Beneficii spirulina: 14 motive majore pentru a încerca acest superaliment


Spirulina este o algă albastră-verde, care este o plantă de apă dulce. Este una dintre cele mai cercetate plante din vremurile recente. Renumită pentru aroma sa intensă, spirulina câștigă popularitate pentru profilul său nutrițional puternic și beneficiile sale. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre beneficiile spirulinei.

Cuprins

Cum este bună Spirulina pentru tine?

Aceste alge albastru-verzui au un gust și miros intens de pământ și pot fi bune pentru dvs. în diferite moduri.

Studiile confirmă faptul că spirulina poate activa macrofagele, celulele ucigașe naturale și alte celule B și T – toate acestea posedând proprietăți antioxidante. Mai interesant, cercetările arată că algele exercită efecte benefice asupra sănătății neurologice ( 1 ).

Există, de asemenea, dovezi care arată cum spirulina poate ajuta la prevenirea bolilor cronice precum diabetul, cancerul și chiar astmul ( 2 ).

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale Spirulinei?

1. Previne otrăvirea cu arsenic

Intoxicația cronică cu arsenic este o problemă cu care se confruntă majoritatea țărilor – în special SUA din vest și Bangladesh și India în est. Dar studiile au arătat cum extractele de spirulină au ajutat la inversarea otrăvirii cu arsenic ( 3 ). Și, conform cercetătorilor din Bangladesh, lipsa unui tratament specific a condus la evaluarea tratamentelor alternative, cum ar fi algele albastre-verzi.

Într-un alt studiu, pacienții afectați de otrăvire cronică cu arsenic au văzut o scădere cu 47% a metalului greu din corpul lor după administrarea spirulinei.

2. Ajută la lupta împotriva cancerului

Antioxidanții din spirulină previn stresul oxidativ, care este una dintre principalele cauze de cancer. Chiar și testele de laborator au arătat că algele albastre-verzi au capacitatea de a preveni mutațiile ADN-ului ( 4 ).

Studii suplimentare susțin rolul chemopreventiv al spirulinei ( 5 ). Spirulina crește, de asemenea, producția de anticorpi, anumite proteine ​​de combatere a infecțiilor și alte celule care îmbunătățesc imunitatea și previn cancerul.

3. Spirulina ajută la tratamentul diabetului

Au existat cazuri în care spirulina a depășit medicamentele pentru diabet, cum ar fi Metformina ( 6 ). Într-un studiu pe 25 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, ingestia de spirulină a dus la îmbunătățiri drastice ale simptomelor ( 7 ).

Alte studii pe animale diabetice au arătat că o combinație de spirulină și alte extracte din plante a scăzut nivelul glicemiei și al trigliceridelor. Și nu doar că, spirulina s-a dovedit a fi eficientă și în îmbunătățirea profilurilor lipidice ale pacienților cu diabet de tip 2.

Știați?

Numele spirulina este derivat din cuvântul latin pentru „spirală” și denotă structura fizică a organismului.

4. Sporește sănătatea creierului

Spirulina poate scădea inflamația din creier. Aceasta înseamnă că poate fi un tratament complementar eficient pentru boala Parkinson, care este cauzată de umflături și inflamații la nivelul creierului. Algele albastru-verzi pot preveni, de asemenea, pierderea memoriei prin reducerea stresului oxidativ din creier.

De asemenea, s-a descoperit că Spirulina îmbunătățește densitatea neuronală prin formarea de noi neuroni (procesul se numește neurogeneză). Unele surse sugerează că poate ajuta și la tratamentul bolii Alzheimer.

5. Îmbunătățește sănătatea inimii

Algele albastre-verzi pot reduce nivelul colesterolului rău, iar acest lucru îmbunătățește invariabil sănătatea inimii. În același timp, spirulina poate crește și colesterolul bun, care este din nou necesar pentru o inimă sănătoasă. Studiile au arătat că 4,5 grame de spirulină pe zi ar putea reduce nivelul tensiunii arteriale – ceea ce ar putea fi atribuit unei producții crescute de oxid nitric care ajută vasele de sânge să se relaxeze și să se dilate ( 8 ).

Suplimentarea cu spirulină a fost, de asemenea, găsită pentru a preveni ateroscleroza și accidentul vascular cerebral rezultat ( 9 ).
„ Aportul de spirulină poate determina reducerea aterosclerozei hipercolesterolemice, asociată cu o scădere a nivelului colesterolului total seric, al trigliceridelor și al colesterolului rău. ”
– Cheong SH and Co., Departamentul de Alimentație și Nutriție, Universitatea Națională Chungnam, Daejeon, Coreea de Sud.

6. Întărește sistemul imunitar

Mai multe studii pe animale au arătat că spirulina poate fi un imunomodulator eficient ( 10 ). Are o capacitate unică de a combate infecțiile și de a îmbunătăți funcționarea celulară.

