Inozitol: pentru ce se utilizează și efecte secundare


Inozitol , o substanță care, deși este esențială pentru organismul nostru, nu este deloc cunoscută. Este neobișnuit, prin asonanță, să cunoaștem inozitol și să ne gândim că suntem capabili să-l producem singuri într-o cantitate care se adaugă la doza pe care o ingerăm prin consumul anumitor alimente.

Până în prezent, inozitolul este considerat o substanță nutritivă asemănătoare vitaminelor, deoarece încă nu există certitudini cu privire la esențialitatea aportului exogen care este garantat din punct de vedere nutrițional. Există și cei care indică altfel inozitol cu ​​acronimul vitamina B7.

Inozitol: pentru ce este?

Vitamina sau asemănătoare vitaminelor , să vedem din ce motive este utilă această substanță. Când este produs, intră în celule și se transformă, cel puțin, cel puțin în fosfatidilinozitol. Asa de? Apoi este activ în membranele plasmatice, unde joacă rolul de precursor al mesagerilor secundi și participă la transmiterea semnalelor care controlează activitatea celulară.

Un alt rol al inozitolului este de a stimula producerea de lecitină , numită și fosfatidilcolină. Sunt cei care preferă să spună că această substanță are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol din sânge dar nu este chiar așa, acesta pare mai degrabă un slogan care nu descrie exact ce se întâmplă.

Lecitina pe care o ajută la producerea inozitolului reușește apoi să curețe pereții arterelor de depozitele de lipide care sunt transportate la ficat, organ care la rândul său este responsabil cu eliminarea lor, cel puțin parțial, prin bilă. Tot la nivelul ficatului, inozitolul previne acumularea prea multor lipide în interior, împiedicându-vă astfel să vă îngrași.

Inozitol: supliment

Găsim inozitol în diverse forme izomerice, mio-inozitol este cel mai cunoscut deoarece are un rol biologic mai relevant. Mai mult, cantități mari din acesta se găsesc în țesuturile animale și vegetale , în primul îl găsim în fosfolipide, în cel din urmă sub formă de fitat care este un antinutrient capabil să lege calciul și fierul formând complexe insolubile greu de rezolvat. absorbi.

Trifosfat de inozitol

Deși are o formulă moleculară exact identică cu cea a glucozei , inozitolul are o structură diferită și este sintetizat din glucoză 6-fosfat. Ceea ce rămâne este catabolizat și eliminat prin rinichi.

Vitamina sau asemănătoare vitaminelor, inozitolul are în comun cu vitaminele B faptul că este solubil în apă, astfel încât atunci când se efectuează suplimentarea, nu există probleme de toxicitate.

Inozitol: efecte secundare

Nu este ușor să evitați efectele secundare ale inozitolului deoarece doza optimă nu a fost încă stabilită, pentru a ne ghida putem ține cont că de obicei este recomandat să luăm de la 1 la 12 sau mai multe grame pe zi. Dacă aceste cantități sunt depășite, există riscul ca această substanță să aibă efect laxativ.

Nu este întotdeauna considerată cea mai bună soluție, însă, dimpotrivă, se pare că există alternative mai potrivite . Bineînțeles, las medicilor să evalueze care este cel mai potrivit din când în când, limitându-mă la a menționa câteva. De exemplu, lecitina de soia sau orezul rosu fermentat , folosite pentru scaderea colesterolului, sau ciulinul de lapte pentru a proteja ficatul, sunatoarea pentru tratamentul starii depresive si anxietate.

Prin urmare, înainte de a cumpăra suplimente pe bază de inozitol, după ce le-am citit efectele, este mai bine să consultați un cerșetor pentru a înțelege dacă și când avem cu adevărat nevoie de el.

Inozitol în sarcină

În timpul sarcinii există unele cazuri în care inozitolul poate fi util. De exemplu, dacă este prezent sindromul ovarului polichistic. Este printre substanțele care pot ajuta la problemele de fertilitate , îmbunătățește calitatea ovocitelor și embrionilor în tratamentele de reproducere asistată. Pentru femeile peste 40 de ani, poate fi, de asemenea, capabil să stimuleze funcția ovarelor.

Inozitol: alimente

Producem o anumită cantitate, dar o absorbim și mâncând unele alimente. Printre sursele de inozitol găsim de exemplu tărâțe, cereale integrale, germeni de grâu, drojdie de bere, citrice, carne în general dar mai ales ficatul.

Inozitol și anxietate

O proprietate pe care nu am menționat-o și cu care se poate lăuda această substanță privește gestionarea anxietății. De fapt, inozitolul poate da o mână de ajutor creierului nostru atunci când este în strânsoarea anxietății. Acest lucru se aplică și dacă, în loc de anxietate, există depresie sau stres mental.