De câte ore de somn ai nevoie pentru a te simți bine


De câte ore de somn ai nevoie pentru a te simți bine? Nu există un răspuns univoc și universal corect la această întrebare: fiecare dintre noi are propriul echilibru al vieții, foarte delicat și sacru și fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă de câte ore de somn avem nevoie cu adevărat pentru a ne simți bine.

Până de curând a predominat regula de odihnă de 8 ore dar am început în sfârșit să gândim diferit, lăsând deoparte regulile universale și incontestabile, realizând că toți suntem foarte diferiți și că trebuie să ne găsim propriul echilibru personal. Desigur, există niște parametri generali pentru că nici să dormi 3 ore pe noapte sau 15 nu este sănătos și recomandat.

Orele zilnice de somn sunt cu siguranță un parametru de monitorizat, deoarece lipsa somnului afectează foarte mult nu numai starea de spirit, ci și starea noastră generală de sănătate.

De câte ore de somn ai nevoie pentru a te simți bine

Orele de somn care ne permit să ne simțim bine, să ne simțim odihniți și să nu ne îmbolnăvim din cauza lipsei de somn depind de diverși factori precum vârsta și sexul, stilul de viață și starea de sănătate, apoi există o componentă genetică și sezonieră modestă. Dacă ești atent, iarna și vara nu dormim aceleași ore și este normal să fie așa. Orele de lumină se schimbă și „senzorii” noștri o simt, reacționând și autoreglându-se dacă
ne permitem.
De obicei, sunt oferite indicații generale pentru a vă face o idee care face din asta o chestiune de vârstă. Până la vârsta de 5-6 ani ar fi necesare 14 ore de somn, în copilărie și adolescență de la 9 la 11 ani și apoi la adulți între 7 și 9 ore. Pe măsură ce îmbătrânim, orele de somn scad adesea și mai mult și devin 5-7.

Cele 8 ore fatidice sunt așadar un parametru pentru adulți dar care nu ar trebui să ne lege, sunt cei care stau bine cu 5 ore de somn și cei care încă se luptă să se simtă regenerați cu 9-10. 

Activitățile fizice și de lucru pe care le facem adaugă sau elimină ore de somn. Cei care fac sport au nevoie de mai multă odihnă, dar în același timp adorm mai bine. Cu toate acestea, aveți grijă la sporturile de seară, de multe ori provoacă probleme de adormire. Pentru a calibra orele de somn în funcție de nevoile noastre personale putem face un test care durează trei zile, sau mai bine zis, trei nopți. Să mergem să ne odihnim de trei ori fără ceas deșteptător și să ne trezim când suntem complet odihniți și nu mai simțim nevoia să lenevim. Să notăm câte ore corpul nostru a simțit nevoia să doarmă și să luăm media. Acest test nu trebuie făcut atunci când suntem deosebit de stresați sau obosiți, altfel rezultatul va fi alterat.

De câte ore de somn ai nevoie și de ce

A merge la culcare pentru noi este ca și cum ai opri un computer și apoi îl repornești. Acest lucru trebuie făcut pentru a evita să se strecoare. Să ne amintim că în timp ce dormim corpul nostru nu este în standby, ci funcționează. Elimină toxinele acumulate în timpul zilei, în timp ce mintea reelaborează și selectează ceea ce vrea să-și amintească sau nu. Sportivii sau cei care fac activitate fizica regulata in general au nevoie de mai multe ore de somn pentru a avea energia necesara. Chiar dacă ne confruntăm cu o perioadă de stres sau muncă intensă, același lucru este valabil, încercăm să dormim mai mult ajutându-ne cu unul dintre numeroasele remedii naturiste pe care le avem la dispoziție. În primul rând meditație , sau respirație, și ceaiurile din plante de seară.

Aceste „remedii ale bunicii” ar trebui combinate cu o recomandare foarte contemporană legată de lumina albastră. Da, cea pe care o emit smartphone-urile și computerele și care ne ia somnul când le folosim la orele de seară. Această strălucire amintește corpului nostru de lumina zorilor și ne încurcă, adormim și stăm treji noaptea. Acest lucru se întâmplă tuturor, chiar și adolescenților care au foarte des aplicații și jocuri pe telefoane care îi încurajează să zăbovească seara, chiar dacă doar pentru a discuta cu prietenii. Ar trebui să ne îndepărtăm de computere și telefoane mobile cu aproximativ o oră înainte de a merge la culcare pentru a permite corpului nostru să se „pregătească” pentru somn. Există și ochelari care protejează ochii de această lumină și aplicații care modifică teoretic lumina emisă de aceste dispozitive dar eficiența lor rămâne de demonstrat.

