Oxidul de zinc: ce este, pentru ce este, beneficii și proprietăți, utilizări și contraindicații


Oxidul de zinc este o pulbere fină albă făcută din zinc, a cărei formulă chimică este ZnO.

Este ingredientul principal al numeroaselor paste protectoare formulate pentru a ameliora iritatiile si roseata de la scutece si unguente pentru tratarea escarelor. În plus, îl putem găsi atât în ​​produsele de îngrijire corporală calmante și antibacteriene, cât și în cremele de protecție solară cu funcție de protecție împotriva razelor ultraviolete.

Oxid de zinc: ce este?

Este un compus chimic anorganic caracterizat prin formula ZnO. Apare ca o substanță solidă inodoră care capătă o culoare albă atunci când este la temperatura camerei.

Compusul este solubil în special în soluții acide și alcaline, în timp ce este total insolubil în apă. Versiunea comercializată este caracterizată de cristale hexagonale compuse dintr-o pulbere albă cunoscută sub numele de alb de zinc. 

Zincul este extras din mineralele sfalerite, calamină și franklinită. Minele de zinc sunt prezente în întreaga lume, dar principalii producători ai mineralului sunt Statele Unite, Australia, Canada, China și Peru. 

Procesul de oxidare

Oxidul de zinc este extras printr-un proces de oxidare, la temperaturi ridicate, a vaporilor de zinc metalic. Această procedură se realizează prin tehnica directă și sistemul indirect.Publicitate

Prin metoda directă, zincul și sulfitul sunt încălzite într-un cuptor de reducere și apoi amestecate cu cărbune. Zincul vaporizat reacţionează cu oxigenul pentru a forma oxid de zinc. 

In schimb prin procedeul indirect, zincul metalic este supus vaporizarii in interiorul recipientelor sigilate, care au un grad ridicat de rezistenta la temperaturi ridicate. Oxidul de zinc se formează ca urmare a interacțiunii vaporilor metalici de zinc cu oxigenul prezent în aer. 

În natură există o variantă cu formă cristalină hexagonală numită zincit , care capătă o culoare caracteristică, de la galben la roșu intens. Dar, de obicei, ZnO utilizat în formulările cosmetice este produs industrial. 

În domeniul terapeutic, este renumit pentru că este un ingredient important prezent în pastele de protecție formulate atât pentru calmarea iritațiilor și roșeața rezultate din utilizarea scutecului, cât și pentru tratarea escarelor. Îl găsim și în cremele de protecție solară . 

Proprietăți și compoziție

Este un compus chimic format din oxigen și zinc, a cărui formulă chimică este ZnO. Extractul de mineral este prezent în mod deosebit, cu mențiunea Oxid de Zinc, printre ingredientele unguentelor, unguentelor, cremelor de protecție solară, cosmeticelor și deodorantelor. 

Procentul de oxid de zinc din produse variază de la minim 15%-20%, găsit în unguentele calmante formulate pentru roșeață și iritații ale pielii, până la maximum 45%, prezente în remediile veterinare.

Concentrația compusului chimic variază în funcție de direcția terapeutică pentru care este destinat produsul.

oxid de zinc: pentru ce este, toate beneficiile

Pentru ce este folosit oxidul de zinc: toate beneficiile 

Protejează de arsurile solare

Este prezent în special în cremele de protecție solară, deoarece compusul acționează ca un ecran de protecție cu spectru larg împotriva radiațiilor emise de razele ultraviolete. Spre deosebire de cremele solare chimice care blochează un singur tip de raze UV. 

Odată, cremele de protecție solară pe bază de compus au provocat dungi albe pe piele, indicând un defect în absorbția completă a produsului. În prezent există pe piață formulări cu consistență cretă care garantează absorbția totală a produsului fără a lăsa urme pe piele. 

Eficacitatea cremelor solare pe bază de oxid de zinc este comparabilă cu cea care poate fi obținută prin aplicarea produselor chimice.

