Cum să eliminați tartrul de pe dinți


Cum să eliminați tartrul de pe dinți : sfaturi pentru  îndepărtarea tartrului  și cum să eliminați tartrul subgingival. Sfaturi de la dentist. Detartrare manuale și detartrare cu ultrasunete moderne care, cu atenția cuvenită, fac posibilă îndepărtarea în mod independent a tartrului.

Dacă vă întrebați  cum să înmuiați  sau  să dizolvați tartrul dentar , știți că nu există „ trucuri”  pentru a face tartrul „mai moale” și mai ușor de  îndepărtat . Tartrul este o sedimentare solida si atunci cand este puternic stratificat  este necesara indepartarea  mecanica prin intermediul unei curatari in profunzime a dintilor. Pentru curățarea corectă  a dinților  este întotdeauna recomandată intervenția unui medic stomatolog expert, însă, pentru stratificări de intensitate ușoară sau medie, pentru îndepărtarea tartrului  se poate continua cu  metoda bricolajului , să vedem imediat cum. Rezultatele obținute cu o  curățare dentară de tip „do-it-yourself”  nu pot fi niciodată comparate cu cele obținute în cabinetul stomatologic.

Îndepărtarea tartrului este posibilă independent, datorită unor ingrediente ușor disponibile acasă sau prin utilizarea unor truse speciale. Tartrul se depune pe dinti, mai ales in apropierea gingiilor si de obicei este nevoie de medicul stomatolog pentru a-l indeparta.

Medic stomatolog sau nu, tartrul trebuie neapărat eliminat dacă doriți să evitați gingivita care, pe termen lung, ar putea crea chiar complicații și duce la slăbirea dinților și gingiilor. Acest lucru ar însemna periclitarea stabilității dinților!

Dacă gingiile sunt predispuse la inflamație, ele se pot retrage și acest lucru poate duce (în cel mai rău caz) la pierderea dinților, chiar dacă sunt perfect sănătoși. Înainte de a vedea cum să îndepărtezi tartrul de pe dinți, să vedem ce este.

Ce este tartrul

Tartrul  este un material calcificat compus din depozite minerale din salivă, aglomerate bacteriene și placă Acest amestec de substanțe recreează un strat solid pe spatele dinților. Când se formează tartrul? Tartrul se formează atunci când igiena orală este defectuoasă. Unii se pot întreba:  de ce se formează tartru chiar dacă mă spăl pe dinți? Există câteva greșeli foarte frecvente atunci când vă spălați pe dinți.

O bună igienă orală include utilizarea aței dentare și utilizarea atentă a periuței de dinți. Perii periuței de dinți ar trebui să spele și interiorul dinților și nu doar suprafața vizibilă cu un zâmbet!

După cum am menționat, nu este ușor să eliminați tartrul  fără ajutorul unui profesionist. Pentru a îndepărta tartrul,  stomatologii folosesc diverse instrumente pentru a zgâria această „ crustă tare și mirositoare ”. În cazuri rare, mai ales dacă igiena orală a fost neglijată de mult timp, procesul de  îndepărtare a tartrului  poate fi dureros: tartrul se poate acumula până când pătrunde pe suprafața gingiilor. În acest paragraf vom vedea câteva   remedii  și informații despre cum să prevenim formarea tartrului .

Utilizarea corectă a aței dentare

Dacă tartrul nu a mai fost pe dinți de ani de zile, ai șanse mari să-l poți îndepărta cu ajutorul aței dentare. Nu va fi ușor și mai presus de toate nu va fi plăcut: tartrul se va desprinde în bucăți calcifiate, tari și urât mirositoare. Pe măsură ce folosiți ata, clătiți-vă gura cu apă de gură diluată în apă. Pentru a elimina tartrul cu ata dentara va trebui sa treceti ata dentara in spatele suprafetei fiecarui dinte folosind o anumita forta. Toate instrucțiunile despre folosirea aței dentare și sfaturile privind alegerea celei mai bune ata dentare de utilizat pot fi găsite în articolul meu de ghid  How to Floss . Articolul include și un exemplu video.

Ce ata dentara sa folosesti?
Nu există „ cea mai bună ață dentară” , alegerea aței dentare poate fi dictată de gusturile personale simple. Singura considerație este să alegeți o bandă dentară cerată, care este mai ușor de gestionat chiar și pentru cei care au spațiu foarte mic între un dinte și altul și trebuie să lucreze puțin pentru a putea ghida firul dintre interstițiile dentare.

