Luna plină și nașterea: date statistice și legende


Există vreo legătură între  luna plină și naștere? Mulți experți s-au întrebat ce influență  poate avea luna asupra sarcinii . Să încercăm să înțelegem dacă sunt doar zvonuri sau există ceva întemeiat.

Există o legătură între luna plină și naștere? Poate  luna  să influențeze o  sarcină ?
Studiile științifice răspund cu un NU fără echivoc sau se încheie cu răspunsuri neconcludente din cauza lipsei de date și „dovezi”.

Luna  influenteaza  mareele pamantului , de  ce nu ar putea influenta sarcina sau oamenii daca suntem formati din 80% apa? Aceasta este întrebarea cheie. De-a lungul secolelor, oamenii au presupus că  luna plină  ar putea fi responsabilă pentru o mulțime de lucruri. Credințele foarte străvechi asociază  ciclul lunii  cu  fertilitatea feminină . Acestea sunt doar  mituri și legende  care însă nu găsesc nicio dovadă concretă în lumea academică.

Apropo de  meteorologie , cineva a susținut că presiunea atmosferică, mai mult decât luna  , ar putea influența  nașterea . Un studiu din 2007, publicat în revista Archives of Gynecology and Obstetrics, afirmă că a fost observată o relație între naștere  și  presiunea barometrică. Presiunea atmosferică nu este afectată de  luna plină  , ci de furtuni.

Conform Glosarului Societății Americane de Meteorologie (AMS), presiunea atmosferică este definită ca „presiunea exercitată de atmosferă ca urmare a atracției gravitaționale exercitate asupra coloanei de aer care se află direct peste un punct dat”.

În acest  sens , unii cercetători au emis chiar ipoteza că evenimentele atmosferice, cum ar fi furtunile puternice și uraganele, ar putea induce travaliul datorită efectului lor asupra tensiunii arteriale. Să lăsăm deoparte furtunile și să ne întoarcem pe Luna noastră. Chiar nu există nicio legătură între  ciclul lunar și sarcină?

Lună plină și naștere

La fel ca și furtunile,  și luna plină  poate avea un efect asupra atracției gravitaționale . Să revenim la întrebarea inițială.

Atractia gravitațională a Lunii este suficient de puternică pentru a influența mareele, așa că de ce nu ar putea influența corpul unei femei însărcinate? 

În termeni teoretici și ipotetici, întrucât  Luna  poate influența mareele, ar putea avea și o anumită influență asupra  nașterii  și asupra femeilor  însărcinate  care se apropie de „data scadentă” și „contracții”.

În ciuda acestei ipoteze de bază, nu există dovezi științifice care să evidențieze cum sau de ce  se pot naște mai mulți copii în timpul lunii pline . Multe moașe și lucrători sanitari spun că în nopțile cu lună plină au loc mai multe nașteri.

Influența lunii ar trebui să funcționeze astfel: dacă sacul amniotic este sub presiune, travaliul poate fi indus și pot începe contracțiile.

Chiar și personalul medical de la spitalul din Sacramento, California, a indicat  luna plină  pentru a explica nașterea a 45 de copii în doar 48 de ore!

În ciuda sugestiilor populare (chiar și din partea personalului spitalului!), un studiu realizat în 2001 de astronomul Daniel Caton a examinat nașterile de 20 de ani (date de la Centrul Național de Statistică în Sănătate) și datele a aproape 70 de milioane de nașteri în Statele Unite, constatând , încă o dată, nicio  corelație  între  luna plină și naștere .

Relevanța dintre calendarul lunar și fertilitatea feminină

Dacă statisticile și știința ne prezintă dovezi fără echivoc… atunci de ce continuăm să credem că luna plină și ciclul lunar pot avea o oarecare influență asupra sarcinii și nașterii?

Pentru bagajul cultural pe care îl purtăm cu noi!
După cum am menționat, există credințe puternice care leagă  ciclul lunar cu fertilitatea feminină .

Credințele folclorice, atunci când sunt adânc înrădăcinate, pot chiar învinge știința, iar sugestia este chiar după colț!

În plus, dacă personalul medical precum moașele și paramedicii stimulează și el această credință, calendarul lunar  devine în mod magic  un punct de referință atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru femeia care speră să devină mamă!

Din fericire, chiar și fără dovezi științifice, legenda stabilită, cum ar fi că luna plină poate induce travaliul,  este complet inofensivă. Există, totuși, unele credințe populare care sunt orice, decât inofensive!