Gradul de fiabilitate al formulărilor cosmetice pe bază de oxid de zinc, în prevenirea arsurilor , depinde de concentrația de ZnO din produs care determină nivelul de SPF (Eficacitatea protectoare a unui produs de protecție solară). De obicei, procentele de oxid de zinc prezente în cremele de protecție solară sunt între 25% și 30%. 

Calmează erupțiile cutanate și iritațiile

Datorită acțiunii antiinflamatorii puternice exercitate de oxidul de zinc, compusul poate fi considerat un remediu casnic valabil pentru tratarea iritațiilor și erupțiilor cutanate de diferite tipuri și entități .Publicitate

În special, pulberile și unguentele pe bază de oxid de zinc sunt folosite pentru ameliorarea afecțiunilor cauzate de psoriaziseczeme și acnee . 

În plus, compusul, protejând apărarea imunitară a pielii, accelerează procesul de vindecare de infecțiile bacteriene. 

Acțiunea antibacteriană a oxidului de zinc

Inhibă aderența și dezvoltarea coloniilor bacteriene responsabile de infecțiile pielii. Compusul reduce inflamația printr-o modulare a citokinelor. 

Numeroase formulări cosmetice care conțin oxid de zinc calmează roșeața, umflarea și durerea cauzate de acumularea bacteriilor. 

Aplicarea locală este capabilă să trateze eficient pielea deteriorată și rănită în doar 48 de ore. 

Remediu anti-imbatranire

Compusul este recunoscut ca având proprietăți antioxidante capabile să încetinească procesul oxidativ pus în mișcare de radicalii liberi . Această acțiune terapeutică duce la o reducere semnificativă a ridurilor și a petelor de vârstă, îmbunătățind elasticitatea pielii. 

De asemenea, ajută la repararea țesutului conjunctiv și promovează formarea colagenului

Această proteină acționează pe două fronturi : pe de o parte accelerează procesul de vindecare și pe de altă parte apără pielea împotriva infecțiilor care ar putea apărea la locul rănii. 

Combate acneea

Pentru tratamentul acneei, este de obicei combinat cu gluconat de zinc și sulfat de zinc pentru a spori proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii. 

Datorită acțiunii sinergice a acestor compuși , disconfortul cauzat de imperfecțiunile de origine chistică și hormonală este redus drastic, îmbunătățind aspectul pielii. 

Remediul actioneaza direct asupra bacteriei cutibacterium acnes responsabila de formarea acneei prin eliminarea excesului de sebum si ingustarea porilor dilatati. 

O soluție naturală împotriva eczemelor

Oxidul de zinc este utilizat în tratamentul eczemelor la sugari și copii. 

Un studiu raportat în articolul științific „ O cremă pe bază de amidon, glicirretinic, oxid de zinc și bisabolol în tratamentul dermatitei atopice cronice ușoare până la moderate la copii: un studiu în trei centre, evaluator în orb ” arată că, în urma aplicării topice a un unguent pe bază de oxid de zinc, amidon, acid gliciretic și bisabolol are o reducere cu 50% a gradului de eczem

Acest rezultat a fost obținut după trei săptămâni continue de tratament. În plus, continuând terapia încă trei săptămâni , se constată o creștere cu 74% a reducerii simptomelor.

Prin urmare, preparatele pe bază de oxid de zinc pot fi utilizate cu succes în tratamentul eczemei , ca alternativă la preparatele pe bază de steroizi, care nu sunt lipsite de efecte secundare. 

Acțiunea deodorantă a oxidului de zinc

Datorită acțiunii absorbante și antimicrobiene formidabile, compusul poate fi aplicat eficient în locul deodorantelor chimice . 

Intervine atât asupra microbiotei, cât și asupra PH-ului pielii prin oprirea dezvoltării bacteriilor Corynebacterium și Staphylococcus hominis, responsabile de mirosul urât. 

