Plexul solar: ce este, anatomie, unde este și cum să-l deblochezi


Plexul solar sau plexul celiac este situat în abdomen, chiar sub diafragmă și deasupra buricului. În anatomie, este o structură complexă de nervi și ganglioni ai sistemului nervos simpatic și un centru energetic necesar pentru echilibrul și bunăstarea corpului.

De fapt, este și sediul celei de-a treia chakre, cea legată de emoții.

De foarte multe ori stresul și anxietatea se revarsă în această zonă, provocând afecțiuni fizice precum crampe, lipsa poftei de mâncare sau foame nervoasă, diaree sau intestin iritabil. Celebrul „pumn în stomac”.

Așa că să vedem ce să facem în caz de perturbări, blocaje sau tensiuni ale plexului solar și cum să-l deblochezi.

Plexul solar: ce este?

Din latinescul plex solaris, dar numit și plex celiac (plexus coeliacus), plexul solar este o parte foarte importantă a corpului, atât pentru poziția sa, cât și pentru legătura sa strânsă cu chakra a treia (Manipura).

Sensul plexului este „set de lucruri” , în timp ce adjectivul „solar” se referă la aranjarea terminațiilor nervoase care, la fel ca razele soarelui, iradiază spre abdomen și organele sale.

De fapt, în anatomie, plexurile sunt rețele de fibre nervoase conectate între ele provenind de la diferiții nervi spinali. Sunt ca o cutie de joncțiune electrică, distribuind cablurile în diferite zone ale casei.

Astfel, plexul solar este un sistem complex de fibre nervoase și ganglioni , situat între buric și diafragmă. Face parte din sistemul nervos simpatic și inervează organele abdominale, inclusiv stomacul, intestinele, ficatul, rinichii și glandele suprarenale.

Este un plex destul de mare care se extinde in fata aortei (intre artera celiaca si mezenterica superioara) si, mai exact, este situat la nivelul celei de-a 12-a vertebre toracice si primele lombare. Apoi, dă naștere la multe plexuri secundare, cum ar fi renale, mezenterice superioare, suprarenale și hepatice.

Plexul solar și a treia chakră

Tocmai datorită centralității sale în organism, plexul solar îndeplinește o funcție care nu este doar anatomică . De fapt, este și sediul celei de-a treia chakre care, în yoga, coincide cu centrul nostru energetic și este sediul emoțiilor.

treia chakră sau Manipura , în sanscrită înseamnă „bijuteră strălucitoare”, deoarece strălucește și radiază ca soarele . Conform doctrinei yoghine, este puterea noastră energetică, care distribuie forța vitală (prana) în întregul corp.

Simbolul său este un lotus galben cu zece petale , în interiorul căruia se află un triunghi echilateral îndreptat în jos și înconjurat de trei simboluri în formă de T care indică focul.

Este chakra asociată cu respectul de sine, încrederea în sine și emoțiile. De fapt, anxietatea, frica și furia sunt sentimentele care sunt cel mai adesea „prinse” în acest domeniu.

Unde este și pentru ce este

După cum am văzut, plexul solar este situat în zona abdominală, chiar sub diafragmă. Dacă îți pui mâna pe burtă, între stern și buric, cam la jumătatea distanței, acolo se află plexul solar.

Având în vedere poziția sa, este ușor de înțeles rolul său în inervarea și funcționarea corectă a stomacului, rinichilor, ficatului și glandelor suprarenale .

Dar dincolo de aspectul anatomic, plexul solar este, de asemenea, un element important în lumea meditației și yoga: de fapt, i se asociază cea de-a treia chakră, situată în corpul subtil la adâncimea stomacului și este conectată la energie. , emoții și voință.

Culoarea sa galbenă, simbol al soarelui și energiei , este asociată cu partea stângă a creierului, partea intelectuală, buna dispoziție, înțelepciune și decizie.

Este și locul emoțiilor, mai ales al furiei, și este chakra puterii și controlului personal , a cunoașterii interioare, a „simțirii cu burta”.

Dar să vedem exact ce sunt chakrele.

