Ciulinul de lapte: ce este, beneficii, proprietăți terapeutice, metode de utilizare, doze, contraindicații


Ciulinul de lapte  este o plantă erbacee bienală aparținând familiei Asteraceae. Părțile de plante care alcătuiesc Silybum marianum conțin silimarină: o componentă organică prețioasă, cu proprietăți terapeutice formidabile.

Acestea din urmă îi sunt atribuite importante funcții antioxidante, antiinflamatorii și mai ales hepatoprotectoare . Planta medicinală este în apărarea ficatului prin inhibarea pătrunderii substanțelor toxice care l-ar putea deteriora.

În domeniul fitoterapeutic, planta medicinală este utilizată sub formă de ceai de plante, decoct, tinctură mamă și extract uscat . A se lua în principal după mesele principale.

În bucătărie, se transformă într- un ingredient gustos și flexibil , pretându-se la îmbogățirea a numeroase rețete. Aroma amintește de anghinare , cu note amare și înțepătoare, în timp ce aroma rădăcinii pare să fie compusă dintr-un amestec de napi și morcovi.

Remediile naturiste pe baza de Silybum marianum sunt usor disponibile in medicina de plante, farmacii si magazine specializate.

Ciulinul de lapte: ce este, caracteristici și sezonalitate

Cunoscută și sub denumirea de ciulin de lapte, este o plantă erbacee aparținând familiei Asteraceae.

Numele său botanic este Silybum marianum și se caracterizează printr-un ciclu de viață bienal. Specia este distribuită în principal în maquisul mediteranean , inclusiv zonele maritime și zonele submontane.

Rareori crește spontan în nord, în timp ce devine destul de invaziv în zonele împădurite situate în centrul și sudul Italiei. Habitatul ideal sunt ruinele, gardurile vii, terenurile necultivate și de-a lungul drumurilor.

Silybum marianum este renumit pentru proprietățile sale terapeutice . Într-adevăr, îndeplinește o excelentă funcție de protecție a ficatului, are proprietăți antioxidante și stimulează producția de lapte matern . 

Diferențele dintre ciulinul de lapte și ciulinul de lapte

Denumirea științifică a ciulinului comun este Cynara cardunculus. Se compune dintr-o legumă aparținând familiei Asteraceae, la fel ca și
ciulinul de lapte.
Gustul ciulinului comun este amar , dar are un postgust care se referă la caracteristicile organoleptice ale țelinei. Se preteaza sa
fie folosit in crearea retetelor culinare, in locul anghinarii.

Din punct de vedere terapeutic, ciulinul comun are proprietăți medicinale asemănătoare ciulinului de lapte. În special, acționează ca
hepatoprotector, diuretic și antioxidant.

Compoziție chimică

Constă dintr-un amestec de trei ingrediente active :

 • Silibina.
 • Silicristină.
 • Silidian.

Se mândrește cu importante proprietăți protectoare ale ficatului potrivite pentru a proteja celulele hepatice de fenomenele inflamatorii și de daunele cauzate de stresul oxidativ.

În plus, susține bunăstarea și funcționalitatea ficatului compromis de hepatită, intoxicații și ciroză și promovează procesul de detoxifiere de toxine. Utilizarea terapeutică a silimarinei vizează și capacitatea sa galactogenă recunoscută, care vizează creșterea spumei de lapte în timpul alăptării.

Dar o supradoză de substanță poate da naștere la tulburări gastrointestinale care se manifestă prin:

 • Diaree.
 • Greaţă.
 • Dificultăți digestive.
 • Umflaturi abdominale.
ciulinul de lapte - beneficii

Ciulin de lapte: beneficii și proprietăți terapeutice

Acțiunea protectoare a ficatului

Ciulinul de lapte exercită o acțiune protectoare asupra ficatului. Este considerat un remediu adjuvant in tratamentul afectiunilor hepatice cauzate de afectiuni hepatice, steatoza si hepatita.

Este folosit ca agent protector al ficatului capabil de a eradica unele specii de toxine deosebit de daunatoare organismului.

În special, este capabil să contracareze eficient amatoxina : un microorganism prezent pe ciuperca Amanita phalloides care poate fi letal dacă este ingerat accidental.

În plus, administrarea de suplimente de ciulin de lapte ar putea îmbunătăți funcția ficatului prin reducerea atât a inflamației hepatice, cât și a leziunilor organelor cauzate de inflamație.

Studiile științifice arată că ciulinul de lapte este capabil să prelungească speranța de viață la subiecții care suferă de ciroză hepatică: o patologie cronică și progresivă generată de consumul excesiv de băuturi alcoolice.

Previne îmbătrânirea creierului senil

Datorită acțiunilor antiinflamatorii și antioxidante atribuite ciulinului de lapte, proprietățile neuroprotectoare sunt recunoscute ca fiind potrivite pentru prevenirea declinului funcției creierului, din cauza înaintării anilor.