Remediul nu este potrivit pentru o aplicare pură ci trebuie introdus ca ingredient în formulări cosmetice speciale care respectă pH-ul pielii. 

Unguentele pe bază de compus acționează delicat asupra pielii creând un strat protector împotriva iritanților și bacteriilor. 

Pe lângă reducerea eficientă a proceselor inflamatorii , preparatele farmaceutice care conțin cel puțin 5% oxid de zinc sunt eficiente în tratarea iritațiilor rezultate din diaree și erupție cutanată de scutec .

Calmează și previne escarele

Acțiunea liniștitoare, protectoare și regeneratoare a oxidului de zinc favorizează repetelizarea escarelor . 

Prin aplicarea zilnică a remediului se accelerează procesul de vindecare a leziunilor, de la uşoare la severe , care afectează persoanele care stau ţintuite la pat pentru perioade lungi de timp.

În plus, remediul poate fi folosit și în prevenirea tulburării . Oxidul de zinc accelereaza timpul de vindecare si datorita proprietatilor sale antiseptice mentine rana curata .

Cum se folosește oxidul de zinc

Poate fi folosit pe lângă suplimentele de vitamine care conțin zinc pentru a-i spori eficacitatea . Preparatele semisolide pe bază de oxid de zinc sunt potrivite numai pentru uz local

Cremă solară împotriva arsurilor solare

Produsul acționează pe un spectru larg împotriva efectelor nocive rezultate din expunerea la razele UV.

Pentru a preveni arsurile, aplicati lotiunea cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, avand grija sa intindeti cu grija produsul pe cele mai sensibile parti ale corpului. 

Pulbere de oxid de zinc

Pudră cosmetică naturală potrivită pentru realizarea cremelor pentru față și corp . Creează un efect de barieră cu acțiune antibacteriană asupra pielii iritate predispuse la acnee, micoză și eczeme.

Datorită acțiunii sale antiseptice delicate, poate fi aplicat cu ușurință pe toate tipurile de piele ruptă, inclusiv pe cea a copiilor. 

Două linguri de pudră de oxid de zinc sunt suficiente pentru a face o cremă sau o loțiune de casă. Verificați eticheta produsului pentru doza corectă de utilizat, deoarece poate varia foarte mult. 

Produsul trebuie depozitat într-un loc răcoros și uscat , nu trebuie inhalat sau ingerat și nu trebuie ținut la îndemâna copiilor. 

Unguent pentru răni mici

Unguentul poate fi aplicat direct pe răni, inclusiv pe arsuri neintenționate . Remediul acţionează prin ameliorarea senzaţiilor de durere, arsură şi roşeaţă şi prin prevenirea apariţiei veziculelor.

Prin urmare, este posibil să îl utilizați ca remediu de prim ajutor pentru a face față micilor accidente casnice, cum ar fi arsurile accidentale rezultate în urma contactului cu o oală fierbinte. În plus, oxidul de zinc creează o barieră protectoare pe piele care poate preveni orice infecție a rănilor. 

Aplicați un strat ușor de produs cu un masaj circular pentru a acoperi zona afectată. Repetați tratamentul de două ori pe zi aplicând un bandaj pe zona afectată. 

Creme cu oxid de zinc

Promovează regenerarea pielii și a țesuturilor prin exercitarea unei acțiuni antioxidante senzaționale . Pielea afectată de dermatită sau eritem este mai expusă stresului oxidativ crescut și efectelor nocive ale radicalilor liberi. 

Combate inflamația internă prezentă pe pielea iritată , ameliorând arsurile, mâncărimile și senzația de căldură care caracterizează leziunile pielii cauzate de arsuri. 

Pastă pentru iritația scutecului

Frecarea continuă a pielii delicate a bebelușului cu bumbacul scutecului poate duce la iritații și roșeață a pielii. Prin aplicarea produsului direct pe piele, la fiecare schimbare a scutecului, se formează o barieră cutanată care protejează și menține pielea intactă pentru o lungă perioadă de timp. 