De ce să vă monitorizați orele de somn

Chiar dacă nu simțim oboseală grea , nu înseamnă că dormim suficient pentru că corpul nostru se obișnuiește și nu ne mai trimite semnale dacă îl împingem prea mult la limită, dar continuă să sufere de lipsă. de somn și apoi ne prezintă factura când acum avem prea multe ore de somn în restanțe pentru a compensa.

Dormitul puțin ne slăbește sistemul imunitar și promovează obezitatea, deoarece corpul nostru consumă mai puțin.
Creierul dă vina puternic pe lipsa somnului, ne concentrăm mai puțin, gândim prost, ne amintim puține lucruri. Să nu uităm „daunele psihologice”, adică proasta dispoziție, depresie și anxietate, iritabilitate puternică. Există studii care demonstrează și modul în care somnul de câteva ore crește riscul de a avea diabet sau boli cardiovasculare.

Să dormi puțin nu este bine pentru tine

A dormi puțin nu este plăcut și nu este bine pentru tine, uneori este inevitabil, ba chiar se poate întâmpla, dar dacă devine un obicei pe termen lung poate duce la deteriorarea sănătății tale, precum și a stării de spirit. Să vedem ce daune și, de asemenea, ce remedii pentru a reveni la somn pentru o perioadă adecvată de timp.

Probleme de memorie, risc de obezitate și infarct, colapsul fertilității : acestea sunt doar câteva dintre daunele cauzate de lipsa somnului sau de obiceiul teribil de a dormi puțin. În Italia este bine cunoscut, dar, în ciuda acestui fapt, sunt încă puțini oameni care dorm cele opt ore, care ar fi cantitatea potrivită pentru a rămâne sănătoși. Astăzi, dacă totul merge bine, dormim 6 ore pe noapte.

Lipsa cronică de somn este dăunătoare sănătății și, de asemenea, estetic : treptat începi să pari uzat și dezordonat, trist și nu înclinat să fii pasionat de bucuriile și satisfacțiile mici și mari ale zilei. Deveniți mai puțin empatic și, mai ales iarna, vă îmbolnăviți mai des de gripă. În fiecare sezon, ești mai expus riscului de atac de cord , mai ales dacă faci parte din grupa de vârstă mai înaintată.

Dormit puțin: consecințe

Să aruncăm o privire mai atentă la principalele consecințe ale somnului puțin, o practică de evitat. Afecțiunile legate de aceasta se referă la inima și țesutul creierului, precum și memoria și fertilitatea, așa cum am explicat deja.

Când te odihnești puțin, ai dificultăți enorme de a te concentra, de a învăța, de a-ți aminti ceea ce înveți sau ce ai auzit la locul de muncă sau în relațiile personale. Totul e ceață.

Pentru cei care conduc, să doarmă puțin este de două ori riscant pentru că – iar cifrele vorbesc de la sine – cei cărora le lipsește somnul sunt mult mai probabil să aibă un accident. Dormitul mai puțin de 7 ore triplează riscul de accidente, adesea legat de lipsa de concentrare. Dacă dormi puțin este un obicei, este mai bine să nu conducem, dar chiar și o noapte de somn prost ar trebui să ne alerteze.

A dormi puțin te face să te îngrași

Dacă inițial lipsa somnului te face să consumi mai multe calorii, pe termen lung te face să te îngrași . De fapt, există studii care leagă lipsa cronică de somn cu riscul crescut de obezitate și din cauza unei probleme hormonale, deoarece dormitul puțin este, de asemenea, perturbator la acest nivel. În plus, cei care stau treji noaptea cad adesea în obiceiul prost de a ronțăi ceva și acest lucru cu siguranță nu ajută să rămâi pe drumul cel bun.

