Ce este presopunctura, cum funcționează și ce beneficii poate aduce


Presopunctura: ce este și cum funcționează. Ce beneficii poate aduce și care sunt afecțiunile care pot fi tratate. Câteva recomandări utile înainte de a începe o ședință de presopunctură.

Presopunctura este o tehnică terapeutică, originară din medicina chineză, care combină principiile masajului și acupuncturii fără utilizarea ace .

Nu este încă la fel de cunoscut ca Shiatsu dar este străvechi și cel mai probabil se va vorbi din ce în ce mai mult.În China se vorbește și se practică de ani de zile, de mii de ani, pentru a asigura relaxare, bunăstare și sănătate. .

Se bazează pe stimularea unor puncte strategice situate în întregul corp pentru a promova procesul natural de vindecare inerent organismului propriu.

Cum funcționează presopunctura

Fiecare punct sau grup de puncte este legat de un organ intern printr-o rețea de canale energetice cunoscute sub numele de meridiane care leagă organele noastre cu alte părți ale corpului. Se crede că sunt 14 dintre ele.

Potrivit medicinei orientale, din aceste meridiane circulă „ki” sau „chi”, adică energia vitală care ne menține în viață. Această energie este moștenită de la părinții noștri și este alimentată de energia pe care o primim din alimente și aerul pe care îl respirăm. Presopunctura actioneaza prin presiunea din maini si degete se poate practica prin vârfurile sau degetelor degetelor, dar și cu bețișoare speciale.

In timpul masajului, expertul face o explorare atenta a punctelor si meridianelor, pentru a gasi exact punctul in care rezida dezechilibrul energetic. În acel moment va putea canaliza energia vindecătoare și, prin urmare, va vindeca una sau mai multe situații de dezechilibru care duc la apariția diferitelor tipuri de tulburări și afecțiuni. La început, pacientul poate simți o ușoară senzație de furnicături în corp. Cu toate acestea, pe măsură ce masajul continuă, această senzație dispare. Presiunea exercitată asupra fiecărui punct durează între 15 și 30 de secunde și odată terminată ședința, ușurarea va fi aproape imediată.

Trebuie remarcat faptul că efectele terapeutice ale presopuncturii pot varia de la un individ la altul. Unul dintre cele mai complexe aspecte ale acestei vechi tehnici orientale este găsirea punctelor exacte pe care să se aplice presiune. Prin urmare, se poate întâmpla ca unele puncte să nu aibă efectul dorit.

Frecvența tratamentului variază în funcție de tulburarea de tratat; aproximativ 3/4 sedinte pentru un disconfort usor, mai mult de 15 pentru o tulburare grava.

Beneficiile presopuncturii

Presopunctura poate aduce numeroase beneficii organismului nostru În special, ajută la:

 • eliberați tensiunile acumulate
 • creste circulatia sangelui
 • reduce durerea
 • promovează relaxarea intensă
 • reduce stresul sau anxietatea
 • scăderea producției de cortizol în organism
 • întărește sistemul imunitar
 • elimina durerile de cap sau migrenele
 • vindeca insomnia
 • îmbunătățește sistemul digestiv
 • ameliorează durerile menstruale
 • slăbi

Este important de subliniat că presopunctura este una dintre așa-numitele „terapii alternative” și, prin urmare, trebuie înțeleasă ca o terapie care vizează promovarea bunăstării. Deși numeroase studii au confirmat beneficiile primite de pacienții care au suferit ședințe de presopunctură efectuate de experți, până în prezent nu există dovezi științifice care să poată demonstra eficacitatea reală a acesteia.

Recomandări și precauții

Înainte de a începe o ședință de presopunctură , este bine să luați în considerare câteva aspecte de precauție:

 • Cusăturile localizate în regiunea abdominală sunt contraindicate în timpul sarcinii
 • Forța intensă nu poate fi exercitată asupra pacienților vârstnici sau copiilor, cu atât mai puțin asupra pacienților cu stări de sănătate precare
 • Este contraindicat în cazurile de boli infecțioase sau dermatologice în curs și febră
 • Aplicarea lui nu este recomandată pacienților care sunt subnutriți sau beți
 • Este contraindicat în zone precum partea din față a gâtului, axile, părțile laterale ale pieptului și în jurul sânilor.
 •  Deși poate fi practicat acasă, trebuie făcut întotdeauna cu cunoștință de cauză pentru a nu crea răni.
 • După o ședință de presopunctură, este posibil să aveți disconfort sau, mai rău, să aveți mici vânătăi în punctele stresate. În unele cazuri, pot apărea amețeli temporare.
 • o componentă fundamentală pentru orice  sesiune de presopunctură este să rămâi foarte relaxat
 •  Efectuați presopunctură departe de mesele mari

Presopunctura pentru a calma durerile de cap

Ca și acupunctura, presopunctura este foarte utilă și pentru cei care suferă adesea de dureri de cap în urma perioadelor de stres, oboseală sau anxietate. Este o terapie care reușește să restabilească echilibrul chiar și în cazurile dificile, cu excepția cazului în care apar probleme grave de sănătate, și eliberează energie și tensiune.

Venind din Est, lucrează pentru a aduce armonie între energiile „yin” și „yang” ale corpului și nu este bună doar pentru organism, ci și pentru minte, reglează stările emoționale și poate da ușurare spiritului.

Presopunctura pentru pierderea in greutate

A crede că presopunctura ne poate face să slăbim direct este exagerat, deoarece dacă nu crezi în magie, presiunea asupra corpului cu siguranță nu este capabilă să te facă să slăbești dacă nu faci nimic în plus. Cu toate acestea, este adevărat că atunci când corpul nostru este în echilibru și nu are „blocuri energetice” și organele funcționează mai bine și de aceea, la rândul lor, pot contribui la îmbunătățirea metabolismului, a digestiei și a procesului de asimilare a elementelor nutritive pe care le absorbim. mese, conducând astfel la o condiție fizică mai bună.

Același lucru este valabil și dacă supraponderalitatea noastră se datorează stresului: presopunctura duce la o scădere a stresului și, în consecință, poate promova o pierdere a kilogramelor în exces. Evident că va trebui totuși să avem grijă ce mâncăm și cât de mult ne mișcăm.

Presopunctura cervicală

Daca avem probleme cu gatul, aceasta practica orientala este o terapie excelenta pentru a incerca sa ne simtim mai bine. De altfel, printre beneficiile pe care le aduce cu el se numara si reducerea durerii generalizate si un efect antiinflamator. În plus , ameliorează artrita, ameliorează durerile de spate și durerile postoperatorii.

Cu toate acestea, nu oricine poate suferi presopunctura, nu este recomandată de exemplu în cazurile de tumori larg răspândite sau de artrită reumatoidă, leziuni ale coloanei vertebrale sau boli osoase care ar putea fi agravate prin manipularea asupra corpului. De asemenea, este mai bine ca subiecții cu boli de vene varicoase și femeile însărcinate să se abțină.

Presopunctura pentru anxietate

Apăsând puncte strategice ale corpului nostru cu degetele, palmele, coatele sau picioarele, terapeuții reușesc să ne ofere o senzație de bine și să ne relaxeze. Important este insa ca sedinta sa se desfasoare intr-un loc in care sa ne simtim linistiti si in largul nostru si sa dureze cel putin o ora.

Pe langa reducerea senzatiei de anxietate, presopunctura este si un remediu natural impotriva greata, creste nivelul de energie si determina eliberarea de endorfine. Prin urmare, este și un bun antidepresiv.