Ce sunt chakrele

Din sanscrită cakra , chakra înseamnă „roată” sau „cerc” și indică locurile corpului subtil în care se află energia divină.

De fapt, conform tradiției yoghine , pe lângă corpul fizic, există un corp subtil (sau corp astral), adică o energie invizibilă, dar concretă, care ne leagă de energia universală și cu care intrăm în contact prin meditație. și yoga.

Luminozitatea sa se schimbă în funcție de gânduri, emoții și starea de sănătate.

Prin urmare, de-a lungul axei corpului, în corespondență cu coloana vertebrală, există 7 centri energetici , chakrele, numite și „vortexuri”. Fiecare chakră este conectată la diferitele organe și la funcția lor vitală.

Avem de-a face așadar cu câmpuri electromagnetice, invizibile, dar reale , care controlează în special glandele sistemului endocrin, care reglează funcțiile organice, inclusiv procesul de îmbătrânire celulară.

Dacă corpul nostru este sănătos, cele șapte vortexuri se rotesc rapid și permit energiei vitale (numită prana ) să curgă prin corp. Dar dacă chiar și unul dintre vârtejuri încetinește, fluxul de energie este întrerupt, provocând probleme de sănătate.

Pentru a recăpăta starea de bine și vitalitatea este deci necesară restabilirea mișcării echilibrate a chakrelor, doar astfel se poate reactiva funcționalitatea corectă a organismului.

Blocarea plexului solar: simptome și cauze

Stările de anxietate, stres sau frică nu sunt doar emoții greu de gestionat, ci pot interfera cu funcționarea organismului.

Să vorbim despre tulburările psihosomatice , acelea în care suferința psihologică afectează și organismul. De fapt, anxietatea este cea mai frecventă cauză a durerii sau tensiunii în plexul solar.

S-a întâmplat sau se întâmplă adesea ca atunci când suntem agitați, nervoși sau anxioși, zona plexului solar să se facă simțită . Este așa-numitul pumn în stomac sau stomac închis sau nodul.

De fapt, sistemul digestiv este un barometru important pentru sănătatea plexului solar. Nu este o coincidență că persoanele anxioase sau foarte îngrijorate sunt afectate în stomac. În plus, plexul solar reglează și procesele digestive și afectează funcționarea organelor abdominale inferioare.

Prin urmare, în caz de blocaj sau tensiune, pot apărea tulburări precum arsuri la stomac, greutate în stomac și durere , precum și manifestările psihologice aferente: senzația de a nu putea digera ceva sau situații pe care nu se poate „înghiți”.

În orice caz, durerea de plex solar este un simptom care nu trebuie subestimat deoarece, dincolo de aspectul emoțional, poate fi asociată cu traumatisme fizice în zona abdominală, nevrite (inflamația nervilor), inflamații sau patologii precum ulcerul gastric , gastrită , boli intestinale sau pancreatice, chiar tumori.

Deci, dacă energia nu curge bine sau plexul solar este blocat, aceste emoții ne daunează atât în ​​psihic, cât și în corp.

Pe scurt, principalele simptome ale unui plex solar blocat sunt:

 • Dificultăți digestive, probleme gastrice (inclusiv ulcer sau reflux gastroesofagian) și balonare.
 • Tulburări de alimentație și scădere în greutate.
 • Tulburări respiratorii cu greutate în diafragmă, care provoacă respirație deficitară și aport inadecvat de oxigen a abdomenului.
 • Durere în zona abdominală.
cum să deblochezi plexul solar

Cum să deblochezi chakra plexului solar

Pentru a debloca plexul solar, respirația este de o importanță fundamentală . Daca respiratia este contractata, intregul organism sufera putin, mai ales metabolismul si digestia.

Prin urmare, este esențial să înveți să respiri corect , să nu fii aproape în apnee. Antrenarea diafragmei și efectuarea exercițiilor și tehnicilor dedicate respirației este foarte utilă pentru dizolvarea oricăror contracturi care afectează plexul solar.

Foarte utile sunt și masajele, poate cu uleiuri esențiale.

