Oboseala oculară sau astenopia: simptome, cauze și cum să o tratăm


Oboseala ochilor (sau astenopia) se datorează adesea ecranelor, computerelor și smartphone-urilor, precum și televizorului, dar nu numai: ochii noștri sunt stresați, chemați continuu să privim înainte și să privim dincolo, într-un dans uneori nebun al elevilor. Odată cu stilul de viață pe care îl ducem și tipul de iluminare care ne înconjoară, ne trezim din ce în ce mai des suferind de oboseală oculară sau astenopie .

Să încercăm să înțelegem mai bine ce ni se întâmplă și care sunt cele mai potrivite remedii.

Oboseala oculară sau astenopia: ce este

Această tulburare care ne afectează ochii se datorează în principal muncii prea mari pe care le solicităm ochilor noștri. Partea care se stresează, care obosește, este sistemul muscular al globului ocular care este stimulat de fiecare dată când observăm un obiect de aproape: mușchii externi și interni sunt activați în așa fel încât să ne facă să ne concentrăm și acest lucru implică o atenție considerabilă. efort, mai ales dacă se întâmplă din nou și din nou cu diverse pauze în focalizare.

Această funcționare continuă a ochilor, așa cum este descrisă, este tipică celor care lucrează la computere sau cu ecrane mereu în fața lor. Cu toate acestea, chiar și cei care au o problemă de vedere și au neglijat-o s-ar putea găsi cu oboseala ochilor de rezolvat.

Patologii legate de oboseala ochilor

Mai jos este o listă cu câteva dintre principalele boli oculare legate de astenopie :

 • Ambliopia
 • Astigmatism
 • Blefarită
 • Keratoconus
 • Conjunctivită
 • Herpes zoster oftalmic
 • Hipermetropie
 • Miopie
 • prezbiopie
 • Retinoblastom
 • Retinopatie diabetică
 • Sindromul ochiului uscat
 • strabism

Oboseală oculară sau astenopie: simptome

Senzația de oboseală din ochi este destul de intuitivă dar să încercăm să observăm mai bine semnalele pe care corpul nostru ni le poate trimite pentru a ne avertiza că cerem prea mult organului vederii. Ochii ni se pot lăcrima, de exemplu, și putem experimenta ochi arși, ochi uscați sau senzația de a avea un corp străin în ochi, ca și cum nisipul din deșert sau plajă ar fi aterizat în fața noastră și ne-ar fi orbit. Iar ochii sunt foarte iritați din cauza efortului, pot deveni și foarte sensibili la lumină, aceasta se numește fotofobie și poate fi însoțită de dureri de ochi și dureri de cap, vedere încețoșată sau dublă.

Astenopia: cum să o tratezi

Înainte de a ne gândi la tratarea acesteia, să încercăm să prevenim oboseala ochilor și astfel să evităm foarte mult disconfort. Uneori este imposibil să limitezi timpul petrecut pe computer dacă o faci de serviciu, așa că trebuie căutate căi alternative pentru a evita stresul în ochii noștri. De exemplu, putem optimiza condițiile de iluminare, luăm în considerare posibilitatea purtării ochelarilor și putem regla cât mai bine ecranul pentru a nu obosi. Cu toate acestea, atunci când astenopia este legată de un defect de vedere, nu există prea multe de prevenit, ci de tratat.

Hipermetropia , astigmatismul și miopia , strabismul manifest sau latent, ambliopia, blefarita sau conjunctivita cronică, sindromul de ochi uscat, insuficiența de convergență pot provoca oboseală oculară, precum și boli mai grave precum maculopatia sau retinopatiile degenerative (cum ar fi AMD).

Pentru a vindeca această afecțiune suferintă trebuie în primul rând să trecem la o examinare oculară atentă și completă, cerând să se evalueze deosebit de atent refracția (măsurarea acuității vizuale) și suprafața oculară anterioară. Orice lipsă de ruptură ar trebui, de asemenea, monitorizată. În plus, în anumite situații poate fi necesară și fundamentală efectuarea unui examen ortoptic, cu un studiu al fixării și motilității oculare.

Odată ce toate testele relevante au fost efectuate, va fi posibil să se decidă cum să intervină cel mai bine.

Cele mai simple intervenții sunt:

Oboseala ochilor sau astenopia: sfaturi

Să vedem în viața de zi cu zi câteva soluții care ne pot ajuta să ne simțim mai puțin obosiți în ochii noștri.

 • Postura : hai sa incercam sa fim atenti la modul in care stam in fata computerului, la distanta de exemplu. Chiar și poziția generală pe care o luăm pare să influențeze astenopia.
 • Ochelari: dat fiind că defectele de vedere neglijate pot cauza această problemă, să încercăm să le corectăm și dacă ochelarii ne pot ajuta să ne răcim ochii, să-i folosim!
 • Pauze: cel putin la doua ore sa facem o pauza de zece minute, pentru ochi si de asemenea pentru creier. De asemenea, va fi util pentru a vă menține concentrarea și productivitatea ridicate.
 • Iluminare ambientală: verificați cum este organizată și încercați să o aranjați astfel încât sursa de lumină să fie plasată la 90° față de ecran.
 • Lacrimi și picături pentru ochi: Lacrimile artificiale pot fi foarte utile pentru a lubrifia în mod constant suprafața oculară, le putem încerca pentru a evita ochii uscați și stresați. Picăturile pentru ochi pot fi, de asemenea, un ajutor bun. Avem nevoie de cele pe bază de inozitol deoarece această substanță poate ajuta la contracararea acțiunii oxidante a radicalilor liberi produși în situații de efort acomodativ. În acest fel favorizăm răspunsul contractil al mușchilor oculari.

Dacă problema este legată de tulburări de strălucire, putem folosi lentile speciale de filtrare solicitând instrucțiuni medicului oftalmolog pentru a nu agrava problema prin alegerea celor greșite.