Constipatie: ce este, cauze, simptome, remedii naturiste, cand sa apelezi la laxative, dieta


Constipație, intestin leneș: atât de multe nume pentru a descrie o tulburare foarte enervantă și răspândită, mai ales în rândul femeilor.

Există multe cauze care o pot declanșa și, printre acestea, o dietă nereglementată și o viață prea sedentară joacă un rol crucial. În plus, cel puțin una din două femei suferă de constipație în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale tipice acestei perioade. Constipația este o tulburare de care suferă frecvent chiar și nou-născuții.

Un remediu util împotriva constipației este să mănânci fructe sau să bei, pe lângă multă apă, ceaiuri de plante și sucuri care au o acțiune naturală laxativă și, prin urmare, ajută la readucerea în mișcare a intestinului ușor lent.

Se poate apela si la laxative, dar intotdeauna cu masura. De multe ori există tendința de a le folosi fără îngrijorare, deoarece sunt preparate care pot fi achiziționate în mod liber din farmacii sau magazine de plante medicinale, dar trebuie reținut că nu sunt lipsite de riscuri.

Să vedem, în detaliu, ce este constipația, care sunt factorii de risc și care sunt soluțiile pentru a rezolva problema, de la alimentație la sport.

Constipație: ce este

Prin constipație înțelegem o evacuare dificilă sau rar întâlnită, cu o senzație de golire intestinală incompletă.

Termenul „constipație” derivă din grecescul styphein (îngust) și indică o dificultate în îndeplinirea funcției intestinale, care poate afecta grav și bunăstarea și calitatea vieții.

Tipuri de constipație

Constipația poate fi de două tipuri:

Constipație din tranzitul intestinal lent

în cele mai multe cazuri, constipația apare atunci când peristaltismul colonului este afectat și nu permite trecerea conținutului colonului cu viteza obișnuită.

Termenul de „peristalsis” se referă la contracțiile mușchilor enterici, care joacă un rol-cheie în asimilarea nutrienților conținuti în hrană dar favorizează și împingerea, spre partea terminală a intestinului, a deșeului, care va apoi să fie expulzat cu fecalele.

Alterarea acestui mecanism determina o incetinire a tranzitului intestinal si o dificultate consecutiva in evacuare.

Constipație din cauza defecației obstrucționate (SOD)

În acest caz problema se referă la partea finală a rectului, cea rectoanală.

Constipația poate fi cauzată de prezența unui prolaps de rect (o afecțiune medicală în care pereții rectali ies din anus devenind vizibili din exterior), un enterocel sau un rectocel (două afecțiuni, pur feminine, în care, respectiv, o parte a intestinului subțire sau a rectului alunecă în vagin), disfuncție a mușchilor puborectalis sau altă disfuncție perineală.

constipatie in sarcina

Constipatie in sarcina

Una dintre principalele cauze ale constipației în sarcină este progesteronul, care are o acțiune relaxantă musculară care vizează scăderea contracțiilor uterului în primele 7-8 luni. Dezavantajul este că contribuie și la întărirea și deshidratarea scaunului, provocând constipație.

Această tulburare este, de asemenea, legată de mărirea uterului pe măsură ce trec săptămânile și de încărcarea fătului pe colonul sigmoid (partea terminală a colonului) și pe rect . 

„În caz de constipație în timpul sarcinii – recomandăm o dietă bogată în fibre, o bună hidratare (cel puțin 2 litri de apă pe zi), remedii naturiste precum  kiwi  și/sau  prune uscate.

În cazul în care acestea nu sunt suficiente, se poate lua lactuloză, care nu dăunează fătului, sau se poate interveni cu microclisme.

Constipație la sugari și copii

De obicei, în prima săptămână de viață, sugarii au o mișcare medie a intestinului de 4-8 ori pe zi. La sugarii alăptați, mișcările intestinale sunt mai frecvente decât la sugarii hrăniți cu lapte praf.

În primele luni de viață, bebelușii alăptați au o medie de 3 mișcări intestinale pe zi, în comparație cu aproximativ 2 mișcări intestinale pe zi pentru bebelușii hrăniți cu formulă.

De la vârsta de 2 ani, numărul de mișcări intestinale scade la mai puțin de 2 pe zi, iar apoi scade la puțin peste unul.

Ca și la adulți, vorbim de constipație dacă sugarul sau copilul trece pe lângă toalete cu frecvență redusă sau cu dificultate.