In caz de durere, o baie calda, odihna si o dieta usoara (sau un antiacid) sunt cu siguranta remedii valabile.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că , în cazul unei dureri severe persistente, este necesar să consultați un medic pentru o evaluare precisă a simptomelor. De fapt, durerea în acea zonă ar putea indica probleme viscerale, în special la nivelul pancreasului.

Dar să vedem principalele remedii pentru deblocarea plexului solar.

Respirație abdominală sau diafragmatică

Așezați-vă drept sau întindeți-vă pe spate cu picioarele îndoite și petreceți cel puțin 15 minute făcând respirație abdominală . Așezați o mână pe burtă și respirați, încercând să vă umflați burta.

Pentru cineva obișnuit să respire în piept , primele ori vor fi cele mai grele, dar este doar o chestiune de practică. Ritmul trebuie să fie lent și regulat, pentru a promova relaxarea și a evita hiperventilația.

Acest tip de respirație vă permite să oxigenați și să relaxați bine zona , favorizând un adevărat masaj al viscerelor.

În respirația abdominală, diafragma este folosită ca mușchi principal , care se află sub plămâni și separă cutia toracică de cavitatea abdominală.

În timpul inhalării, diafragma se mișcă în jos , făcând mai mult spațiu pentru cutia toracică și permițând plămânilor să se umple cu aer. În schimb, la expirație, diafragma se relaxează și revine la poziția inițială.

Astfel, este un tip de respirație mai complet și crește capacitatea pulmonară, îmbunătățind și fluxul sanguin către inimă, datorită contracției diafragmatice.

plexul solar: posturi de yoga pentru a-l debloca

Yoga și meditație

Practicarea yoga este bună pentru sănătate , așa spune și știința acum. Apoi există poziții specifice care implică mușchii abdominali și stimulează plexul solar, adică cea de-a treia chakră, cum ar fi poziția războinicului, poziția de salut la soare sau poziția triunghiulară.

Apoi, yoga îți permite să antrenezi respirația abdominală și să practici meditația pentru a „goli” mintea și a te relaxa.

Reflexologia piciorului

Este deosebit de util pentru depășirea anxietății datorită stimulării unor zone specifice ale piciorului. Cel al plexului solar este situat între degetul mare și al treilea deget.

Este important să localizați mai întâi zona și apoi să treceți la stimulare. Datorită acestui masaj, deci prin reflexoterapie plantară , este posibilă restabilirea echilibrului energetic, reducând anxietatea și agitația .

Aromoterapie și masaje

Simțul asociat cu cea de-a treia chakră este mirosul (sediul ego-ului). Iată de ce aromele uleiurilor esențiale sunt deosebit de utile pentru deblocarea plexului solar, atât folosite cu un difuzor (care calmează și relaxează), cât și în masaj.

Printre cele mai potrivite uleiuri se numără uleiul esențial de:

 • Lămâie.
 • Ghimbir.
 • Cere.
 • Rozmarin.
 • Bergamota.

Pentru masaje poti folosi si un amestec de uleiuri de lamaie (energizante si stimulatoare), ghimbir (calmant) si menta (ajuta la limpezirea capului).

Masajul se efectuează în zona plexului solar în sens invers acelor de ceasornic, respirând încet.

Flori de Bach

Acestea sunt remedii care ajută la reechilibrarea sferei spirituale și la rezolvarea oricăror tulburări psihosomatice. Florile Bach pentru a debloca cea de -a treia chakră sunt mai presus de toate:

 • Clematis
 • Cherry Plum Holly.
 • Eliantemo.
 • Rock Rose.
plexul solar: ce este, pentru ce este și cum să-l deblochezi

Ce se întâmplă cu corpul când plexul solar nu mai este blocat?

Când zona plexului solar este relaxată și nu se mai contractă, beneficiile fizice și energetice se simt clar. Îmbunătățește digestia , zona abdominală nu mai este dureroasă sau umflată și, în general, te simți mai relaxată și mai puțin anxioasă.

În schimb, din punct de vedere energetic, o a treia chakră echilibrată aduce cu ea o mai mare stimă de sine și vitalitate , un control mai bun al gândurilor și emoțiilor și un somn mai regulat.

Se experimentează un echilibru mental și emoțional în care emoțiile nu domină psihicul.