Silimarina, principalul component chimic continut de Silybum marianum, inhiba efectele nocive ale radicalilor liberi prin prevenirea daunelor oxidative si a declinului progresiv al facultatilor mentale.

În plus, ciulinul de lapte reușește să reducă concentrația plăcilor de amiloid : formațiuni extracelulare prezente în creier și compuse dintr-o acumulare de proteină amiloidă.

O concentrație mare de plăci de amiloid se găsește la persoanele cu boala Alzheimer .

Din acest motiv, studiile științifice arată că administrarea de suplimente pe bază de ciulin de lapte ar putea aduce beneficii pacienților care suferă de boli neurologice, precum Alzheimer, demență și boala Parkinson 

Promovează producția de lapte matern

Ciulinul de lapte poate ajuta femeile să crească spuma de lapte în timpul alăptării.

De fapt, este una dintre plantele cu acțiune galactogenă , potrivită pentru creșterea producției de lapte matern prin stimularea prolactinei .

Acesta este un hormon care acționează asupra glandelor mamare și ajută la naștere să mențină lactația.

Prin urmare, în urma aportului zilnic de 420 mg silimarină, în două luni de tratament, se înregistrează o creștere cu 64% a spumei de lapte.

Ciulinul de lapte pentru ameliorarea simptomelor de astm

Astmul este o boală inflamatorie cronică care rezultă dintr-o reacție imunitară excesivă la prezența unui alergen. Această afecțiune afectează sistemul respirator și se manifestă prin:

 • Tuse.
 • Constricție toracică.
 • Respiratie dificila.
 • respiraţie şuierătoare.

Silimarina, prezentă în ciulinul de lapte, protejează căile respiratorii de inflamația cauzată de astmul alergic , reducând simptomele asociate stării de inflamație.

Întărește sistemul imunitar

Aportul de fitopreparate pe bază de ciulin de lapte poate întări sistemul imunitar , stimulând organismul să lupte împotriva infecțiilor și reduce procesele de inflamație cronică care decurg dintr-un deficit al sistemului imunitar.

Mai mult, are efecte imunomodulatoare care promovează apărarea imunitară și țin sub control hiperactivitatea sistemului imunitar responsabil de apariția astmului și a rinitei alergice.

Ciulinul de lapte este un remediu hipoglicemiant

Combinația sinergică de silimarină, acizi grași și antioxidanți prezente în ciulinul de lapte face din planta medicinală un remediu electiv împotriva hiperglicemiei .

Acționează într-un mod similar cu unele medicamente antidiabetice prin faptul că crește sensibilitatea la insulină și, în același timp, scade glicemia.

Subiecții care iau în mod obișnuit suplimente pe bază de Silybum marianum experimentează o reducere eficientă a ratei glicemiei a jeun și a hemoglobinei glicate: un parametru utilizat în laborator pentru a evalua concentrația plasmatică în sânge.

Acțiunea hipocolesterolemică a ciulinului de lapte

Colesterolul ridicat este o afecțiune destul de periculoasă care predispune organismul la un risc ridicat de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral .

Studiile științifice arată că ciulinul de lapte este capabil să reducă atât concentrația de colesterol LDL (colesterol rău), cât și nivelul de trigliceride prezent în plasmă.

Întărește oasele

Osteoporoza este o patologie sistemică care afectează sistemul osos, generată de o densitate minerală redusă și o deteriorare progresivă a țesutului osos.

O afecțiune care apare odată cu îmbătrânirea și determină o creștere a fragilității osoase , expunând pacientul la un risc mai mare de fracturi.

Ciulinul de lapte este considerat un remediu electiv în tratamentul osteoporozei, deoarece, pe de o parte, favorizează mineralizarea oaselor și, pe de altă parte, joacă un rol protector în prevenirea pierderii densității osoase.

Cercetătorii științifici indică utilizarea suplimentelor ca terapie complementară adecvată pentru a întârzia debutul bolii sistemice osoase la femeile aflate în postmenopauză.

Antioxidant natural

Silimarina este considerată un puternic agent antioxidant . Stimulează producția de superoxid dismutază (o enzimă care catalizează transmutarea radicalilor liberi în oxigen), crește glutationul celular și blochează peroxidarea lipidelor .

Din acest motiv, este considerat un adevărat captator de radicali liberi.

În plus, silibinina, prezentă în Silybum marianum, îmbunătățește funcționalitatea apărării antioxidante conținute în intestin, aducând efecte benefice asupra florei bacteriene a colonului .

ciulin de lapte: beneficii pentru piele

Proprietățile dermatologice ale ciulinului de lapte

Remediu natural pentru tratarea unor boli de piele

Principalii constituenți chimici ai ciulinului de lapte, silibinina și silimarina, sunt eficienți în tratarea îmbătrânirii pielii și a rozaceei : o afecțiune a pielii care se manifestă prin roșeață, pustule și coșuri.

