Nucsoara, proprietati si beneficii


Nucșoară , proprietăți antiseptice și efecte psihotrope (halucinații, iluzii, convulsii). Utilizarea nucșoarei ca antidepresiv natural. Beneficii, remedii anti-chelie și alte informații despre originea și răspândirea plantei.

Originea plantei de nucsoara

Nucsoara  este un condiment obtinut din arbori din  genul Myristica , cea mai populara si  folosita specie pentru producerea nucsoara este  Myristica fragrans . Vorbim despre o plantă veșnic verde indigenă din Indonezia.

Fructul  arborelui Myristica  este cel prezentat în fotografia de mai sus într-o formă proaspătă și încă imatură. Odată uscată, cântărește între 5 și 10 grame. Prima recoltă de nucșoară are loc la 7 – 9 ani de la semănat dar pentru a obține productivitate maximă va trebui să așteptați 20 de ani!

Toate părțile acestui fruct sunt comercializate ca mirodenii, dar adevărata  nucșoară  pe care o aducem în bucătărie provine doar din sămânța decojită. Partea exterioară, cea roșie, care acoperă sămânța, asigură buzduganul.

Maceșul, cunoscut și sub denumirea de floare de nucșoară sau buzdugan, este un condiment rar folosit în Italia, foarte popular în zona în care  specia Myristica fragrans  este indigenă. Fotografia de buzdugan proaspăt este prezentată în imaginea de mai jos.

Nucsoara, proprietati si efecte

Proprietățile nucșoarei  sunt cunoscute încă din secolul al  XVIII-lea, când planta era folosită ca antiseptic natural pentru  contracara apariția diferitelor boli.

Efectele sale  benefice pot fi obținute doar la doze mici. Un aport excesiv de ingrediente active, de fapt, poate avea efecte psihotrope semnificative. De altfel, la doze mari, nucsoara produce efecte asemanatoare cu cele declansate de narcotice: poate provoca halucinatii si convulsii.

Nucșoară, efecte asupra psihicului și antidepresive

Efectele  asupra  psihicului  ar fi legate de prezența  miristicinei , un inhibitor natural al  monoaminoxidazei. Gândiți-vă doar că industria farmaceutică a dezvoltat molecule sintetice capabile să obțină același efect. Aceste molecule sunt folosite pentru producerea de medicamente antidepresive. Monoaminoxidaza este o enzimă care „descompune” serotonina și catecolaminele (adrenalina, norepinefrina, melatonina, dopamina). Serotonina și catecolaminele sunt adesea considerate „hormoni ai bunei dispoziții”, chiar dacă sunt de fapt neurotransmițători.

Se așteaptă ca acești neurotransmițători să fie „ deficienți ” la persoanele depresive. Miristicina conținută în nucșoară ar  inhiba  (preveni) funcționarea moniaminooxidazei astfel încât să mențină neurotransmițătorii bunei dispoziții în circulație mai mult timp. Aproape ca antidepresivele care au efecte secundare, miristicina poate provoca palpitații, greață, deshidratare și la doze mai mari halucinații, efecte delirante și convulsii.

Un ulei esențial  excelent folosit pentru ameliorarea tulburărilor digestive și a tulburărilor legate de sistemul nervos este extras din nucșoară  . Pentru proprietățile și efectele uleiului esențial de nucșoară, vă trimit la pagina de detaliu:  ulei esențial de nucșoară .

Uleiul esential de nucsoara contine ingrediente active capabile sa blocheze sinteza prostaglandinelor. Datorită acestor ingrediente active poate fi aplicat pe scalp pentru a combate căderea părului. Da, nucsoara poate fi un excelent remediu impotriva cheliei!

Nucsoara: cand este toxic

Efectele psihotrope au fost deja descrise în paragraful anterior, dar rămâne o altă întrebare: nucșoară este toxică ? Să spunem imediat, intoxicațiile fatale (cu rezultat fatal) cauzate de miristicina conținută în  nucșoară  sunt foarte rare. Deocamdată doar trei au fost confirmate, deși se presupune că acesta poate fi un număr subestimat. Cele trei decese ar fi implicat un adolescent, un copil de 8 ani și un adult de 55 de ani. Adultul lua, de asemenea, Flunitrazepam (Rohypnol), un medicament psihotrop din familia benzodiazepinelor cu care miristicina ar fi putut interacționa.

Nucșoara  este întotdeauna  toxică  în timpul sarcinii și din acest motiv trebuie evitată chiar și în doze mici Nucșoara, de fapt, a fost folosită cândva ca  abortiv natural . Ingredientele sale active inhibă producția de prostaglandine care pot afecta dezvoltarea fătului.

Beneficiile nucsoara

In doze mici, nucsoara isi poate exercita beneficiile ( imbunatatirea digestiei, imbunatatirea starii de spirit, contracararea migrenelor nervoase …) doar daca este bine conservata. Pentru a evita dispersarea ingredientelor active, vă sfătuiesc să cumpărați semințe de nucșoară intacte și să le măcinați când este nevoie. Și mai bine dacă alegi semințe obținute din agricultura ecologică.

Dintre diferitele oferte de pe piață, aș dori să o subliniez pe cea cu cel mai bun raport calitate-preț: pe această pagină Amazon veți găsi un pachet de 50 de grame de semințe de nucșoară la 11,99 euro cu transport gratuit.

În ceea ce privește solul ideal în care să plantezi semințele, producătorul sugerează utilizarea unui amestec de turbă, îngrășământ organic și pământ în raport 20% – 20% – 60%.

Turba ajută la creșterea capacității de reținere a apei a mediului de creștere și, de asemenea, promovează dezvoltarea rădăcinilor.

Pentru a vedea răsadurile germinând în 10-18 ore va trebui să vă asigurați lumină și căldură.