Cauzele constipației la nou-născuți

Majoritatea cazurilor de constipație (aproximativ 95%) la sugari și copii sunt de natură fiziologică.

Există în principal trei etape de creștere care o pot favoriza:

 • după introducerea cerealelor şi a alimentelor solide
 • Când copilul învață să folosească toaleta.
 • Când începe să meargă la școală 

Copiii pot evita defecarea din cauza scaunelor dure care sunt greu de eliminat sau pentru că nu vor să se oprească din joacă.

Acest obicei, dacă se repetă, duce în timp la o reducere a stimulului, ceea ce îngreunează scaunele și declanșează un cerc vicios de defecare dureroasă și agravare a constipației.

În schimb, la copiii mai mari, constipația poate fi cauzată de dietele cu aport redus de fibre sau de consumul excesiv de produse lactate.

Cauze organice

Pot exista și cauze organice ale constipației, legate de patologii structurale, neurologice, toxice/ metabolice sau intestinale. Din fericire, acestea sunt circumstanțe rare (aproximativ 5%) .

Principalele cauze organice includ:

 • Boala Hirschsprung, o malformație congenitală a inervației intestinului inferior.
 • Malformații anorectale.
 • Fibroză chistică.
 • Boli metabolice, cum ar fi hipotiroidismul.
 • Anomalii ale măduvei spinării.

Eliminarea întârziată (dincolo de primele 24 până la 48 de ore de viață) a meconiului (substanța maro-verzuie găsită în intestinele fătului la naștere) crește suspiciunea de tulburări structurale, în special pentru Hirschsprung.

Care sunt simptomele constipatiei?

Frecvența defecării variază de la persoană la persoană, dar indicativ, în condiții normale, ar trebui să varieze de la 3 evacuări pe zi la 3 pe săptămână. În prezența unor evacuări mai puțin frecvente, putem vorbi de constipație.

Pe lângă frecvența mișcărilor intestinale, constipația se poate manifesta și cu alte simptome, inclusiv:

 • duritatea si forma neregulata a scaunelor.
 • Senzație de evacuare incompletă.
 • Încordare excesivă și prelungită în timpul defecării.
 • Senzație de „blocare” intestinală, cu dureri larg răspândite și crampe în zona abdominală.

Alte efecte secundare ale constipației pot varia de la respirație urât mirositoare la retenție de apă, de la umflarea abdominală la somnolență postprandială până la apariția hemoroizilor și fisurilor, cauzate în principal de scaune dure și eforturi continue.

cauzele constipației

Constipație: cauze și factori de risc

Pe baza cauzelor care o declanșează, constipația poate fi clasificată în:Publicitate

Constipație tranzitorie sau acută

Constipația este definită ca fiind tranzitorie dacă perturbarea este tranzitorie și este legată de cauze contingente.

Este frecventă, de exemplu, la femeile însărcinateîn timpul călătoriilor care duc la schimbări de loc sau de obiceiuri alimentare, la persoanele sedentare, la cele care nu sunt suficient hidratate, după intervenții chirurgicale și terapii cu antibioticeodată cu evoluția vârstei.

Constipatie cronica

Constipația este cronică dacă durează mai mult de 6 luni. În acest caz poate fi cauzată de disfuncții motorii intestinale și/sau anorectale sau de patologii precum diverticuloza, boala inflamatorie intestinală, cancerul colorectal.

Poate fi, de asemenea, un simptom al sindromului de colon iritabil, în care constipația și diareea alternează.

Chiar și bolile metabolice precum diabetul și hipotiroidismul și bolile neurologice (Parkinson, scleroza multiplă) pot fi însoțite de constipație.

Această tulburare poate fi legată și de aportul de medicamente care încetinesc tranzitul fecalelor în intestin (de exemplu analgezice, antiacide, antidepresive). Acest tip de constipație apare în general încă de la naștere sau poate apărea ca o tulburare organică din cauza unor patologii.Publicitate

Cauzele sunt numeroase: constipația poate fi o problemă trecătoare sau o tulburare funcțională, adică o atitudine a intestinului tău de a se goli cu dificultate.

Apoi există factori de risc care pot predispune la constipație, crescând probabilitatea de a suferi de ea: alături de o dietă greșită (mai ales săracă în fibre), hidratare insuficientă, un stil de viață sedentar, chiar stres sau, în cazuri mai grave, afecțiuni patologice precum anxietate, depresie, probleme psihice.

Constipație la dietă: de ce se întâmplă?