Aceste proprietăți terapeutice sunt atribuite proprietăților antioxidante și antiinflamatorii exercitate sinergic de componentele flavonolignane.

De asemenea, inhibă epuizarea glutationului: o substanță care acționează ca un antioxidant natural produs de organismul însuși. Rolul principal al glutationului constă în contracararea eficientă a stresului oxidativ prin inhibarea apariției patologiilor cardiace și neurodegenerative.

In plus, ciulinul de lapte poate fi un remediu natural valabil in tratamentul psoriazisului . O afecțiune inflamatorie caracterizată prin roșeață, mâncărime și pete pe piele.

Combate acneea

Acneea este o afecțiune cronică a pielii caracterizată printr-o inflamație a foliculilor sebacei . Stresul oxidativ joaca si el un rol important in dezvoltarea acestei patologii suparatoare.

Datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatorii recunoscute în ciulinul de lapte, suplimentele sunt considerate aliați validi în lupta împotriva acneei .

Studiile științifice arată că în urma administrării zilnice a 210 miligrame de silimarină, se realizează o reducere eficientă cu 53% a leziunilor pielii cauzate de acnee. Acest rezultat este evident după o lună de tratament.

ciulinul de lapte: cum se ia

Ciulin de lapte: cum se ia

Medicamentul constă din vârfuri înflorite și semințe . În medicina pe bază de plante, este utilizat sub formă de:

 • Tinctura mamă.
 • Capsulă.
 • Praf.
 • Ceaiuri din plante.
 • Decocturi.

Ceai de plante hepatoprotector și galactogog

Util pentru protejarea funcției hepatice de toxinele provenite din consumul excesiv de alcool și administrarea anumitor medicamente. De asemenea, acționează ca un remediu galactogen natural pentru a stimula producția de lapte matern .

Pentru a prepara ceaiul de ciulin de lapte se fierb 150 ml de apa. Adăugați o linguriță de flori uscate sau două lingurițe de semințe zdrobite. Se lasă la infuzat aproximativ zece minute, apoi se filtrează și se consumă fierbinte.

Se recomandă să luați trei căni pe zi , cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Decoc detoxifiant și protector hepatic

Adăugați 10 grame de vârfuri aeriene uscate la 500 ml de apă. Așteptați să fiarbă apa și lăsați la infuzat aproximativ zece minute. Apoi se filtrează și se consumă o cană după prânz.

Precauții de utilizare : consumul excesiv de soluții apoase poate provoca un ușor efect laxativ , din acest motiv este recomandat să nu le luați mai mult de o săptămână.

Tinctură mamă de ciulin de lapte

Indicatii terapeutice : favorizeaza functia hepatica si are un efect interesant de detoxifiere asupra organismului.

Doza zilnică : 40 de picături (egale cu 2 ml de produs) a se administra de una până la trei ori pe zi. Pentru un total mare de 120 de picături. La administrarea copiilor, se recomandă reducerea la jumătate a dozei, dacă nu este indicat altfel de către medicul curant.   

Extract uscat titrat purificator si digestiv

Compus din 300 mg fructe de ciulin de lapte si 80% silimarina. Promovează funcția ficatului, are o acțiune purificatoare asupra organismului și favorizează digestia.

Dozare : una sau două comprimate, de două ori pe zi. A se lua cu putina apa, in timpul meselor.

Ciulin de lapte praf

Ajută organismul să scape de deșeurile nocive , precum și să exercite o funcție antioxidantă și hepatoprotectoare.

Dozaj zilnic : o lingurita, egala cu 5 g de produs, de diluat intr-o cana cu apa fierbinte. A se lua de doua ori pe zi, de preferat dimineata dupa micul dejun si seara dupa cina.

Suplimente de ciulin de lapte

Ciulinul de lapte este considerat remediul electiv pentru purificarea ficatului. Suplimentele pot fi achiziționate cu ușurință din magazinele de plante medicinale, farmacii, magazinele naturiste și comercianții cu amănuntul online de specialitate.

Pretul frunzelor de ciulin de lapte , sub forma de ceai de plante, este in jur de 6 euro, in formatul de 100 g. In timp ce tinctura mama poate fi achizitionata la un cost de 15 euro in ambalajul de 100 ml.

Preferați întotdeauna produsele 100% naturale și pure din agricultura ecologică certificată.

ciulin de lapte: utilizări în gătit

Ciulin de lapte în bucătărie

Este un ingredient foarte versatil și deosebit de gustos , potrivit pentru îmbogățirea gustului multor rețete culinare. Aroma sa este similară cu anghinarea , în timp ce rădăcina poate fi folosită în locul napilor și morcovilor.