7. Ajută la pierderea în greutate

Spirulina este densă în proteine, iar alimentele bogate în acest nutrient pot favoriza pierderea în greutate prin anumite mecanisme. Consumul de proteine ​​contribuie la arderea grăsimilor și la dezvoltarea țesutului slab. Proteinele reduc, de asemenea, foamea, care este un alt mod în care se poate urmări pierderea în greutate ( 11 ).

Spirulina are, de asemenea, un conținut scăzut de calorii, ceea ce reprezintă un alt plus pentru oricine dorește să slăbească.

8. Îmbunătățește sănătatea digestivă

Proteina din spirulină susține digestia sănătoasă. Corpul reasamblează aminoacizii pe care spirulina îi furnizează în enzime digestive, iar acest lucru ajută în continuare digestia.

9. Spirulina combate inflamația

Principala componentă activă a spirulinei este ficocianina, care s-a dovedit că împiedică producerea de molecule de semnalizare inflamatorie – și acest lucru înseamnă că algele albastre-verzi ajută la combaterea inflamației ( 12 ).

Spirulina este, de asemenea, o sursă bună de GLA sau acid gamma-linolenic, care contribuie și la proprietățile antiinflamatorii ale algelor.

De asemenea, s-a constatat că este eficient împotriva artritei. Într-un studiu, tratamentul cu spirulina a protejat împotriva distrugerii cartilajului și, de asemenea, a redus alți markeri inflamatori ( 13 ).

10. Ar putea ajuta la tratarea HIV

Studiile arată că suplimentarea cu spirulină poate ajuta la combaterea simptomelor HIV ( 14 ). Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări în acest aspect.

11. Ajută la tratarea candidei

Există mai multe studii care arată cum spirulina poate fi un agent antimicrobian eficient ( 15 ). Spirulina încurajează, de asemenea, creșterea bacteriilor sănătoase în intestin, care pot împiedica înflorirea candidei. Proprietățile sale de stimulare a imunității pot ajuta, de asemenea, organismul să elimine candida.

12. Tratamentul acneei

Antioxidanții din spirulină ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și să elimine toxinele, care pot avea un impact direct și asupra sănătății pielii. Algele albastru-verzi îmbunătățesc, de asemenea, metabolismul pielii. Acest lucru promovează eliminarea mai rapidă a celulelor moarte ale pielii și creșterea noilor celule ale pielii.

Metabolismul mai rapid al pielii poate preveni cicatricile acneei.
Știați?

Spirulina este, de asemenea, numită „hrana viitorului” pentru capacitatea sa de a sintetiza alimente concentrate de înaltă calitate mai bine și mai eficient decât orice alte alge.

13. Întârzie îmbătrânirea pielii


Spirulina conține tirozină, vitamina E sau tocoferol și seleniu, toate fiind cunoscute pentru efectele lor anti-îmbătrânire. Tirozina încetinește îmbătrânirea celulelor pielii. Antioxidanții prezenți în acesta elimină radicalii liberi care sunt responsabili de îmbătrânirea pielii.

Faceți o pastă amestecând spirulină cu apă și aplicați-o pe față. Păstrați-o timp de 20 de minute și spălați. Acest lucru vă va face pielea uimitor de moale și netedă, precum și va preveni semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile. Această mască poate ajuta la iluminarea pielii și la tratarea pigmentării pielii.

14. Sporește creșterea părului

Utilizarea externă a spirulinei poate accelera creșterea părului. Pe lângă consum, aceste alge sunt folosite ca ingredient în șampoane și tratamente de condiționare.

Proteinele din spirulină pot reduce, de asemenea, căderea părului și subțierea părului.

Acestea sunt beneficiile spirulinei. Am vorbit despre câțiva nutrienți din alge. Dar mai are câteva despre care trebuie să știți.

Care sunt efectele secundare potențiale ale spirulinei?

1. Agravează Fenilcetonuria

Fenilcetonuria este o tulburare dobândită genetic în care pacientul nu poate metaboliza aminoacidul numit fenilalanină din cauza lipsei unei enzime numite fenilalanină hidroxilază.

Pacientul prezintă simptome precum dezvoltarea întârziată, convulsii, hiperactivitate și dizabilități analitice. Din păcate, spirulina este o sursă bogată de fenilalanină.

Consumul de spirulină agravează simptomele fenilcetonuriei.

2. Exacerbează simptomele bolilor autoimune

O boală autoimună se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase din corpul dumneavoastră, provocând leziuni ale organelor și inflamații.

Artrita, astmul, parodontita, vitiligo, diabetul de tip 2, scleroza multiplă, psoriazisul și anemia pernicioasă sunt câteva exemple de boli autoimune.

