Cantitatea de lumină și starea de spirit: corelație dovedită de mai multe studii


Există o strânsă corelație între cantitatea de lumină și starea de spirit demonstrată de diverse studii: lumina declanșează mecanisme fizice și fiziologice pozitive care determină o îmbunătățire a nivelului nostru de fericire în perioadele de vară, când zilele sunt mai lungi și posibilitatea ca soarele să strălucească. soarele este mai mare.

Dimpotrivă, atunci când zilele încep să se scurteze, avem tendința de a ne crește intoleranța și nemulțumirea într-un mod mai mult sau mai puțin pronunțat, în funcție de personalitatea și sensibilitatea noastră față de acest fenomen.

Există o tulburare cu un nume specific care descrie oficial persoanele care suferă de un fel de depresie în funcție de anotimpuri. Se numește SAD, sindrom de tulburare afectivă sau tulburare afectivă sezonieră. Sunt mai multe femei decât bărbați care au această problemă și de obicei cele mai problematice anotimpuri sunt cele mai reci și, întâmplător, cu mai puțină lumină: toamna și iarna.

Fără să intrăm în context mediu, vrem să observăm legătura dintre cantitatea de lumină și starea de spirit, convinși că, pornind pregătiți și conștienți, putem face față mai bine „întunericul” chiar dacă în Italia nu este la fel de mult ca în alte țări. mult mai la nord decât noi.

Cantitatea de lumină și starea de spirit

Lumina, alternanța luminii și întunericului într-un mod regulat și continuu sunt un mic reamintire zilnică care ne dă ritm și sugerează când să ne odihnim și când să fim activi. În prezența luminii solare, sistemul nostru neuroendocrin se activează și își urmează ritmul. Acest lucru ne afectează puternic starea de spirit într-un mod excepțional de pozitiv. Când urmărim ceea ce ne sugerează natura cu soarele și luna pe cer, ne simțim mai bine, avem mai multă energie și toate mecanismele noastre fiziologice funcționează mai bine, nu doar cel al somnului, ci și cel al poftei de mâncare. Acest lucru ne pune doar într-o dispoziție bună, cine nu este atunci când se simte odihnit și plin de energie?

Când există lumină, hipotalamusul se activează, reglând producția de serotonină și cortizol. O altă glandă foarte sensibilă la prezența soarelui este epifiza, o glandă endocrină care influențează ritmul circadian prin producerea de melatonină.

Când soarele strălucește, totul devine galben și portocaliu , un pic ca un desen animat. Aceste culori sunt sinonime cu energia vitală în cromoterapie și din acest motiv sunt folosite pentru a alunga tristețea, depresia și chiar apatia. Când ne îmbrăcăm în galben sau ne aflăm într-un mediu foarte galben, precum cele deosebit de strălucitoare, plexul nostru solar simte influența acestei culori și suntem invadați de forța vitală. Conform filozofiei orientale, galbenul este culoarea celei de-a treia chakre, manipura, legată de stima de sine și de realizare de sine.

Vara, sau cel putin cand e lumina, zambesti mai mult. Si nu numai atat, inflamatia intestinala este si redusa. Acest lucru se întâmplă atunci când lumina lovește axa intestin-creier și nivelul serotoninei crește în creier și scade în intestin. Cantitatea de lumină este așadar strâns legată de numărul de zâmbete care apar pe fața noastră, în prezența soarelui și a galbenului suntem mai predispuși să zâmbim și să ne luminăm în timp ce întunericul ne face adesea să vedem totul ca fiind mai tragic decât este. .

Dorința sexuală se hrănește și cu lumina soarelui și se trezește vara, începând din primăvară. Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători austrieci de la Universitatea din Graz, o concentrație de 30 de nanograme pe milimetru de vitamina D în sânge ar face concentrația de testosteron semnificativ mai mare decât media. Acest lucru afectează libidoul și, de asemenea, crește capacitatea de reproducere. Există efecte și pentru femei: lumina și căldura activează hormonii responsabili de excitația sexuală.

Tunel solar pentru a crește luminozitatea

Printre solutiile functionale de crestere a luminozitatii unui mediu cu lumina naturala a soarelui punctam tunelul solar care poate fi deosebit de potrivit pentru cei care locuiesc la ultimul etaj al unui condominiu sau al unei vile.

Cantitate de lumină și sănătate

Dacă starea noastră de spirit este ridicată, corpul nostru este cel mai probabil și într-o formă excelentă și cel mai probabil și datorită luminii, să ne uităm pe scurt la câteva exemple.

Razele soarelui ne mângâie pielea și oasele, cu doar 10 minute de expunere la soare pot crește nivelul de vitamina D, esențială pentru prevenirea bolilor degenerative, precum osteoporoza și artrita. De altfel, iarna este adesea recomandat sa faci scurte plimbari in aer liber in mijlocul zilei pentru a combate stresul si a stimula metabolismul. Astazi, din pacate, petrecem mult mai mult timp inchisi in camere decat obisnuiam si acest lucru nu aduce beneficii organismului nostru.

Cu soarele și lumina naturală, suntem și mai puternici în a ne apăra de bacterii, viruși și boli. Este dovedit că expunerea la lumina UV duce la creșterea activității limfocitelor T. Creșterea vitaminei D contribuie în același timp la reducerea riscului de mortalitate, inclusiv de cancer. Apărarea imunitară crește, ne simțim mai puternici.

Inimii noastre îi place și lumina soarelui, deoarece provoacă dilatarea vaselor de sânge. În acest fel, riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral este redus deoarece tensiunea arterială este scăzută, iar eliberarea de oxid nitric ajută la protejarea sistemului cardiovascular.