Chitosan: cum funcționează, contraindicații și suplimente specifice


Chitosan, cum funcționează  și care sunt contraindicațiile. Ce este chitosanul și cum funcționează în dietele de slăbire. Ce supliment sa aleg si de ce.

Ce este chitosanul

Chitosanul  este o polizaharidă cu utilizări multiple, obținută din scheletul extern (exoscheletul) crabilor, homarilor, creveților și altor crustacee 

Chitosanul este un supliment folosit pentru a pierde in greutate deoarece induce senzatia de satietate .

Este folosit pe scară largă și în agricultură, în sectorul biomedical, pentru filtrarea apei și chiar pentru producerea de bioplastice! Pentru utilizarea chitosanului în agricultura ecologică, vă trimitem la articolul nostru dedicat: chitosanul în agricultură .

De unde provine chitosanul?

După cum sa menționat deja, chitosanul este un carbohidrat polizaharid obținut din deacetilarea chitinei , polimerul prezent în coaja unor crustacee precum creveții, homarii și crabul .

Chitosan pentru pierderea în greutate

Ceea ce este controversat este utilizarea chitosanului pentru a pierde în greutate . Există numeroase suplimente pe bază de chitosan pe piață pentru pierderea în greutate , cu toate acestea, nu există dovezi clinice care să sugereze eficacitatea produsului. Deși, pe de altă parte, multe cercetări subliniază că chitosanul poate ajuta la pierderea în greutate, același produs s-a dovedit a fi ineficient pentru controlul obezității.

Cu toate acestea, a fost constatată proprietatea de a limita absorbția colesterolului conținut în alimente, cu autorizarea EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) pentru includerea formulării relevante printre proprietățile produselor pe bază de chitosan. Cu toate acestea, această indicație trebuie utilizată numai de produsele care conțin un aport zilnic de cel puțin 3 grame de chitosan.

Aportul de suplimente pe bază de chitosan este deci indicat pentru prevenirea obezității, reducerea nivelului de colesterol și pentru pacienții care suferă de boala Crohn, deoarece efectele laxative au fost constatate fără consecința negativă a iritației intestinului.

În cele din urmă, chitosanul poate fi folosit în guma de mestecat pentru efectul său preventiv asupra cariilor dentare.

Căutând online opinii despre chitosan de la utilizatorii care l-au inclus în alimentația lor, se găsește adesea eficacitatea lui reală în inducerea senzației de sațietate, confirmând astfel că chitosanul pentru pierderea în greutate poate fi de fapt util.

Chitosan, cum funcționează

Chitosanul chiar funcționează? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări postate pe Google.

Într-un model experimental,  sa demonstrat că chitosanul  inhibă absorbția lipidelor în duoden și promovează excreția grăsimilor. În ciuda acestor dovezi experimentale, mecanismul de interacțiune dintre chitosan și lipide a rămas complet necunoscut, așa că nu au existat studii clinice.

Cum funcționează chitosanul? După cum am menționat, mecanismul de acțiune al acestei molecule nu este clar și de aceea este dificil de spus dacă este eficientă sau nu. Cercetarea afirmă că:

  • Chitosanul este o fibră alimentară solubilă capabilă să crească vâscozitatea lumenului gastrointestinal și astfel să întârzie golirea acestuia. Acest lucru provoacă o senzație de sațietate.
  • Chitosanul ar putea crește excreția compușilor steroli, ceea ce ar reduce digestibilitatea grăsimilor care ar trebui apoi eliminate.

Chitosan, contraindicații

Cu ceva timp în urmă au existat zvonuri despre  contraindicații grave ale chitosanului : se părea că această moleculă nu permite absorbția micronutrienților fundamentali precum fierul, cuprul și zincul. Studii mai recente au arătat că, la șoareci, ingestia de chitosan nu afectează absorbția fierului, zincului sau cuprului , astfel că această  contraindicație  nu mai este credibilă.

Cu toate acestea, chitosanul nu este recomandat persoanelor alergice la crustacee .

Pentru răspunsuri suplimentare despre contraindicații și reacții adverse, vă invităm să vă adresați medicului dumneavoastră.