Foarte des se întâmplă ca începând o dietă să fii constipată. În general, acest lucru se datorează reducerii cantitative a alimentelor. Este o tulburare temporară care dispare odată cu continuarea dietei.

Dacă este posibil, cel mai bine este să evitați laxativele și, de asemenea, remediile pe bază de plante, deoarece ambele sunt iritante care pot provoca colita pe termen lung. Dacă problema nu poate fi rezolvată cu remedii naturiste, atunci sfatul este să contactați medicul gastroenterolog.

diagnosticul constipatiei

Diagnostic

În prezența constipației, primul pas este efectuarea unui istoric atent și a unui examen clinic al pacientului.

Abordarea diagnostică va trebui să identifice cauza organică sau funcțională a constipației și poate varia pe baza simptomelor și a datelor clinice, posibil, oferind și investigații instrumentale mai aprofundate.

Istoric și examen clinic

Printre parametrii care trebuie evaluați se numără:

 • consistenta scaunului .
 • Frecvența defecației.
 • Necesitatea de a încorda sau de a folosi manevre perineale (de exemplu, apăsarea pe perineu, regiunea fesieră sau peretele rectovaginal) în timpul defecării.
 • Frecvența și durata utilizării laxativelor sau clismelor .
 • Posibilă prezență a sângelui în scaun (care poate fi un semn al unei tumori) sau alte simptome (de exemplu, pierderea în greutate) care ar putea semnala boli cronice.
 • Prezența unor patologii, metabolice sau neurologice, care ar putea fi cauza constipației .

Examenele instrumentale

Testele instrumentale includ:

 • Clisma cu raze X cu bari : prin introducerea unui mediu de contrast pe calea anala, iti permite sa vizualizezi anatomia colonului si sa identifici orice diverticuli sau polipi.
 • Defecografia: acest examen radiologic cu substanță de contrast permite evaluarea funcționalității aparatului ano-rectal (capacitatea de reținere în repaus și în timpul contracției voluntare), eficacitatea împingerii, prezența sau absența prolapselor, orice coborâre a planului perineal.
 • Colonoscopia: folosind un instrument echipat cu o sondă prevăzută cu o cameră și o clemă, permite examinarea întregului colon și, dacă este necesar, a unor mostre mici de mucoasă și îndepărtarea polipilor.
 • Manometrie anorectală: evaluează presiunile canalului anal în repaus, în timpul contracției voluntare și în timpul împingerii.
 • Studiul timpilor de tranzit intestinal : pentru a efectua acest examen, pacientul trebuie să ingereze mici markeri radio-opaci. După câteva zile, se efectuează un examen radiologic al abdomenului: dacă au fost expulzați mai mult de 80% din markeri, tranzitul poate fi considerat normal. Evaluarea timpilor de tranzit intestinal poate fi realizată și prin scintigrafie de colon, o examinare mai invazivă deoarece necesită tehnici de intubare pentru a ajunge la colon.
remedii naturiste pentru constipatie

Constipație: remedii

Remedii naturale

Printre principalele remedii pentru combaterea constipatiei:

 • bea suc de prune sau mănâncă prune: EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, recomandă zece pe zi pentru a obține efecte benefice.
 • Mănâncă kiwi, bogat în fibre: conțin 3 g la 100 g.
 • Bea ceaiuri din plante pe baza de papadie sau cicoare, care trezesc usor intestinele.
 • Luați probiotice, care au puterea de a accelera tranzitul intestinal, precum și de a restabili echilibrul florei bacteriene.

Constipație: importanța de a-ți asculta corpul

Regularitatea în evacuare este foarte importantă, așa că trebuie să acordăm intestinelor noastre timpul necesar pentru a o favoriza. Este esențial să-ți asculți corpul sau mai degrabă dorința de a evacua.

Doar reprimand-o, de fapt, ajungi la constipatie. Așa că nu vă grăbiți dimineața , este mai bine să vă dați jos din pat devreme și să vă faceți timp pentru a vă satisface intestinul.

Constipație la sugari și copii: cum să intervii

Când se confruntă cu episoade de constipație, medicul pediatru va trebui să procedeze la o analiză a simptomelor, inclusiv a celor asociate constipației care pot reprezenta un semn al unei cauze organice (scădere în greutate, febră, vărsături), cu o examinare a abdomenului și anus și cu o evaluare neurologică (mers, reflexe tendinoase, slăbiciune a membrelor inferioare).