Spirulina este, la urma urmei, un corp străin. Când îl consumi, corpul reacționează excesiv și amplifică activitatea sistemului imunitar. Acest lucru agravează simptomele unei boli preexistente sau dă naștere unei inflamații severe ( 1 ).

3. Interfereaza cu acțiunea împotriva drogurilor

Spirulina este un iritant pentru sistemul imunitar. Poate interfera cu medicamente, în special imunosupresoare.

O persoană care ia medicamente imunosupresoare nu trebuie să consume spirulină. Altfel, va diminua efectul medicamentului, rezultând complicații grave.

4. Risc de toxicitate a metalelor grele

Anumite soiuri de spirulină care sunt produse în condiții neîngrădite sunt deseori infestate cu urme semnificative de metale grele, cum ar fi mercur, cadmiu, arsenic și plumb.

Consumul prelungit de spirulină care provine din astfel de surse nedependente duce la deteriorarea organelor vitale, cum ar fi rinichii și ficatul.

În comparație cu adulții, copiii prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații fatale din cauza otrăvirii cu metale grele din spirulina contaminată.

Asigurați-vă că verificați de unde provine spirulina.

5. Tulburări renale

Corpul nostru produce o cantitate semnificativă de amoniac, deoarece metabolizează proteina din spirulină, care se transformă în uree.

Acest lucru pune presiune excesivă asupra rinichilor pentru a elimina o cantitate atât de mare de uree din sânge, rezultând în cele din urmă o eficiență scăzută a rinichilor și chiar insuficiență renală.

Unele persoane tind să dezvolte pietre la rinichi din cauza unor concentrații atât de mari de uree în sistemul renal.

6. Declanșează edemul și fluctuația greutății corporale

Spirulina este plină de vitamine, proteine ​​și minerale. Persoanele cu funcție renală compromisă nu ar putea expulza componentele inutile din fluxul sanguin.

Unul dintre cele mai abundente minerale găsite în spirulină este iodul. În timp ce, pe de o parte, este bine să luați iod prin spirulină, pe de altă parte, vă poate afecta glanda tiroidă și paratiroidă. Efectele sunt mai pronunțate la persoanele cu hiperparatiroidism.

Acumularea de substanțe nutritive excesive, împreună cu iod, în sânge duce la retenție de lichide (edem) la nivelul membrelor, dezechilibru în calciu, fosfat și absorbție de iod și creștere sau pierdere bruscă în greutate, letargie și boli cardiovasculare.

7. Disconfort digestiv și greață

Consumul de spirulină poate duce la flatulență, provocând crampe abdominale, greață și anafilaxie – în special la persoanele care o consumă pentru prima dată.

Soiurile de spirulină infestate cu contaminanți, cum ar fi microcistinele (toxinele produse de algele albastre-verzi), dau naștere, de asemenea, la boli gastrice grave, cum ar fi deshidratarea acută și indigestia.

8. Ar putea cauza anxietate și boli ale neuronilor motori (MND)

Spirulina recoltată din sursele sălbatice neîngrădite, cum ar fi lacurile, iazurile și mările împrăștiate, conțin tulpini toxice.

Astfel de alge albastre-verzi similare morfologic produc substanțe chimice neurotoxice precum β-metilamino-L-alanina sau BMAA, care ar putea provoca tulburări neurodegenerative severe, cum ar fi boala neuronilor motorii (MND), scleroza laterală amiotrofică (SLA), Alzheimer, Parkinson, demență, anxietate și nopți nedormite (insomnie).

9. Risc pentru femeile însărcinate și care alăptează

Siguranța spirulinei pentru femeile însărcinate și care alăptează nu este bine explorată. Prin urmare, se recomandă ca femeile însărcinate sau care alăptează să evite să ia spirulină sau să rămână sub supraveghere medicală strictă în timp ce fac acest lucru.

Sugarii și copiii trebuie ținuți departe de astfel de suplimente, deoarece dezvoltă rapid alergii și reacții încrucișate fatale.

Pe scurt…

Deși algele precum spirulina sunt extrem de benefice pentru corpul nostru, dacă o avem în doza potrivită contează.

Nu numai dozajul, ci și sursa din care obțineți astfel de suplimente are un efect semnificativ asupra sănătății dumneavoastră. Este important să știți

  • compoziția biochimică (microbi coexistenți)
  • ce fel de evacuare intră în aceste ape
  • dacă afluenții sunt tratați înainte de deversare
  • sănătatea comunității locale
  • cum se face QC (controlul calității) sursei de apa

Pentru a profita de avantajele maxime ale unui supliment nutritiv excelent, cum ar fi spirulina, trebuie să vă întrebați despre astfel de detalii pentru a evita efectele secundare mortale enumerate aici.