Dorind să vă mulțumesc, vă trimit către pagina oficială Amazon a unui produs de calitate excelentă. Acesta este un agent de îndepărtare a plăcii .

Este o alternativă valabilă la ața dentară clasică. Este mai ușor de utilizat, moale și util pentru îndepărtarea plăcii subgingivale/formațiunilor de tartru. Un pachet de 30 de furculițe pentru îndepărtarea plăcii se găsește pe Amazon la prețul de 7,80 euro și transport gratuit. Pentru toate informațiile:  Pikdent Zero .

Ata dentara trebuie folosita o singura data pe zi, de preferat la sfarsitul zilei, la cateva ore distanta de mese. Din experiență vă spun că ața dentară poate părea prea dublă , nu vă lăsați păcăliți: strângeți-l bine pentru a vă răzgândi!

Pasta de dinti impotriva tartrului

Folosirea unei  paste de dinti antitartru  este absolut recomandata. Pastele de dinți antitartru sunt îmbogățite cu o serie de ingrediente precum citrat de zinc, fluorură activă și alte săruri minerale .

Alimentația corectă

Placa se acumulează în special în apropierea gingiilor incisivilor inferiori și formarea ei pare a fi legată de tipul de dietă: dacă aceasta este excesiv de acidifiantă, bogată în alimente rafinate, zaharuri, grăsimi nocive, formarea tartrului este practic inevitabilă Prima regulă, așadar, pentru a evita formarea tartrului este schimbarea alimentației.

Limitați alimentele zaharoase sau acide (coca cola, sifon de portocale…), sau, după ce le-ați luat, spălați-vă pe dinți.

Igiena orală slabă poate favoriza formarea plăcii, la fel ca și fumatul și prea multă cafea, dar o putem limita prin consumul unei cantități adecvate de fructe și legume crude, în special cele cu frunze verzi precum salata verde.
Înlocuiește zahărul cu un alt îndulcitor, cum ar fi Stevia , care pe lângă faptul că este bun pentru dinții tăi, reduce foarte mult și numărul de calorii consumate în timpul zilei.

Placa bacteriană nu este doar o chestiune de estetică. După cum am menționat deja, dacă nu se iau măsuri, pe termen lung această acumulare de tartru provoacă gingivite, carii și în cele mai grave cazuri parodontoză (principala cauză a pierderii dinților).

Cum să te speli pe dinți pentru a evita formarea tartrului

Pe lângă alimentația atentă , este bine să ai grijă de dinții tăi cu o igienă orală atentă . Dimineata si seara inainte de culcare, spalati-va pe dinti cu grija dupa fiecare masa, de preferat cu o periuta de dinti electrica.

Există periuțe de dinți electrice cu mișcări de rotație sau oscilație ale perilor, cum ar fi  Philips Sonicare . Indiferent de modelul pe care îl folosiți, asigurați-vă că ajungeți la toate suprafețele dentare și, de asemenea, la punctul de introducere a dinților în arcadele gingivale. Dinții nu trebuie periați doar pe față, ci și pe spate. Periați-vă dinții foarte energic. Folosiți apă de gură în mod regulat.

Cum să eliminați tartrul de pe dinți

După cum am spus, nu există nicio modalitate de a  dizolva tartrul de pe dinți sau de a înmuia placa dentară , singura modalitate de a  elimina  tartrul  implică  acțiune mecanică. La curățarea dinților, medicul stomatolog efectuează o operație atentă folosind unelte speciale. Acasa nu ne putem baza pe echipamente profesionale dar ne putem baza pe un aliat excelent:  ata dentara .

Ata dentara  poate  indeparta   depunerile de tartru usoare  pana la moderate Stratificările excesive nu vor fi zgâriate de ața dentară dar, dacă doriți, puteți încerca și mai presus de toate să combinați utilizarea acestuia cu o sondă dentară

Sonda dentara este un instrument care trebuie folosit cu mare atentie . Este util pentru răzuirea plăcii dentare  de pe spatele dinților, la joncțiunea dintre dinți și gingii. Să vedem cum se folosește.

