De ce ar trebui să vedeți imediat un medic dacă apare un nodul anormal pe încheietura mâinii


În cazul în care observați apariția bruscă a unui nod pe încheietura mâinii sau în alte locații ale mâinii , acest semn nu trebuie trecut cu vederea.

De fapt, ar putea depinde de un tablou patologic care să fie identificat în timp. Din acest motiv, este indicat să faceți o programare la medic.

In general, pot fi enumerate diverse cauze care pot determina aparitia unor noduli, care tind sa se dezvolte la incheietura mainii sau la mana.

Adesea, aceștia sunt factori etiologici de tip patologic și cu evoluție gravă. În special, schimbările bruște ale aspectului acestor umflături ale pielii pot semnala o afecțiune mai gravă decât ați putea crede.

Este indicat să consultați un medic în prezența unor noduli care provoacă durere, dar sunt și predispuși la o creștere rapidă . La fel și dacă pare infectat sau iritat.

Alte posibile simptome asociate, cum ar fi amorțeală, furnicături, slăbiciune musculară, nu trebuie trecute cu vederea.

Dupa examenul medical se va putea avea un anumit diagnostic care sa fie atribuit factorului etiologic al nodulului.

Poate fi de fapt un caz de: inflamație, distorsiune, tumefiere, fractură. Nu pot fi excluse eventualele anomalii ale articulațiilor sau oaselor mâinii sau încheieturii mâinii , care ar putea necesita consultarea unui specialist sau intervenția chirurgicală.

Nodul ciudat de pe încheietura mâinii

Posibilele cauze patologice ale unui nod pe încheietura mâinii

Tenosinovita sau sinovita de tendon

O formă poate apărea din cauza unei inflamații care implică teaca tenosinovială a tendoanelor, a cărei sarcină este să le protejeze de frecarea de alunecare cu structurile învecinate.

Acest proces de inflamație înregistrează și implicarea simultană a tendonului. Tenosinovita tinde să afecteze foarte frecvent structurile tendonului mâinii și încheieturii mâinii.

Înrăutățirea acestei inflamații se datorează de obicei unei traume sau întinderi necorespunzătoare. Mai exact, apare ca urmare a sarcinii funcționale excesive și prelungite.

Așadar, unele mișcări repetitive care sunt efectuate în timpul unor sporturi sau locuri de muncă pot provoca microtraume. Subiectul se plânge de dureri locale asociate adesea cu: umflare, căldură, roșeață. Se poate forma și un nodul care poate fi simțit la atingere.

Tumora cu celule gigantice a tecii tendonului (GCTTS)

Acest tip de tumoare benignă nu se răspândește în alte părți ale corpului. Este o formă de inflamație care afectează teaca sinovială în special la nivelul mâinii.

În cele mai multe cazuri afectează degetul mare, dar poate afecta și celelalte degete. În unele cazuri, însă, implică locuri precum: șoldul, picioarele, genunchii , umerii, coloana vertebrală. La locurile afectate se formează bulgări nedureroase în teaca tendonului.

sindromul De Quervain

sindromul De Quervain

Termenul medical sindromul De Quervain se referă la o inflamație cronică a tendoanelor extensorului degetului mare și a mușchilor lungi abductor al degetului mare.

Această afecțiune provoacă durere, dar și umflături peste tendoane și noduli. Mai târziu, procesul inflamator duce la fibroză.

Acest lucru poate provoca un fenomen de clic sau blocare cu abducția sau extensia degetului mare, determinând degetele mari să se miște în sus și în jos. Tulburarea face ca folosirea încheieturii mâinii să fie extrem de dureroasă.

Alte posibile cauze patologice

Chisturi ganglionare

Un ganglion sinovial este un chist sau nodul care se formează sub piele. Un chist ganglionar este o creștere necanceroasă care are loc în jurul articulațiilor .

De obicei, se pot forma și în jurul articulațiilor umerilor, coatelor, genunchilor, șoldurilor, gleznelor și picioarelor. Cel mai frecvent se dezvoltă pe partea din spate a încheieturii mâinii sau a mâinii și sunt adesea rotunde sau ovale.

Chisturile ganglionare se formează din țesuturile care înconjoară o articulație sau teaca de tendon și sunt umplute cu lichid.

Ele tind să apară și să dispară rapid și pot, de asemenea, să își schimbe dimensiunea, dar sunt adesea nedureroase.

Cu toate acestea, dacă încep să pună presiune pe un nerv, atunci provoacă: durere, amorțeală și slăbiciune musculară în zonă. În cele mai multe cazuri, chisturile ganglionare dispar de la sine.

Lipom

Lipomul este o tumoare benignă , adesea confundată cu o tumoare malignă. Lipomul este format din țesut adipos și este adesea circumscris.

Acest tip de nodul poate apărea pe palmă sau încheietură. Drept urmare, împiedică capacitatea de a extinde degetele. În plus, slăbește articulația afectată.

Când aceste capsule de grăsime sunt în apropierea nervilor, pot fi foarte dureroase. Îndepărtarea chirurgicală este necesară dacă prezența unui lipom este dureroasă sau deranjantă în fiecare zi .

Un tratament necesar pentru a evita orice reapariție. În timp ce injecțiile cu steroizi sunt un tratament indicat doar pentru a micșora lipomul.

Chiar și liposucția nu face decât să reducă volumul, în timp ce capsula rămâne prezentă și este posibilă o recidivă.