Coastele sunt ideale prăjite și sunt gătite ca parmigiana la cuptor cu adaos de roșii proaspete, mozzarella și busuioc. În schimb, părțile fibroase și pielea prezente în ciulinul de lapte pot fi amestecate și încorporate în supe și piureuri catifelate.

Capetele de flori, cu o consistenta frageda, sunt potrivite pentru prepararea risottourilor si condimentelor pentru primele feluri.

Frunzele tocate grosier pot fi consumate crude adaugate la salate mixte. După gătire, sunt o alternativă valabilă la spanac și mătgul. Ideal pentru a face plăcinte sărate, cannelloni, umpluturi de ravioli și garnituri.

Cum să curățați și să depozitați ciulinul de lapte

În primul rând se procedează la eliminarea frunzelor, separându-le de smocuri. Îndepărtați filamentele lemnoase folosind un cuțit sau un curățător de legume. După ce ați efectuat o curățare temeinică, lăsați-o la macerat într-o soluție de apă și lămâie pentru a umezi gustul amar al legumei.

Toate părțile plantelor sunt comestibile și bogate în proprietăți terapeutice.

Pentru a păstra părțile plantei în cel mai bun mod posibil, se poate proceda cu uscarea frunzelor, semințelor și rădăcinilor . După ce le-ați redus în bucăți mici, lăsați-le să se odihnească într-un loc bine aerisit.

Când uscarea este completă, transferați părțile de legume în pungi de hârtie sau borcane de sticlă prevăzute cu un sigiliu ermetic.

Contraindicații și efecte secundare

Nu au fost raportate efecte secundare semnificative în urma administrării orale a preparatelor de ciulin de lapte. Doar 1% dintre subiecții supuși unui supradozaj, continuat pe perioade lungi de timp, au raportat apariția reacțiilor adverse manifestate cu tulburări intestinale (greață, diaree și balonare).

Ciulinul de lapte poate declanșa o reacție alergică la subiecții cu o hipersensibilitate cunoscută la Asteraceae.

Ea efectuează o acţiune hipoglicemiantă , de aceea utilizarea sa nu este recomandată dacă este în curs de desfăşurare o terapie farmaceutică pentru tratamentul diabetului zaharat .

Planta medicinală desfășoară o acțiune asemănătoare estrogenică și ar putea agrava condițiile de sănătate la subiecții afectați de patologii hormonale. Dacă apare acest tablou clinic, se recomandă să solicitați în prealabil sfatul medicului dumneavoastră înainte de a începe un tratament pe bază de Silybum marianum

Dacă nu se indică altfel, doza zilnică de extracte pe bază de ciulin nu trebuie să depășească 12-15 g de medicament și 200-400 mg de silimarină. 

Botanica și sezonalitatea ciulinului de lapte

Tulpina crește până la 150 cm înălțime și este glabră, nuanțată de verde și ușor pubescentă . In primul an de viata, rozeta bazala este simpla si formata dintr-o multitudine de frunze late.

Frunzișul glabru este aranjat alternativ pe ramură, colorându-se cu un verde lucios deosebit, punctat cu dungi lăptoase. Marginile sunt ondulate și deosebit de spinoase . Inflorescențele sunt formate din flori mici de formă tubulară, acoperite cu o frumoasă culoare magenta și apar asamblate într-un cap de flori alcătuit din bractee spinoase.

Pot ajunge la un metru și jumătate înălțime . Fructele constau din achene ovale, usor turtite pe laturi. Ele sunt acoperite într-o nuanță maro închis și sunt învăluite într-un apendice plujos cu peri albi.

Perioadele de recoltare electivă se disting în funcție de partea vegetală care constituie sursă de interes.

Frunzele trebuie culese între mai și iunie sau în perioada de toamnă. În schimb, semințele se obțin prin scuturarea capetelor de flori uscate, care se face în perioada iulie-august .

În timp ce perioada potrivită pentru dezrădăcinarea sistemului radicular este indicată atunci când ciulinul intră în faza de repaus vegetativ, care are loc în lunile calde.

Istorie

Numele de ciulin de lapte provine din legenda conform careia Fecioara Maria, in timpul calatoriei sale in Egipt, a inceput sa alapteze pruncul Iisus in spatele unei maiestuoase plante de ciulin . Un strop de lapte curgea din san si a lovit o frunza de Asteracea.

Din acel eveniment, Silybum marianum a fost considerat binecuvântat și i s-a dat numele de „ciulinul Mariei” sau Marian.

O narațiune străveche se adresează ciulinului de lapte ca o emblemă a suferinței pământului din cauza morții nimfei Daphne.

Spinii plantei reprezintă suferința în timp ce picăturile albe care pictează frunzele simbolizează lacrimile mamei pământ în fața morții personajului mitologic.