Amintiți-vă întotdeauna să vă informați medicul despre doza și modul în care corpul dumneavoastră reacționează la spirulină. În cazul în care observați oricare dintre simptomele pe care le-am discutat, abțineți-vă să luați spirulină și vizitați imediat medicul dumneavoastră.

Care este profilul nutrițional al spirulinei?

Spirulina (uscată value Valoare nutritivă la 100 g (3,5 oz)
PRINCIPIU VALOAREA NUTRIENȚILOR
Energie 1.213 kJ (290 kcal)
Carbohidrați 23,9 g
Zaharuri 3,1 g
Fibre dietetice 3,6 g
Grasimi 7,72 g
Saturate 2,65 g
monosaturate 0,675 g
polinesaturate 2,08 g
Proteină 57,47 g
Triptofan 0,929 g
Treonina 2,97 g
Isoleucina 3,209 g
Leucina 4,947 g
Lizină 3,025 g
Metionină 1,149 g
Cistină 0,662 g
Fenilalanină 2,777 g
Tirozină 2,584 g
Valine 3,512 g
Arginina 4,147 g
Histidină 1,085 g
Alanină 4,515 g
Acid aspartic 5,793 g
Acid glutamic 8,386 g
Glicină 3,099 g
Proline 2,382 g
Serine 2,998 g
Apă 4,68 g
Vitamina echiv. 29 μg (4%)
beta caroten 342 μg (3%)
luteina și zeaxantina 0 μg
Tiamina (vit. B 1 ) 2,38 mg (207%)
Riboflavină (vit. B 2 ) 3,67 mg (306%)
Niacina (vit. B 3 ) 12,82 mg (85%)
Acid pantotenic (B 5 ) 3,48 mg (70%)
Vitamina B 6 0,364 mg (28%)
Folat (vit. B 9 ) 94 μg (24%)
Vitamina B 12 0 μg (0%)
Colină 66 mg (13%)
Vitamina C 10,1 mg (12%)
Vitamina D 0 UI (0%)
Vitamina E 5 mg (33%)
Vitamina K 25,5 μg (24%)
Calciu 120 mg (12%)
Fier 28,5 mg (219%)
Magneziu 195 mg (55%)
Mangan 1,9 mg (90%)
Fosfor 118 mg (17%)
Potasiu 1363 mg (29%)
Sodiu 1048 mg (70%)
Zinc 2 mg (21%)

Toate bune. Dar cum poți consuma spirulina?

Cum să consumi Spirulina

Puteți lua fie comprimatele, fie pulberea. Aici, am discutat despre doza și metoda de consum pentru fiecare.

Tablete Spirulina

Pentru adulți, doza este de 6 până la 10 comprimate pe zi. Și pentru copii, este de 1 până la 3 comprimate pe zi.

  • Începeți cu 1 comprimat pe zi în primele 2 zile. Apoi, luați 2 comprimate pe zi pentru următoarele 2 zile. Continuați cu 3 comprimate pe zi pentru următoarele 2 zile etc. – până când ajungeți la doza ideală.
  • Luați comprimatele cu apă, chiar înainte de a lua masa.
  • Puteți lua doza dintr-o dată sau o puteți împărți pe parcursul zilei. Asigurați-vă că nu luați seara, deoarece s-ar putea să vă simțiți activ pe timp de noapte și să nu adormiți.

Pulbere de Spirulina

Doza de pulbere este de la jumătate la 1 linguriță zilnic. Acest lucru poate echivala cu 1,8 până la 3 grame de pulbere.

Similar cu comprimatele, dacă tocmai începeți să luați spirulină, începeți cu o ciupire și creșteți treptat până la doză.

Concluzie

Există un motiv pentru care este una dintre cele mai cercetate plante din zilele noastre. Beneficiile vorbesc de la sine. Deci, asigurați-vă că includeți spirulina în dieta dumneavoastră.

întrebări frecvente

Spirulina conține probiotice?

Spirulina fermentată conține probiotice.

De unde să cumpărați spirulina?

O puteți obține de la cea mai apropiata farmacie.

Referințe

1. „Efectul neuroprotector al …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
2. „Efectele consumului de spirulină asupra greutății corporale …” . European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
3. „Eficacitatea extractului de spirulină …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
4. „Alge albastru-verzi” . Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
5. „Efectele anti-cancer ale albastru-verzui …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
6. „Potențialul antidiabetic al …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
7. „Rolul spirulinei în …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
8. „Efectele hipolipidaemice ale …”. Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
9. „Spirulina previne ateroscleroza …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
10. „Studiul UC Davis arată spirulina …” . UCDAVIS Health.
11. „Mesele bogate în proteine ​​pot ajuta …” . Reuters.
12. „ Antiinflamator și …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
13. „Efecte inhibitorii ale …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.
14. „Impactul suplimentării zilnice a …” . Biblioteca Națională de Medicină din SUA.