După curățarea și uscarea cu atenție a zonei de tratat , aplicați un strat suficient de pastă protectoare cu un masaj pentru a facilita absorbția acesteia. Repetați operația de cel puțin două ori pe zi.

Un remediu pentru escare

Pentru a face față acestei adrese terapeutice, trebuie doar să aplicați un unguent pe bază de oxid de zinc direct pe partea afectată, acoperind-o cu tifon steril, astfel încât rana să rămână bine acoperită. Având grijă să evitați cu atenție contactul cu bacterii, germeni și țesături. 

Aplicati un voal al remediului local, cu un masaj circular usor, o data sau de doua ori pe zi pe pielea curata si uscata. 

Deodorant cremă DIY 

O alternativă valabilă la deodorantele chimice, efectuează o acțiune delicată de revigorare la nivelul axilelor.

Ingredientele pentru a face această formulă cremoasă sunt:

 • Ulei de migdale dulci : 3 grame.
 • Unt de Shea : 15 grame.
 • Amidon de porumb : 9 grame
 • Pudră de oxid de zinc : 1,8 grame
 • Ceară de albine : 1,2 grame.

Procedură : adăugați uleiul de migdale dulci, ceara de albine și untul de shea într-un bol și transferați amestecul la cuptorul cu microunde la 500 W timp de aproximativ un minut. Încorporați apoi amidonul de porumb și oxidul de zinc în preparat și amestecați bine. 

Oxidul de zinc poate forma bucăți mici care sunt greu de dizolvat și amestecat. Pentru a ajuta la dispersarea bulgărilor, se poate folosi un amestec de imersie.

La final, amestecați cu grijă produsul cu o linguriță până se răcește și transferați într-un recipient. Deodorantul cremă este acum gata de utilizare . Trebuie depozitat într-un loc răcoros, uscat, departe de sursele de căldură. 

oxid de zinc: de unde să cumpăr și cât costă

Oxid de zinc: de unde să cumpăr și cât costă?

Produsele cu oxid de zinc pot fi găsite în magazine cu plante medicinale, farmacii, farmacii și comercianți cu amănuntul online de specialitate.

Unguentul este indicat pentru tratamentul înroșirii, durerii și arsurilor cauzate de o rană accidentală. Pretul sau este in jur de 9 euro in formatul de 190 g .

Crema cu oxid de zinc ajuta in procesul de regenerare a pielii afectate de dermatita si eritem, costul comercial a 100 ml de produs este in jur de 10 euro . 

In schimb, pasta si unguentul sunt folosite, respectiv, pentru a trata dermatita de scutec si escare, pretul ambelor variind intre 7 si 10 euro in formatul de 100 ml.

Cel pudra este un ingredient pretios pentru realizarea preparatelor cosmetice de casa , 50 de grame de produs costa in jur de 10 euro.

Efecte secundare și contraindicații 

Oxidul de zinc poate declanșa reacții alergice. În special, în urma aplicării topice a produsului, pot apărea următoarele:

 • Mâncărime.
 • Roşeaţă.
 • Inflamaţie.
 • Erupții cutanate.
 • Umflătură.
 • furnicături. 

Dacă apar astfel de reacții nedorite, utilizarea remediului trebuie oprită imediat . Prin utilizarea locală a unei cantități excesive de remediu, particulele de zinc ar putea ajunge în fluxul sanguin și pot fi toxice pentru organism. 

Aplicarea preparatelor pe bază de zinc pare a fi sigură pentru sugari și copii, dar este indicat să solicitați în prealabil sfatul medicului dumneavoastră dacă copilul este deosebit de sensibil la anumite substanțe sau are alergii cutanate. 

Alte utilizări: utilizări chimice

Oxidul de zinc, împreună cu acidul stearic, formează un amestec adecvat pentru a asigura o mai bună fabricare a cauciucului . În plus, compusul anorganic este utilizat în producția de senzori de scurgeri de gaz prin acționarea ca semiconductor.