De asemenea, este important să se examineze obiceiurile alimentare ale copilului și orice modificări ale dietei înainte de apariția constipației: dacă, de exemplu, problemele de constipație au început după consumul de grâu, acesta ar putea fi un semn al bolii celiace .

În cazul în care constipația este de natură organică, patologiile care o cauzează trebuie tratate. În cazul constipației de origine funcțională , tratamentul presupune de obicei o intervenție pe două fronturi:

 • Modificări dietetice : Adăugarea de suc de prune la formulele pentru sugari, creșterea fructelor, legumelor și a altor surse de fibre pentru sugarii mai mari și copiii mici, creșterea aportului de apă și scăderea cantității de alimente astringente, cum ar fi laptele și brânza.
 • Modificări ale comportamentului : La copiii mai mari, care sunt deja capabili să folosească singuri toaleta, este important să se încurajeze mișcările intestinale regulate după masă.

Orice medicamente, care trebuie luate pe cale orală sau rectală, trebuie prescrise de medic . Pentru nou-născuți , de obicei, tratamentul constipației nu necesită măsuri speciale: pentru cei care sunt alăptați , creșterea consumului de fibre de către mamă poate ajuta la înmuierea scaunului, favorizând evacuarea.

În schimb, pentru sugarii hrăniți cu biberon , medicul pediatru poate sugera schimbarea formulei laptelui și încercarea de a dilua laptele praf cu mai multă apă.

Medicamente

Este important, în caz de constipație, să întrerupeți, dacă este posibil, luarea medicamentelor care ar fi putut declanșa sau exacerba această afecțiune , la fel cum este esențial să tratați orice patologii care au provocat constipația.

Pe termen lung, laxativele pot crea obiceiuri și pot provoca efecte secundare precum dureri abdominale, diaree, balonare, probleme cu rinichii, deshidratare, impact fecal, obstrucție intestinală și sângerare din tractul gastrointestinal.

Este important să evitați bricolajul și abuzul și să luați laxative numai pe bază de rețetă.

Laxative

Iată principalele tipuri de laxative disponibile pentru constipație.

Agenți care măresc volumul scaunelor

Ele acționează încet și ușor și sunt cel mai sigur mijloc de a ajuta evacuarea.

Printre acestea se numără psyllium, calciu policarbofil și metilceluloză. Se iau in general prin cresterea treptata a dozei si cu o cantitate suficienta de apa, pentru a preveni formarea unei impactiuni fecale pana cand veti avea scaune mai moi si mai voluminoase.

Această abordare promovează în mod natural defecarea și nu creează obiceiuri.

Agenți osmotici

Conțin ioni polivalenți slab absorbiți (cum ar fi fosfatul sau sulfatul de magneziu) sau carbohidrații (lactuloză, sorbitol) care rămân în intestin, crescând presiunea osmotică intraluminală și prin urmare atrăgând apa.

Laxativele osmotice sunt relativ sigure chiar și atunci când sunt utilizate în mod regulat.

Cathartice sau stimulente secretori 

Catharticele secretoare sau stimulatoare sunt de exemplu bisacodilul, uleiul de ricin, antrachinone precum senna, aloe, rubarba.Publicitate

Acţionează prin iritarea mucoasei intestinale sau prin stimularea directă a submucoasei şi plexului mienteric.

Acest tip de laxativ este, adică, capabil să crească contracțiile colicilor, favorizând progresul fecalelor spre exterior .

Sunt puternici activatori ai motilității intestinale care ar trebui să fie utilizați doar pentru perioade scurte . Utilizarea lor prelungită poate provoca efecte adverse precum crampe abdominale, melanoză colică (o afecțiune benignă caracterizată printr-o pigmentare maro-negricioasă a colonului), degenerare neuronală a colonului, „sindromul intestinului lenes”, modificări severe ale fluidelor și electroliților și reacții alergice. .

Agenți emolienți (docusat, ulei mineral)

Acţionează lent pentru a înmuia scaunul, făcându-l mai uşor să treacă, dar nu sunt stimulatori puternici ai defecării. Docusate, în special, este un surfactant, care permite apei să pătrundă în masa fecală pentru a o înmuia și a-i crește volumul.

constipația vindecă dieta

Dietă

Beneficiile dietei mediteraneene

Reechilibrarea obiceiurilor noastre alimentare este primul pas în combaterea constipației.

„  Dieta mediteraneană – este un ajutor valabil împotriva constipației deoarece conține o cantitate mare de fibre precum fructele și legumele. Doar lipsa fructelor și legumelor din dietă poate da naștere problemei constipației, în timp ce nu există alimente care o pot induce”.

