Carenta de vitamina C: simptome, cauze si remedii


Vitamina C este o componentă esențială pentru bunăstarea noastră. Necesară pentru sănătatea și repararea diferitelor țesuturi ale corpului, inclusiv pielea, oasele, dinții și cartilajele, lipsa persistentă de vitamina C din alimentația dumneavoastră poate duce la o afecțiune clinică numită scorbut, anunțată de câteva simptome pe care le vom analiza în curând.

Din fericire, există mai multe tratamente care pot fi adoptate pentru a inversa această situație, precum suplimentele de vitamina C , sau adoptarea unei diete bogate în această vitamină, care nu este produsă de organismul nostru.

Ce este vitamina C?

Vitaminele sunt un grup de substanțe de care organismul are nevoie pentru a menține sănătatea Vitamina C se mai numește și acid ascorbic și, așa cum am menționat deja, nu poate fi produsă de organismul uman, fiind deci o componentă esențială a dietei cuiva.

Printre altele, vitamina C este necesară pentru a genera o substanță numită colagen , necesară pentru sănătatea și repararea diferitelor țesuturi ale corpului, inclusiv pielea, oasele, ligamentele, tendoanele, vasele de sânge, dinții.

Dintre alimentele care sunt cele mai bogate în vitamina C amintim pe scurt:

 • portocale, grepfrut, lămâi;
 • fructe de padure precum coacaze negre, capsuni, zmeura, zmeura, afine;
 • pepene și pepene verde;
 • Kiwi;
 • legume precum spanac, ardei verzi și roșii, roșii, conopidă, varză, broccoli, varză de Bruxelles și cartofi.

Unele alimente precum cerealele sunt îmbogățite cu vitamina C. Adică li se adaugă vitamina C care, de altfel, se găsește în cantități bune și în laptele proaspăt, peștele și organele organe precum ficatul și rinichii.

Atentie, insa: modul in care sunt tratate alimentele influenteaza si cantitatea de vitamina C din dieta: gatirea fructelor si legumelor reduce continutul de vitamina C cu aproximativ o treime.

Câtă vitamina C ar trebui să luăm?

Aportul zilnic recomandat de vitamina C în dietă depinde de vârstă și sex. De asemenea, recomandările pot varia de la o țară la alta, dar, de regulă, următorul tabel poate fi luat drept referință:

 • copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 10 ani au nevoie de 30 mg de vitamina C pe zi;
 • copiii cu vârsta între 11-14 ani au nevoie de 35 mg de vitamina C pe zi;
 • copiii cu vârsta peste 15 ani și adulții au nevoie de 40 mg pe zi.

Ce este deficitul de vitamina C?

Deficiența de vitamina C în corpul tău este cauzată de lipsa unor cantități suficiente de vitamina C în dieta ta.

De-a lungul timpului, o deficiență de vitamina C înseamnă că nu mai poți forma colagen nou, ceea ce face ca diferite țesuturi din corpul tău să înceapă să se descompună, iar sănătatea și repararea corpului tău să sufere.

O deficiență persistentă – cronică de vitamina C, de obicei pentru o perioadă de aproximativ trei luni sau mai mult, poate duce la o boală cunoscută sub numele de scorbut.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina C

Primele simptome ale deficitului de vitamina C sunt:

 • oboseală și slăbiciune;
 • dureri musculare și articulare;
 • tendință de vânătăi.

Alte simptome pot include:

 • piele uscata;
 • decolorarea gingiilor;
 • sângerare neașteptată a gingiilor;
 • sângerări nazale;
 • vindecarea lentă a rănilor;
 • probleme de infecție;
 • acumulări de sânge în articulații, provocând durere în această zonă;
 • pierdere în greutate.

Dacă este lăsată nediagnosticată și tratată, deficiența de vitamina C poate duce și la dificultăți de respirație, probleme nervoase, febră și convulsii. Sângerarea în creier și în jurul inimii poate provoca moartea la unele persoane cu deficiență de vitamina C netratată. Cu toate acestea, acest eveniment este extrem de rar.

Cum se diagnostichează deficitul de vitamina C

Medicul dumneavoastră poate diagnostica o deficiență de vitamina C după ce a împărtășit anumite informații cu pacientul dumneavoastră și, mai ales, după ce a ascultat simptomele pe care le aveți. Se poate face un test de sânge pentru a măsura nivelul de vitamina C și poate ajuta la confirmarea diagnosticului inițial.

De asemenea, medicul poate sugera pacientului să facă alte analize de sânge pentru a verifica alte deficiențe în alimentația sa. De exemplu, vitamina C este necesară și pentru absorbția fierului din alimente. Prin urmare, deficiența de fier apare adesea la persoanele care au deficit de vitamina C.
Raze X sau scanări pot fi, de asemenea, sugerate pentru a examina starea de sănătate a oaselor.

Care este tratamentul pentru deficitul de vitamina C?

Tratamentul pentru carența de vitamina C este înlocuirea vitaminei C care lipsește din alimentația ta cu suplimente specifice și o dietă bogată în această vitamină.

Prin urmare, este posibil ca medicul să-și trimită pacientul la un dietetician. De asemenea, țineți cont de faptul că, în general, după o anumită perioadă de timp împărtășită cu medicul dumneavoastră, suplimentele de vitamina C pot fi de obicei oprite. Cu toate acestea, este important să continuați să consumați o dietă bogată în vitamina C chiar și după oprirea suplimentelor pentru a evita să redeveniți deficit de vitamina C.

Suplimente de vitamina C

Suplimentele de vitamina C pot fi achiziționate în majoritatea farmaciilor sau supermarketurilor bine aprovizionate.

Le poți comanda și pe Amazon: pe această pagină vei găsi suplimentul de vitamina C în tablete masticabile din linia Equilibra, cu o aromă plăcută de portocale.

Flaconul conține 60 de tablete de 500 mg, perfecte pentru a ajuta sistemul imunitar și pentru a reduce oboseala și oboseala

Este unul dintre suplimentele de vitamina C care se bucură de cel mai mare succes pe Amazon cu peste 1.600 de recenzii pozitive, cu o medie de 4,5 stele din 5, de la utilizatorii care l-au achiziționat.

Concluzii

În cele din urmă, să ne amintim că, în general, persoanele cu deficiență de vitamina C se recuperează complet într-un timp scurt de îndată ce reiau să o ia.

Odată început tratamentul pentru suplimentarea vitaminei C, simptomele se ameliorează de obicei rapid în câteva zile sau săptămâni.

De asemenea, împărtășim cititorilor noștri că deficiența de vitamina C poate fi prevenită asigurându-vă că aveți o dietă sănătoasă, echilibrată, care conține multe fructe și legume, inclusiv cele bogate în vitamina C.