Iată 9 alimente care sunt foarte dăunătoare pentru pancreasul tău


Deși este un organ vital, pancreasul și modul său de funcționare rămân în mare parte necunoscute. De asemenea, este foarte greu să știi cum să ai grijă de ea! Și în timp ce fumatul îi poate dăuna, pur și simplu urmărirea dietei noastre poate proteja și această glandă crucială și poate evita întreruperea activității acesteia. Așadar, descoperă în această listă aceste alimente care sunt foarte dăunătoare pentru pancreas.

Pentru ce este pancreasul?

În corpul nostru, această glandă mică de 15 pe 3 centimetri este o figură cu greutatea unei penele, cu aproximativ 50 g. Cuibărită adânc în abdomen, chiar în spatele stomacului, această glandă este numită „endocrină” deoarece secretă insulină și glucagon, hormoni cheie pentru reglarea nivelului de glucoză din sânge . De asemenea, este considerată „exocrin” datorită secreției sale de suc pancreatic bogat în enzime digestive. Acest suc pancreatic este apoi turnat în duoden pentru a permite digestia grăsimilor și zaharurilor.. Prin îndeplinirea acestor două funcții, pancreasul își asumă un rol important în corpul nostru și ne protejează de obezitate și diabet. Pentru a limita riscul de cancer pancreatic și pancreatită acută sau cronică, iată câteva alimente pe care ar trebui să le limitați.

Alimente de limitat pentru a avea grijă de pancreasul tău

1) Charcuterie

cârnați de mezeluri

Deja asociate cu cancerul colorectal , mezelurile sunt, de asemenea, strâns legate de un risc crescut de cancer pancreatic. Acest lucru s-ar explica în special prin nitriții și nitrații, conservanții, acceleratorii de maturare și fixatorii de culoare folosiți pe scară largă pentru acest tip de alimente.

2) Pâine albă

Datorită funcției sale de reglator al zahărului din sânge, alimentele cu un indice glicemic foarte mare pot suprasolicita pancreasul. Apoi ajunge să se epuizeze și să funcționeze cu încetinitorul. De asemenea, pentru a-ți păstra pancreasul și a preveni riscul de diabet, acest tip de alimente cu IG ridicat ar trebui limitate, mai ales atunci când sunt consumate în afara meselor.

3) Prajituri de orez

prăjitură de orez printre alimentele bogate în zaharuri ascunse

Cu indicele lor glicemic ridicat (82), prăjiturile de orez au tendința de a pune prea multă presiune asupra pancreasului, ceea ce îl poate suprasolicita și îl poate perturba. Riscul este ca acesta să nu mai elibereze suficientă insulină. Zahărul se poate acumula apoi în sânge, deoarece nu poate fi procesat corespunzător. Acest lucru vă expune riscului de diabet de tip 2.

4) Alcoolul printre cele mai proaste „alimente” pentru pancreas

Consumul de alcool fără moderație este un factor de risc major pentru pancreatită, o inflamație a acestei glande. În 80% din cazuri , această inflamație este într-adevăr cauzată de alcoolism. Instalată cronic, această inflamație pancreatică înmulțește riscul de cancer pancreatic cu trei . Rețineți că alcoolurile tari și berea sunt printre cele mai dăunătoare pentru acest organ.

5) Brânză

Brânzeturi tari Emmental pentru gustare fără a se îngrășa

În octombrie 2021, un studiu a arătat că consumul de acizi grași saturati de origine animală (se găsesc de obicei în brânză, smântână sau unt) a fost legat de un risc crescut de a dezvolta cancer pancreatic. În timpul acestei lucrări, cercetătorii au remarcat însă că acizii grași mononesaturați de origine vegetală (nuci, uleiuri vegetale, avocado etc.) ar putea, pe de altă parte, să reducă riscurile.

6) cartofi prajiti

Chips, cartofi prajiti… Alimentele prajite contin amine heterociclice cancerigene care sunt periculoase pentru sani, plamani, intestine, dar desigur si pentru pancreas.

7) Dulciuri

dulciuri dulciuri marshmallow marshmallow

Dulciurile și, în general, alimentele bogate în zahăr, au un indice glicemic ridicat care supraîncărcă pancreasul, afectând astfel buna funcționare a acestuia. Acest lucru duce apoi la o creștere cronică a zahărului din sânge și a diabetului zaharat de tip 2. Prin urmare, este mai bine să limitați consumul acestora și, de asemenea, să contrabalansați cu alimente cu IG scăzut pentru a menține pancreasul.

8) Carne roșie

Consumul de delicatese și carne roșie crește riscul de cancer pancreatic cu 29% comparativ cu dietele fără carne. Deosebit de dăunătoare, carnea roșie la grătar favorizează cancerul pancreatic, deoarece, ca și în cazul prăjirii, părțile înnegrite conțin amine heterociclice cancerigene la expunerea repetată și frecventă.

9) Sifone

coca cola in caz de truc bun gastro sau nu

La fel ca dulciurile, sucurile și sucurile de fructe cresc producția de insulină de către pancreas, dar și riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. Prin urmare, este mai bine să vă limitați consumul de băuturi dulci și să evitați să vă îndulciți prea mult cafeaua sau ceaiul.

În general, este indicat să se limiteze aportul de grăsimi rele, acestea din urmă putând uza prematur celulele pancreatice care sunt responsabile de digestia grăsimilor. A avea o bună cunoaștere a indicelui glicemic al alimentelor pe care le consumi îți permite, de asemenea, să eviți excesele și să ai un echilibru mai bun între cele cu IG ridicat (de consumat în cantități mici) și cele cu IG scăzut (de consumat în favoare).