Curatarea dintilor pe cont propriu

Există un număr mare de sonde dentare pe piață , atât manuale, cât și electrice.

Pe această pagină Amazon, de exemplu, veți găsi un kit de sonde dentare manuale , inclusiv pensete și oglindă. Mai jos este o imagine a trusei cu cele 7 unelte și carcasa.

Cum să elimini tartrul cu remedii naturiste

Remediile bunicii  nu sunt foarte recomandate. Doar pentru informare, vă prezentăm câteva dintre  remediile  populare pentru  îndepărtarea plăcii . Ele nu sunt folosite pentru a înmuia placa, cu toate acestea, credințele populare le văd folosite pentru îngrijirea igienei bucale.

Cărbune activ

Un alt remediu eficient constă în folosirea cărbunelui activat, acesta fiind ușor de găsit peste tot. Este ideal pentru albirea dinților și prevenirea formării plăcii. Pentru utilizare, trebuie doar să vă periați dinții cu cărbune activat timp de câteva minute și apoi să clătiți bine. Asigurați-vă că produsul este de origine vegetală, verificați doar eticheta.

Bicarbonat și peroxid de hidrogen

Printre opțiunile naturale și aliații eficienți în îngrijirea igienei bucale, găsim bicarbonatul și peroxidul de hidrogen.

Primul albește dinții, iar al doilea elimină bacteriile. Împreună sunt remediul natural perfect pentru a încetini formarea tartrului și pentru a preveni ca dinții să capete o culoare gălbuie.

De ce avem nevoie

 • 5 ml peroxid de hidrogen
 • 10 grame de bicarbonat de sodiu

Cum se prepară și se aplică

 1. Se toarnă bicarbonatul într-un bol apoi se adaugă peroxidul de hidrogen
 2. Amestecați bine până obțineți un amestec omogen
 3. Aplicați amestecul pe periuța de dinți și procedați ca și cum ar fi o pastă de dinți normală. Periați-vă dinții cu mișcări circulare, în special în apropierea gingiilor.

Repetați această operațiune de cel puțin două ori pe săptămână.

Rădăcinile copacilor Araak

Rădăcina copacului Aarak a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a curăța și a străluci dinții. Mulți experți recomandă această rădăcină pentru a combate tartrul și placa bacteriană datorită conținutului ridicat de minerale și substanțe eficiente precum fluor și siliciu, vitamina C, sulf, salvadorină, trimetilamină. Aceștia sunt toți albitori excelenți și întăritori ai smalțului. Din nou, conform experților, se pare că această plantă este capabilă să activeze ptialina, o enzimă salivară care igienizează gura și ajută la îndepărtarea îngălbenirii dinților.

Suc de lămâie

Un alt remediu eficient pentru îndepărtarea plăcii dentare este lămâia. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nu trebuie făcută o utilizare excesivă. Acizii continuti in sucul de lamaie iti pot pata dintii.

Ingrediente

 • 20 ml suc de lamaie
 • 30 ml apă caldă

Pregătirea

 1. Turnați sucul de lămâie și apă într-o cană
 2. Se amestecă bine ingredientele
 3. Clătiți cu această soluție timp de un minut: aveți grijă să nu înghiți
 4. Când ați terminat, clătiți-vă gura cu apă.

Poate ustura puțin dacă aveți afte sau răni în interiorul gurii.

coaja de portocala

Vitamina C citrice nu este prezentă doar în suc și fibre, ci și în coajă. Din acest motiv, merită să-l folosești chiar și în aceste cazuri. Curățați portocala și, după ce o mâncați, treceți partea internă a cojii peste dinți, insistând pe marginea gingiilor. După ce ați făcut acest lucru, clătiți-vă gura cu apă caldă.

Remediile  anti-tartru  tocmai enumerate funcționează cel mai bine pentru prevenire. Pentru  a îndepărta tartrul,  trebuie luată în considerare îndepărtarea mecanică cu ajutorul sondei și a aței dentare, așa cum sa explicat anterior.

ATENȚIE
Îndepărtarea tartrului este o operație care trebuie efectuată cu mare grijă pentru a evita riscul de a zgâria dinții sau de a provoca sângerare a gingiilor. Dacă nu vă simțiți confortabil să operați independent, mai ales dacă aveți formațiuni tartru foarte mari și consolidate, contactați fără întârziere medicul dentist de încredere.