Cum să vindeci durerea de umăr


Chiar dacă luăm de la sine înțeles că funcționează mereu, umărul este una dintre cele mai mobile articulații din corpul nostru și, de asemenea, printre cele mai complexe. Dacă te uiți la modul în care este „construit” vei găsi o serie de oase , mușchi (deltoizi) , tendoane și ligamente care lucrează împreună pentru a ne face să efectuăm multe mișcări zilnice fără a ne face să ne simțim împovărați. Uneori, însă, se blochează sau se inflamează și în acele momente este necesar să știi să vindeci durerile de umăr pentru a reveni la normalitate.

În cazul meu, cu ani în urmă (aveam în jur de 40 de ani, azi 52) am avut periartrita care m-a forțat să mă opresc pentru câteva luni de la squash, unul dintre sporturile pe care le-am practicat de ani de zile, chiar și la nivel competitiv. Acest articol vă va explica cum am vindecat problema care nu a mai apărut niciodată.

Inflamațiile precum periartrita sunt mai susceptibile să apară brusc după vârsta de 40 de ani, iar nici astăzi medicina nu a determinat cu certitudine cauzele acestei probleme.

Cauzele durerii de umăr

Cauzele durerii de umăr trebuie identificate printr-o vizită la ortoped și la medicul dumneavoastră de încredere care vă va putea prescrie toate testele necesare pentru a identifica cauza problemei dumneavoastră.

Cu toate acestea, există un motiv pentru care leziunile umărului sunt mai frecvente decât altele, deoarece capul humerusului este mai mare decât carcasa sa, astfel încât mușchii, tendoanele și ligamentele trebuie să lucreze din greu pentru a menține stabilitatea.
Pe lângă traumatisme, o cauză a durerii de umăr poate fi grosimea osului scapulei (acromionul) deoarece atunci când este prea gros împinge tendoanele manșetei pentru a se inflama din cauza frecării. Apoi există artroza, legată de uzura cartilajului articulației. Acest lucru se întâmplă în special la persoanele în vârstă sau la toți cei care fac sport sau joburi care pun o presiune deosebită asupra acestei articulații.

Există și patologii care, printre diverșii stimuli, provoacă și dureri de umăr . Cele neurologice sau autoimune dar si colecistita si infarctul miocardic. Pentru a nu vă face griji inutil, vă recomandăm insistent să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a-i descrie patologia, astfel încât să vă prescrie analizele necesare pentru investigații.

Cum să vindeci durerea de umăr

Pentru a înțelege cum să tratăm durerea de umăr, trebuie în primul rând să încercăm să înțelegem mai bine tipul și poziționarea acesteia. Deoarece umărul este puțin complicat, poate să doară în diferite părți, mai mult spre gât și cervical sau mai mult spre braț. Chiar și senzația de durere în sine are o mie de nuanțe pe care medicul nostru trebuie să le poată descrie. Poate fi asemănător cu o furnicătură sau o înțepătură, sau atât de puternic încât ne împiedică să ne mișcăm. Uneori ajunge și la gât sau se extinde până la piept.

Dacă după câteva zile, un cuplu, durerea de umăr nu dispare în ciuda antiinflamatoarelor sau de îndată ce le oprim, este mai bine să mergeți la un medic care va putea să aprofundeze originile sale și să vă prescrie un tratament mai specific.

Uneori este necesar să se efectueze teste precum imagistica prin rezonanță magnetică care arată structura articulară atât a țesuturilor moi, cât și a oaselor, oferind medicilor posibilitatea de a identifica orice uzură a tendoanelor sau cartilajului, care uneori trebuie reparată cu interventie chirurgicala.

RMN-ul este complet nedureros și este un test ideal pentru a permite medicilor să înțeleagă originea durerii noastre.

De asemenea, este necesar să înțelegem în ce măsură durerile de umăr limitează mișcarea. Alte teste posibile sunt radiografiile, pentru posibile fracturi , și ultrasunetele , pentru problemele coafei rotatorilor . Mai rară este artrograma , pentru a identifica structurile rupte.

Remedii pentru durerile de umăr

Daca cauza durerii este traumatismul, umarul trebuie repozitionat corect si acest lucru poate necesita imobilizarea articulatiei care va fi apoi urmata de kinetoterapie . Toate aceste intervenții trebuie, evident, efectuate de medici specialiști.

Pe termen scurt și pentru stările inflamatorii mai puțin grave există însă două modalități de a reduce durerea și inflamația țesuturilor: acestea sunt comprese cu pungi de gheață sau creme cu ingrediente naturale precum arnica , deosebit de apreciate de sportivi.

Desigur, există și câteva medicamente care pot fi, celebrele AINS, antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul , ketoprofenul .

O altă modalitate de a reduce inflamația umărului este recurgerea la infiltrații cu substanțe corticosteroizi, deși acestea trebuie efectuate numai sub strictă supraveghere medicală, deoarece dacă nu sunt efectuate corect, pot provoca leziuni ale tendoanelor, înrăutățind situația mai degrabă decât să se amelioreze. aceasta.

Infiltratiile cu acid hialuronic pot fi un alt remediu prescris de medic pentru unele forme inflamatorii.

În cazurile mai grave și în cazul unor traumatisme mai grave, poate fi indicat să se procedeze cu o intervenție chirurgicală, uneori artroscopic .

Exerciții pentru întărirea sau reabilitarea umărului

Pentru a întări mușchii deltoizi ai umărului și pentru a reduce probabilitatea accidentărilor, mai ales odată cu trecerea anilor, există exerciții specifice pe care le puteți practica acasă sau în sală.

Printre cele mai simple exerciții pe care le recomand tuturor sunt ridicările laterale și împingerile în sus cu gantere .

Ridicări laterale sunt un exercițiu simplu, potrivit pentru fiecare persoană, cu o greutate proporțională cu puterea sa. Începătorii o pot efectua și folosind simple sticle de apă și apoi trec la gantere care urmează să fie achiziționate în centre precum Decathlon sau online cu greutăți tot mai mari.

Ridicarile laterale sunt unul dintre exercitiile care trebuie efectuate in procesul de reabilitare care trebuie intreprins cu un kinetoterapeut dupa ce faza acuta a unor patologii precum periartrita a fost depasita.

Anticipez că greutățile de folosit vor trebui să fie FOARTE limitate pentru că umărul afectat până de curând (în faza acută) nici măcar nu a putut să se ridice: ca să vă fac o idee în cazul meu, înainte de apariția periartritei am folosit acesta pentru ridicări laterale de 8 kg greutăți. În procesul de reabilitare am început în schimb să folosesc 2 kg și apoi am crescut la 4 kg, 6 kg și în sfârșit am ajuns la greutatea mea obișnuită.

Cum să dormi dacă te doare umărul

Oricine a avut dureri severe de umăr cel puțin o dată în viață știe că somnul este o adevărată tortură . Este necesar, dacă durerea persistă, este necesar să încercăm să găsim niște trucuri pentru a încerca să ne asigurăm puțină odihnă, în ciuda durerii.

De exemplu, putem încerca să punem o pernă între picioare, când ești întins pe o parte, sau în spatele coapselor, când ești întins pe spate. Pare absurd, dar nu este. Acest gest servește la reducerea presiunii asupra coloanei vertebrale. Important este, in pat dar si in timpul zilei, sa respiri adanc si delicat, mai ales pentru a relaxa muschii.

Să nu ne amăgim că durerea dispare rapid, de multe ori durează câteva săptămâni din cauza complexității structurii din spatele acestei părți a corpului, cu cartilaje, ligamente, mușchi, nervi sau tendoane.