Echinacea, proprietăți terapeutice


Echinacea este o plantă ornamentală destul de asemănătoare cu margareta; Prezintă petale lungi și subțiri în nuanțe de roz și glicine. De câțiva ani, această plantă a fost foarte apreciată pentru proprietățile sale antiinflamatorii notabile . Tinctură maternă, extracte, picături, unguente… sunt multe preparate care pot fi folosite (chiar și în timpul sarcinii) pentru a le valorifica la maximum virtuțile.

Natura oferă diferite varietăți de echinaceea , însă doar trei specii au aceleași ingrediente active cu proprietăți vindecătoare: E. pallida, Echinacea angustifolia și E. Violet; acesta din urmă a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a combate afecțiuni precum gripa, răceala și tusea.

Echinacea: proprietăți terapeutice

Folosirea echinaceei ca tratament natural împotriva bolilor căilor respiratorii este susținută de numeroase studii care confirmă prezența ingredientelor active în special în rădăcină; se pare că această plantă ar fi capabilă să stimuleze sistemul imunitar și celulele specializate în eliminarea virușilor și toxinelor.

Datorită prezenței discrete a acidului cicoric și a acidului cafeic, echinaceea ar avea și o acțiune antivirală capabilă să împiedice proliferarea bacteriilor și contagierea celulelor sănătoase.

Cum se utilizează Echinacea

Echinacea este una dintre cele mai utilizate plante în prepararea remediilor pe bază de plante și fitoterapeutice precum tinctura mamă, siropuri, preparate pentru infuzii , tablete suplimente, spray-uri și loțiuni; produse utilizate în tratamentul diferitelor infecții, pentru a trata mușcăturile de insecte, rănile și arsurile dar și pentru a începe procesul de regenerare a țesuturilor

Echinacea: tinctură mamă și decocturi DIY

Luând echinaceea în timpul iernii sau în condiții de stres sever, este posibil să se prevină apariția răcelilor sau să se faciliteze recuperarea odată ce acestea au apărut.

Cel mai simplu mod de a beneficia de virtutile antiinflamatoare si imunostimulatoare ale echinaceei este prin a lua un decoct cu radacini; sunt mai bogate în ingrediente active. Trebuie doar să urmați sfaturile medicilor de plante cu privire la doze, alternativ puteți achiziționa preparate premăsurate.

Tinctura mamă este extractul obținut din toate părțile plantei (semințe, flori și rădăcini) printr-un proces de macerare și extracție cu alcool; poate fi folosit atat pur cat si diluat in alte preparate de uz intern sau extern.

Efecte secundare

Utilizarea echinaceei în tratamentul diferitelor afecțiuni nu trebuie prelungită niciodată prea mult timp. Un alt aspect de luat în considerare este posibilitatea ca reacții alergice să apară . Deoarece echinaceea stimulează sistemul imunitar, nu este indicat să o luați în prezența unor boli autoimune (scleroza multiplă) și atunci când sunt în curs de desfășurare terapii cu imunosupresoare pentru a evita riscul de a contracara medicamentul.

Contraindicații la copii

Echinacea nu este recomandată copiilor și femeilor însărcinate , dar nici celor care folosesc paracetamol. Nu există documente privind utilizarea echinaceei în timpul alăptării, prin urmare utilizarea acesteia nu este recomandată.

Alte  contraindicații : ingredientele active ale echinaceei sunt inhibitori ai enzimei hialuronidază, astfel încât pot împiedica absorbția anumitor medicamente prin țesuturi.

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea  se bucură de o reputație excelentă! Gândiți-vă doar că Agenția Europeană a Medicamentului (EMEA)  a aprobat utilizarea preparatelor pe bază de  Echinacea purpurea  pentru prevenirea diferitelor forme de răceală.

Nu lipsesc liniile directoare pentru utilizarea picăturilor și tabletelor de echinacea purpurea: acestea nu trebuie luate mai mult de 10 zile. MHRA ( Agenția de Reglementare a Medicamentului și Produselor de Sănătate) britanică a sfătuit utilizarea echinaceei purpurea  și a altor specii de  echinaceea  la copiii sub 12 ani, deoarece poate declanșa chiar și reacții alergice severe.

Echinacea Purpurea  este, fără îndoială, cea mai  interesantă  și mai  cultivată specie . Culturile  sale  sunt răspândite în întreaga lume deoarece extractele de Echinacea purpurea au proprietăți medicinale dovedite: sunt folosite la prepararea medicamentelor menite să întărească sistemul imunitar.

Echinacea angustifolia

Această specie este, de asemenea, perenă. Atinge 40 – 70 cm lungime. Mai puțin popular decât Echinacea purpurea, dar ar părea a fi la fel de eficient. Ca și celelalte două specii menționate (purpurea și pallida), preparatele pot fi obținute din rădăcini, flori și lăstari.

Au fost prezentate  mai multe metaanalize și studii științifice asupra proprietăților  acestor specii . Potrivit studiului „ Potențialul anxiolitic și efectele secundare psihotrope ale unui preparat de echinacea la animale de laborator și voluntari sănătoși”,  tinctura mamă  sau  alte extracte pe bază de această plantă ar putea fi utile pentru  ameliorarea  anxietății.

Gravidă

Cercetările nu au evidențiat niciun risc pentru femeile însărcinate, totuși utilizarea acestei plante în primul trimestru nu este recomandată din motive de prudență. Deși utilizarea acestei plante nu a fost legată de malformații congenitale, se recomandă unei femei însărcinate să-și consulte medicul înainte de utilizare.

Echinacea împotriva cancerului: nu există dovezi științifice

Concluzia unui „UK Cancer Research 2012” afirmă că: Nu există dovezi științifice care să arate că această plantă poate ajuta la tratarea, prevenirea sau vindecarea cancerului în vreun fel. Unii experți, totuși, au susținut că echinaceea poate ajuta la atenuarea efectelor secundare ale tratamentelor pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, dar această presupunere nu a fost nici ea dovedită clinic.

De unde să cumpăr tinctura mamă?

In farmacie, in cele mai aprovizionate magazine de plante medicinale sau cu vanzari online. Tinctura mamă este utilă pentru întărirea sistemului imunitar, protejarea împotriva virusului herpesului rece, gripei și accelerarea vindecării de infecții, răni ale pielii sau răceli.

De unde să cumpărați tinctură mamă de Echinacea? Dintre diferitele propuneri de piata evidentiam vopseaua mama organica oferita pe Amazon la pretul de 13,90 euro cu transport gratuit. Pentru toate informațiile, vă rugăm să consultați pagina oficială a produsului: Flacon Bioalma 60 ml .

Am raportat acest produs pentru ca este 100% natural si are pareri excelente.

Echinacea Compositum

Echinacea Compositum este un medicament homeopat care include proprietăți de vindecare, antiinfecțioase și reepitelizante. Este un remediu foarte răspândit în homeopatie, deși destul de complex: adaugă și alți compuși cu proprietăți similare ingredientelor active ale Echinaceei  și capabili să acționeze în sinergie pentru a aduce diverse beneficii organismului.

Echinacea Compositum , în ciuda faptului că este un medicament homeopat, nu trebuie utilizat cu ușurință: nu uitați întotdeauna să vă consultați medicul! Remediile naturiste si homeopatia pot avea efecte neasteptate asupra organismului nostru si din acest motiv este intotdeauna indicat sa le folosim sub supravegherea unui specialist. Echinacea compositum  este un medicament homeopat comercializat sub formă de tablete sau fiole injectabile.