată) are dimensiuni între 1 – 500 nm, în timp ce faza lichidă , numită dispersant, este deosebit de abundentă.

În cazul sistemului coloid – argint coloidal, particulele de argint constituie faza solidă , în timp ce faza lichidă este reprezentată de apă purificată:

 • demineralizate.
 • Distilat.
 • Bi-distilat.

Particulele de argint care alcătuiesc faza solidă au dimensiuni exact nanometrice . Ele sunt dispersate în lichid la concentrații cuprinse între 10 ppm (părți pe milion), până la 50 ppm.

Argint coloidal: cum funcționează

Numeroase studii științifice au demonstrat rolul activ al argintului coloidal în eliminarea bacteriilor și virușilor.

Eficacitatea sa depinde de unii parametri, cum ar fi dimensiunea și concentrația particulelor de argint din soluția apoasă. Când particulele de argint intră în contact cu fluide, cum ar fi fluidele corporale, eliberează ioni de argint.

Acestea sunt partea biologic activă a argintului coloidal, deoarece sunt capabile să se lege de peretele celular al bacteriilor și virușilor cu efect toxic .

De fapt, aceste particule au o afinitate mare de legare cu elementele chimice încărcate negativ, cum ar fi sulful și fosforul , abundente pe membranele celulare ale microorganismelor.

Datorită acestei afinități, particulele de argint sunt capabile să interacționeze cu proteinele membranei și să își desfășoare acțiunea citotoxică în interiorul celulei prin două mecanisme principale de acțiune:

 1. DAUNE METABOLICE – Interacțiunea la nivel de membrană. Particulele de argint interacționează cu grupările funcționale încărcate negativ la nivelul membranei, modificându-le echilibrul electrochimic, care stă la baza mecanismelor de transport ionic. Această funcționalitate alterată poate determina producția de peroxid de hidrogen (H2O2), care provoacă moartea microorganismului.
 2. DAUNE DIRECTE – Interacțiune cu materialul genetic (ADN/ARN).

Odată ajunse în interiorul celulei bacteriene prin membrana celulară, particulele de argint sunt capabile să deterioreze materialul genetic al microorganismului, cauzând moartea acestuia.

Contraindicații și efecte secundare ale argintului coloidal

Până în prezent, nu există contraindicații pentru utilizarea topică a argintului coloidal. Prin urmare, cremele, unguentele și gelurile pe bază de acest compus pot fi folosite fără riscul de a dezvolta efecte adverse.

Dimpotrivă, siguranța administrării interne (ingerare sau aplicare sublinguală) este mult dezbătută, până la punctul în care FDA (Food and Drug Administration of the United States) a interzis vânzarea medicamentelor pe bază de argint , din cauza siguranței nedovedite a acestora. utilizare.

În primul rând, trebuie să ținem cont de capacitatea particulelor de argint de a interacționa cu metabolismul unor medicamente și de declanșarea oricăror reacții alergice. În plus, deși nu a fost stabilită o limită superioară de dozare , există documente în ceea ce privește afectarea țesuturilor prin acumularea de argint, cum ar fi recomandarea fermă împotriva consumului excesiv și prelungit:

 • debutul argiriei . Efect secundar care constă în colorarea albăstruie a pielii, datorită depunerii de săruri de argint în stratul subepitelial și, ulterior, mucoase, unghii, conjunctive, cornee și organe interne.
 • Toxicitate și insuficiență hepatorrenală.
 • Mai rar, neuropatii, tulburări hematologice, cardiomiopatii, amnezie și multe altele.

Prin urmare, se recomandă să consultați medicul înainte de a lua argint coloidal prin ingestie, mai ales dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Unii consilieri de marketing au pus online informații nefondate , cum ar fi eficiența argintului coloidal împotriva:

 • SIDA.
 • Cancer.
 • Boli genito-urinale.
 • Tuberculoză.
 • Holeră.
 • LES (lupus eritematos sistemic).
 • Parazitoze.
 • Oboseala cronica.
 • Multe alte afecțiuni, inclusiv boala Coronavirus (COVID-19).

Proprietățile și beneficiile argintului coloidal

Proprietățile argintului coloidal sunt legate în principal de apărarea organismului împotriva infecțiilor cu microorganisme ale diferitelor entități.

De fapt, este adesea folosit ca antibiotic natural , dar puțini știu că îndeplinește o funcție de protecție prin întărirea directă a sistemului imunitar .

În plus, acest compus promovează regenerarea pielii și vindecarea rănilor.

Principalele proprietăți ale argintului coloidal pot fi rezumate după cum urmează:

 • antibacterian.
 • Antivirale.
 • Antifungic.
 • Întărește sistemul imunitar.
 • Promovează regenerarea țesuturilor.