Prin urmare, este important să includeți alimente bogate în fibre în dieta dumneavoastră , în primul rând legumele crude și fierte. Legumele deosebit de benefice sunt legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și smogul .Publicitate

Dintre fructe , da la kiwi, prune și piersici în coajă, prune uscate, struguri, pere, banane coapte (mai bine să le evitați pe cele verzi, pentru că sunt astringente).

Dintre cereale , cele integrale sunt deosebit de eficiente, in special ovazul si secara, asa ca este bine sa le consumi regulat, alternindu-le cu cele rafinate. De ajutor sunt și leguminoasele, cu recomandarea de a le consuma în piure.

Cu toate acestea, este important de reținut că atât cerealele integrale, cât și leguminoasele (chiar dacă sunt făcute piure) pot provoca umflături abdominale, așa că încercările cu aceste alimente trebuie să fie întotdeauna precaute. Produsele lactate sunt utile și pentru reechilibrarea florei bacteriene intestinale , nu doar laptele, ci și iaurtul.

Includerea regulată a semințelor (in, chia, floarea soarelui, dovleac etc.) în dietă este utilă și împotriva constipației, deoarece promovează motilitatea intestinală .

În intestin, în contact cu apa, semințele sunt capabile să producă mucilagii care îl „curăță” și îi reglează golirea.

Constipație: de ce sunt importante fibrele și cât de mult să luați?

Ar trebui să luăm cel puțin 25 de grame de fibre pe zi pentru că, chiar dacă sunt polizaharide, adică zaharuri, aduc foarte puține calorii întrucât nu sunt digerabile și deci nu sunt absorbabile.

Există două tipuri:

 • fibrele solubile ajută la reducerea colesterolului și a zahărului din sânge, încetinind absorbția carbohidraților și promovează senzația de sațietate. Le găsești mai ales în fructe și coajă, leguminoase, cartofi, ovăz;
 • fibrele insolubile reduc timpul de tranzit intestinal al fecalelor care, prin absorbția apei din intestin, devin mai moi și mai voluminoase, deci mai ușor de eliminat. Sunt prezente din abundență în cereale integrale, varză, nuci. Singura precauție: dacă suferiți de intestin iritabil, este mai bine să limitați consumul acestuia.

În schimb, unele alimente, cum ar fi anghinarea, conțin atât fibre solubile, cât și fibre insolubile.

Obiceiuri alimentare sănătoase împotriva constipației

 • consumați cel puțin o porție de legume la fiecare masă, fierte sau crude . Dintre legumele fierte, de preferință fierte sau aburite, preferați spanacul, dovleceii, broccoli și conopida (de consumat moderat în caz de meteorism, crescând treptat dozele), fasolea verde, vinetele și anghinarea .
 • Mănâncă 2-3 fructe de mărime medie în fiecare zi, alegând mai ales dintre kiwi (dimineața pe stomacul gol), pere, caise, smochine și prune . Ori de câte ori este posibil, mâncați fructe cu coajă sau, alternativ, gătite.
 • Aduceți leguminoase la masă de cel puțin două ori pe săptămână . Dacă suferiți de meteorism, mâncați-le în piure sau centrifugate.
 • Includeți o porție de iaurt sau lapte fermentat în dieta dumneavoastră în fiecare zi .
 • Luați cel puțin 2 litri de lichide pe zi : pe lângă apă, puteți bea ceaiuri din plante neîndulcite.
 • Limitați consumul de alcool, ceai și cafea (deși una dimineața promovează mișcările intestinale)
 • Evitați brânzeturile fermentate, prăjelile și grăsimile animale .

Constipație și sport

A duce o viață activă și a practica sport în mod regulat ajută la combaterea constipației, deoarece îmbunătățește peristaltismul intestinal .

Activitatea fizică trebuie să fie de intensitate scăzută și zilnică : o plimbare rapidă de 20-30 de minute sau pedalarea pe o bicicletă de exerciții în fiecare zi este suficientă.

De asemenea, sunt recomandate sporturi precum pilates : contractia abdominala produce de fapt efecte benefice asupra intestinului.

Yoga este de asemenea benefică, în special practicarea respirației yoghine (pranayama) , care, pe lângă reducerea stresului, care este una dintre cauzele constipației, poate influența pozitiv mișcările intestinale și te poate ajuta să rezolvi problemele de constipație.Publicitate