Deficit de vitamina D: 12 simptome de avertizare pe care nu ar trebui să le ignorați


Vara aceasta, soarele a fost cel puțin timid și nu se va îmbunătăți odată cu apropierea iernii! De asemenea, va deveni din ce în ce mai dificil să vă umpleți cu vitamina D, supranumită și „vitamina soarelui”. Cu toate acestea, la fel ca vitamina C , omega-3 sau chiar magneziul , este pur și simplu crucial pentru buna funcționare a organismului. Pe măsură ce trece timpul, pot apărea tot mai multe simptome și pot submina confortul zilnic. Descoperă alături de noi semnele unui deficit de vitamina D care nu trebuie ignorat în această iarnă. 

De ce este vitamina D atât de importantă?

alimente cu vitamina D

În corpul nostru, vitamina D joacă mai multe roluri: – În
primul rând, ajută la fixarea calciului pe oase . Procedând astfel, promovează mineralizarea oaselor.
-Pe langa asigurarea unei sanatati bune a oaselor, are grija si de muschi si ne intareste sistemul imunitar prin stimularea limfocitelor T care lupta impotriva virusurilor si bacteriilor infectioase. O lipsă ne expune așadar mai ușor la infecții și boli.
-Ajuta si la absorbtia fosforului de catre intestine si asigura un bun proces de coagulare.
-In plus, vitamina soarelui joaca si un rol putin cunoscut in reglarea hormonala.

Vitamina D și coronavirusul

În mai 2020, Academia Națională de Medicină a avertizat într-un comunicat de presă că vitamina D poate fi considerată un adjuvant al oricărei forme de terapie antiinfecțioasă, în special împotriva coronavirusului. Această lucrare a dezvăluit, de asemenea, o legătură directă între lipsa de vitamina D și mortalitatea cauzată de coronavirus. Vitamina D reglează, de asemenea, răspunsul inflamator al organismului care provoacă sindromul de detresă respiratorie acută experimentat în formele severe, uneori letale de Covid-19.

Acestea sunt toate motivele pentru care lipsa vitaminei D poate fi resimțită greu zilnic, prin multe simptome. Cele mai evocatoare sunt enumerate mai jos.

Semne ale deficitului de vitamina D

1) Un sentiment de oboseală

cefalee oboseală

Oboseala de toamnă este adesea atribuită zilelor mai lungi. Cu toate acestea, dacă aveți o oboseală neobișnuită care ia o formă cronică, aceasta poate indica o posibilă deficiență. Această oboseală și somnolență pot duce, de asemenea, la dificultăți de concentrare mai marcate decât de obicei.

2) Un moral la Berna

tristețe depresie depresie boală

Studiile au stabilit o legătură directă între nivelurile de vitamina D și starea de spirit depresivă. Prin promovarea producției de dopamină și serotonină (hormoni legați de starea de spirit și de bunăstare), vitamina D poate ține blues-ul la distanță. Dimpotrivă, o lipsă poate provoca o stare de spirit sumbră .

3) Insomnia, un alt semn al deficitului de vitamina D

insomnie somn rău somn oboseală treziri nocturne

În 2017, cercetătorii iranieni au descoperit că un aport bun de vitamina D a fost o pârghie foarte eficientă pentru reducerea insomniei . De asemenea, poate avea o influență pozitivă asupra adormirii, trezirilor nocturne și duratei somnului. Voluntarii care au participat la lucru au spus, de asemenea, că se simt mai în formă și mai productivi în timpul zilei. Din păcate, nu același lucru se poate spune despre oamenii cărora le lipsește!

4) Durere mai prezentă

crampe dureri de picior

Lipsa vitaminei D poate favoriza durerea musculara cronica, dar si facilita aparitia crampelor musculare. Deoarece vitamina D este crucială pentru mineralizarea oaselor, pot apărea și dureri osoase. În general, această deficiență te poate face mai sensibil la durere decât de obicei.

5) Oasele mai slabe

artroza

În caz de deficiență, riscul de fractură este crescut. Fragilitatea osoasa se refera aici mai ales la oasele care alcatuiesc picioarele, pelvisul sau coloana vertebrala. De asemenea, o deficiență te expune mai mult la malformații și tulburări osoase precum rahitismul la copiii în creștere, dar și osteomalacia la adulți.

6) Te îmbolnăvești ușor

batiste reci sufland nasul

Vitamina D este direct legată de apărarea noastră imunitară. De asemenea, o deficiență ne reduce imunitatea, crescând riscul de infecție. Așa că nu fi surprins dacă ai un lanț de răceli!

7) Te simți mai slab și mai puțin rezistent

oboseala sportiva transpiratie

Această deficiență se manifestă uneori ca slăbiciune musculară . Prin urmare, poate afecta rezistența și performanța sportivă, precum și activitățile zilnice (deschiderea unei sticle, transportul alimentelor etc.). Așa că fii vigilent în cazul unor scăderi semnificative ale tonusului tău muscular, nu doar în timpul antrenamentului sportiv.

8) Creștere în greutate inexplicabilă

greutate pantaloni burta umflată se îngrașă

Deja în 2013, un studiu publicat în jurnalul Plos One explică că IMC a crescut pe măsură ce nivelul vitaminei D a scăzut. Alte studii au arătat de atunci că există o legătură între supraponderalitate și deficiența de vitamina D. Dimpotrivă, menținerea unui nivel bun de vitamina D ajută la îndepărtarea grăsimilor din cureaua abdominală.

9) Piele mai uscată decât de obicei

tip de piele uscată

Pielea uscată de pe față și pielea uscată de pe corp pot indica, de asemenea, o lipsă de vitamina D.

10) Amețeli

amețeli amețeli cefalee ureche internă

Amețelile pot indica, de asemenea, un potențial aport insuficient de vitamina D.

11) Fertilitate redusă

femeie însărcinată cuplu copil

Acesta este, probabil, unul dintre semnele mai dificil de discernător pe cont propriu. Cu toate acestea, un studiu din 2012 al Universității din Graz a constatat niveluri mai scăzute de hormoni sexuali cu niveluri mai scăzute de vitamina D. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că această vitamină joacă un rol în producerea de estrogen și testosteron în ovare și testicule. Vitamina D este, de asemenea, implicată în formarea ouălor.

12) O abordare diferită

plimbare pe podea parchet din lemn

După cum am explicat mai devreme, deficiența de vitamina D este asociată cu riscul de slăbiciune musculară și durere. Prin urmare, acest lucru poate duce la dificultăți în mers , din cauza miopatiei proximale. Prin urmare, dificultățile de mers sau de mers vă pot oferi și un indiciu.

Din cauza importanței vitaminei D, nu ezitați să consultați un medic dacă bănuiți o deficiență. Ai putea primi astfel o eventuală suplimentare. Pe lângă suplimentele alimentare, vitamina D se găsește și în alimente . Hering, macrou, ficat de cod si ulei de ficat de cod, sardine, hamsii, cantarele, oua etc. Peștele gras și produsele lactate sunt surse deosebit de fiabile pentru a compensa sau a preveni o posibilă penurie.