Importanța și semnificația calității somnului

Calitatea somnului este poate mai importantă decât cantitatea, iar cei care încearcă să meargă la culcare devreme și apoi să doarmă în criză, trezindu-se neliniștiți și de asemenea destul de nervoși din cauza eforturilor zadarnice depuse în timpul nopții, știu bine acest lucru. Calitatea somnului este adesea legată de caracter, se spune că o persoană extrovertită, energică, muncitoare, ambițioasă și încrezătoare în sine doarme în general mai puțin decât una care este nemulțumită de sine, nevrotică sau deprimată, dar variază foarte mult de la persoană la persoană. . De aceea este important să-ți găsești propriul ritm și echilibru. Indiferent dacă petrecem 5 sau 9 ore întinși în pat, la ce trebuie să fim atenți este calitatea somnului.

În timpul somnului are loc o scădere a nivelului de conștiință, funcționalitatea biologică este redusă, toate acestea fiind esențiale pentru supraviețuirea noastră, dar și pentru echilibrul nostru fizic și psihologic. Acest lucru este valabil pentru noi, oamenii, dar și pentru animale.

Indiferent de vârstă, cei care sunt sănătoși au o calitate excelentă a somnului , ceea ce variază este durata. În general, nevoia zilnică de „toarcet” scade pe măsură ce crește vârsta.

Exemple extreme sunt nou-născuții și bătrânii, primii care dorm până la 18 ore pe zi, cei din urmă care se descurcă adesea cu 4 ore pe noapte. Dar chiar dacă trecem de la adolescență la maturitate, la 10 ani după 10 ani până la peste 70 de ani, avem tendința de a dormi din ce în ce mai puține ore. Nu înseamnă deloc că, pe măsură ce îmbătrânim, ni se cere să renunțăm la un somn de calitate satisfăcătoare. Poate puțin, dar bine.

Etapele somnului

Somnul a fost studiat și re-studiat de numeroși experți care și-au supus „cobaii” umani la teste de monitorizare a undelor cerebrale, electroencefalogramă și electrooculografie, utile pentru urmărirea mișcărilor oculare. Electromiografia, în mod similar, le detectează pe cele musculare.

Astăzi distingem două faze principale, faza REM cu somn rapid, desincronizat, numită „paradox”, și faza NON-REM , cu somn lent, sincronizat, numită „ortodox”.

Când ne adăpostim sub plapumă, sau doar un cearșaf, începe faza de adormire , între veghe și somn ușor, apoi trecem la un somn în care conștiința este latentă și mușchii se relaxează. În cele din urmă, somnul profund începe să atingă faza de somn „profund efectiv” în care corpul nostru se regenerează, iar undele cerebrale sunt lente.

Faza NON-REM este esențială pentru bunăstarea noastră, dă spațiu unei producții mari de hormon de creștere, chiar și faza REM nu poate fi ratată deoarece în ea crește fluxul sanguin către creier . Dacă cineva ne trezește în faza REM sau în momentul somnului adânc, ne va găsi deosebit de nervoși și stresați pentru următoarele ore.

REM , dacă amintește cuiva de grupul muzical, este de fapt acronimul pentru mișcări rapide ale ochilor (= mișcări rapide ale ochilor), fiecare așa-numită fază durează aproximativ 15 minute, se experimentează cel puțin 4 sau 5 pe noapte, aproximativ la fiecare 2 ore. , în funcție de cât dormim, și sunt de intensitate crescândă până ne trezim.

Calitatea proastă a somnului: remedii

Există numeroase remedii naturiste cu care să asigurăm o calitate bună a somnului și o calitate excelentă a vieții. Valeriana este una dintre cele mai cunoscute, recomandată atunci când ai dificultăți în a adormi sau suferi de stări de anxietate din cauza stresului și oboselii „de cap”.

Melisa are si actiune sedativa, relaxeaza Sistemul Nervos Central si reduce tulburarile de stres gastric. Cei care vor să adoarmă în cel mai scurt timp posibil pot încerca escholzia, care este excelentă și pentru copii și pentru cei care suferă de crampe nocturne.

Mușețelul este relaxant, acționează asupra mușchilor netezi, și acționează și ca antiinflamator, este recomandat celor cu dureri abdominale sau inflamații ale mucoasei gastrointestinale sau tulburări digestive Când calitatea somnului este compromisă de anxietate, atunci păducelul ne poate salva pe noi, un prieten al celor care simțim un fel de tahicardie înainte de a adormi. Singură sau în grupuri, acestea sunt plantele care ne pot ajuta să atingem un nivel ridicat de calitate a somnului într-un mod natural.