Este sigur să mănânci cartofi încolțiți?


Chiar și atunci când au fost luate măsuri pentru a preveni încolțirea cartofilor, mugurii pot apărea în continuare. Acest lucru este deosebit de comun în cazul produselor ecologice care nu au suferit tratament anti-germinare. Și atunci, cumpărând această pungă mare de cartofi la reducere, știai că se poate întâmpla, și asta, în ciuda eforturilor tale de a înlănțui raclette, salate, cartofi prăjiți și alte gratinate! Apoi se ridică eterna întrebare a utilizării acestor cartofi încolțiți. Într-adevăr, aspectul lor este departe de a te face să vrei să le gătești. La aceasta se adaugă faptul că auzim mult că germenii sunt otrăvitori. Totuși, nu vrem să-i irosim… Deci, este o idee bună să gătești cartofi striați? 

Cartofii încolțiți sunt siguri de consumat?

Da, cartofii încolțiți sunt siguri din punct de vedere tehnic pentru a fi consumați, dar veți dori mai întâi să eliminați acei muguri inestetici.

„Glzarii conțin concentrații de glicoalcaloizi, compuși care atunci când mănânci mulți dintre ei pot provoca unele efecte toxice”, a spus Bryan Silness, asociat senior culinar la Pampered Chef, unde conduce bucătăria de testare și are experiență în știința alimentației.

De asemenea, doriți să verificați starea generală a cartofului.

„Dacă se simte moale la atingere sau ofilit sau încrețit, aruncă-l”, a spus Silness. Îl poți arunca și în grădina ta dacă ești harnic! Cartofii încolțiți pot crește în plante de cartofi.

Dacă tăiați un cartof și arată verde, ar trebui să-l aruncați.

„Este posibil să nu provină din glicoalcaloizi, ci mai degrabă din clorofilă care se dezvoltă atunci când cartofii sunt expuși la lumină după recoltare”, a spus Silness. Deși acel pic de verde nu este periculos pentru sănătatea ta, poate adăuga o aromă amară și ierboasă piureului tău de cartofi cremos, așa că ar fi bine să nu-l folosești.

Consumul de cartofi încolțiți: este chiar o idee bună?

Dezvoltarea mugurilor precum și apariția zonelor verzi sunt legate de producția de solanină de către tuberculii de cartofi. Această substanță toxică le permite să se protejeze de animale sau ciuperci care i-ar putea ataca. Și chiar din cauza acestui mijloc de apărare se pune problema consumului de cartofi! Cu toate acestea, dacă solanina este de fapt dăunătoare și pentru oameni, avem tendința de a supraestima foarte mult periculozitatea acesteia. Prin urmare, ar fi necesar să îl consumați în cantități mari pentru a experimenta tulburări digestive (greață și vărsături sau chiar dureri de stomac) sau o durere de cap. Riscurile de otrăvire sunt așadar foarte limitate în contextul unei diete normale și din când în când.

Veți fi înțeles: un cartof încolțit nu este deloc bun de aruncat! Atâta timp cât nu este prea moale și nici putrezită, o poți găti. Nu uitați să îndepărtați cu atenție germenii, precum și părțile verzi. În cazul unui tubercul ofilit, înmuiat și încolțit, există și alte posibilități. De exemplu, puteți lua în considerare adăugarea acestuia la compost. În caz contrar, părțile încolțite pot fi plantate în grădina de legume pentru a da viață noilor plante de cartofi. În cele din urmă, este posibil să-l folosești și pentru întreținerea casei.

Data viitoare, asigurați-vă că împiedicați încolțirea cartofilor

Păstrați-vă întotdeauna cartofii într-un loc răcoros și uscat ferit de lumină și curenți de aer , în mod ideal o pivniță sau o cămară. În ceea ce privește recipientul, interziceți cutiile etanșe și alte pungi de plastic care nu lasă aerul să treacă. Acest lucru riscă să le facă să macereze și să putrezească. O plasă sau un suport de lemn, precum și un coș sau o ladă sunt toate soluții bune pentru a vă păstra cartofii în condiții bune. Și orice ați alege, luați în considerare adăugarea unui măr sau niște cărbune pentru o conservare și mai bună.