La ce se folosește și când

O doză foarte mică de argint coloidal este suficientă pentru a lupta împotriva microorganismelor patogene. Poate fi luat intern, în picături sau spray-uri, extern (topic), sub formă de cremă sau gel, sau folosit pentru igienizarea mediului de lucru și a apei.

Uz intern

Datorita actiunii sale antibiotice, argintul coloidal este luat ca supliment alimentar pentru ameliorarea simptomelor de: raceli , gripa, dureri in gat, bronsite , infectii ale cailor respiratorii.

Mai des, însă, este utilizat sub formă de spray pentru a trata sau a preveni:

 • infecții ale cavității nazale.
 • Infecții ale gingiilor și bucale.

Utilizare topica

Acțiunea sa antibiotică este exploatată de industria cosmetică pentru prepararea de creme sau unguente, pentru a fi aplicate pe zona afectată pentru combaterea unor probleme precum:

 • infecții ale urechii, otită.
 • infecții ale ochiului și ale conjunctivei, cum ar fi oftalmia neonatală.
 • ciuperca unghiilor si candidoza.
 • herpes și acnee.

Produsele cosmetice care conțin argint coloidal , datorită capacității antiinflamatorii a acestui compus, sunt considerate remedii excelente de uz extern pentru afecțiuni precum: dermatita atopică (eczeme), eritem și psoriazis , patologii osoase precum artrita sau osteoartrita .

Acțiune liniștitoare

Acțiunea sa calmantă este, totuși, folosită la prepararea cremelor pentru ameliorarea disconforturilor minore, cum ar fi:

 • arsuri solare, mâncărime, piele uscată.
 • Muscaturi de insecte.
 • Erupții cutanate de scutec.
 • Iritații ale pielii de la îndepărtarea părului.
 • Hemoroizii .

În plus, cremele sau unguentele pe bază de argint coloidal sunt folosite pentru a repara și a promova regenerarea țesutului deteriorat , din cauza:

 • arsuri minore sau arsuri.
 • Răni sau ulcere.
 • Promovează creșterea părului.
 • Contracarează apariția ridurilor.

Utilizări în medicină

În unele unități de terapie intensivă , pentru a minimiza riscul de infecție, se folosesc instrumente acoperite cu argint, cum ar fi:

 • catetere.
 • Petice.
 • Măști.
 • Rochii.
 • Echipamente pentru sala de operatii de diverse tipuri.

Cum se folosește argintul coloidal

În ceea ce privește utilizarea topică, există pe piață numeroase formulări de creme sau geluri pe bază de argint coloidal, pentru a fi aplicate pe zona afectată, repetând procedura de mai multe ori până la vindecarea completă.

În ceea ce privește uzul intern, argintul coloidal se găsește în principal în două formulări, cu metode diferite de aport:

 • Spray : se pulverizeaza pe mucoasele (nas – gat).
 • Picături : se administrează sublingual.

La nivel legislativ, argintul coloidal, de uz intern, este reglementat ca supliment alimentar. Nu au fost stabilite valori de prag dincolo de care acest compus poate reprezenta un risc pentru sănătate ( limită superioară ).

Cu toate acestea, liniile directoare raportate de  studiul Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite sugerează o doză de referință (RFD) de:

5 µg de argint per kg greutate corporală pe zi = 5 µg/kg/zi.

Este recomandabil să preferați formulările care conțin particule de argint mici și încărcate pozitiv pentru a evita acumularea metalului în țesuturi și consultați medicul înainte de a lua acest remediu.

argint coloidal: microbiologie

Microbiologie

Argintul coloidal a fost testat în laboratoare de analiză microbiologică și a fost confirmat ca inhibitor de creștere pentru multe bacterii patogene, inclusiv:

 • Klebsiella pneumoniae .
 • Escherichia coli .
 • Staphylococcus aureus .
 • S. epidermidis .
 • Bacillus cereus .
 • Proteus vulgaris .

De fapt, în laborator se poate stabili CMI (concentrația minimă inhibitoare), adică doza minimă efectivă de antibiotic capabilă să inhibe creșterea microorganismelor investigate, chiar și pentru argintul coloidal.

MIC este specifică fiecărei perechi de tulpină bacteriană-antibiotic. Una dintre cele mai utilizate metode de calculare a acestuia constă în plasarea unui disc îmbibat în substanța cu acțiune antibiotică în centrul unui mediu de creștere

Aceasta se răspândește radial în mediul de cultură, la concentrații care devin mai mici cu cât se deplasează mai departe de disc, delimitând o zonă de inhibare a creșterii, adică o zonă pe mediul de cultură fără creșterea microorganismelor.

Concentrația de antibiotic prezentă la limita dintre creșterea și inhibarea microorganismelor corespunde MIC.