Proteina c-reactivă ridicată: ce înseamnă și ce trebuie făcut


Măsurarea proteinei C-reactive prezintă un interes clinic enorm în evaluarea progresiei multor boli acute sau exacerbante.

PCR este acronimul care identifică proteina C-reactivă și este acronimul pe care îl putem găsi pe raportul de analiză de sânge pe care îl facem pentru ao măsura.Așa că astăzi să vorbim despre proteina C-reactivă, ce este aceasta, care este semnificația ei clinică și ce înseamnă să ai proteină C-reactivă ridicată .Termenii masculini folosiți în text se referă la persoane de orice gen.

Ce este proteina C reactivă

Proteina C-reactivă este o glicoproteină sintetizată de ficat și adipocite și care este prezentă în mod obișnuit în sânge doar în urme : în caz de inflamație însă, sinteza ei crește și este eliberată în sânge în cantități mai mari decât cele normale. De aici semnificația sa clinică în monitorizarea inflamației în curs: cu cât nivelurile sale în sânge sunt mai mari, cu atât inflamația este mai extinsă sau mai severă.

Inflamația poate fi localizată oriunde în corp și indiferent de boala care o cauzează, CRP este suprasintetizat.

Care este inflamația în desfășurare, care este boala de origine, prin urmare, nu este informația pe care ne-o oferă acest tip de test : proteina C-reactivă este pe scurt un test sensibil, dar nu specific, adică este sensibilă la variațiile induse de un stare inflamatorie din corpul nostru, oricare ar fi cauza, dar nu este un test suficient de specific pentru a ne permite să diagnosticăm sau să excludem o boală. Simptomele concomitente, istoricul clinic al persoanei și alte tipuri de teste vor ghida apoi diagnosticul.

Proteina C-reactivă ridicată: semnificație în absența bolii și în sarcină

Există condiții fiziologice în care, chiar și în absența bolii, proteina C reactivă poate crește: în timpul sarcinii, la femeile care iau pilula contraceptivă sau terapie de substituție hormonală, proteina C reactivă poate crește în sânge, dar această constatare este în general modest și nu provoacă îngrijorare. Cazul este diferit în cazul în care în aceste trei circumstanțe PCR crește semnificativ: acest lucru va trebui apoi investigat.

Creșterea CRP în lunile de sarcină poate fi asociată cu procesele inflamatorii care susțin (poate părea ciudat de spus) însăși sarcina, implantarea, precum și începerea travaliului; se mai poate întâmpla ca în ultimul trimestru o creștere a CRP să se datoreze prezenței infecțiilor urinare precum cistita comună pe care o poate suferi o femeie în ultimele etape de sarcină. Dar este important de subliniat că, chiar și în timpul sarcinii, o PCR semnificativ crescută sau stabil crescută ar trebui evaluată cu atenție.

În lunile centrale de gestație, de exemplu, este de așteptat un fel de liniște a stării inflamatorii și a activării imune care însoțește în mod natural sarcina: valorile crescute ale CRP în această fază a sarcinii par a fi asociate cu o evoluție a gestației care este nefavorabil pentru mamă și pentru copil, din punct de vedere al incidenței crescute a nașterii premature, a nașterii premature, a greutății mici la naștere, a incidenței infecțiilor nou-născutului la naștere.

Proteina C reactivă ridicată și risc cardiovascular

Proteina C reactivă poate servi ca un indicator al riscului cardiovascular al unei persoane .

Aceasta deoarece ateroscleroza , cauzată de îngroșarea peretelui vaselor de sânge din cauza colesterolului care se depune în interior, provoacă o stare de inflamație a peretelui vaselor în sine (sursa: Hopkinsmedicine.org): pacienții cu ateroscleroză vor vedea prin urmare, o creștere a valorilor lor CRP în comparație cu pacienții care nu au ateroscleroză, iar acest lucru se aplică și pacienților sănătoși care nu au dezvoltat deja un atac de cord sau orice alt eveniment cardiovascular.

Dozarea proteinei C-reactive ca marker al riscului cardiovascular are loc prin metode de laborator foarte sensibile care permit măsurarea modificărilor subtile ale nivelurilor CRP (PCR cu sensibilitate ridicată sau PCR cu hsPCR sau PCR cu sensibilitate mare): nu este deci vorba de creșteri mari. ca în cazul bolii acute, dar mai degrabă creșteri foarte mici față de valorile normale. Acest lucru se întâmplă deoarece inflamația silențioasă clinic, adică nu se manifestă, poate provoca în continuare modificări vizibile ale nivelurilor de proteină C-reactivă.

Cu toate acestea, aceste variații pot fi apreciate doar prin utilizarea unor metode de măsurare PCR extrem de sensibile.

Odată ce pacientul cu HsCRP crescut este identificat, medicul îi va evalua riscul cardiovascular global prin alte analize de sânge (zahăr din sânge, colesterol, trigliceride) și luând în considerare alți factori de risc personali (tensiune arterială crescută, sex, vârstă, sedentarism, fumat). , istoric familial, istoric medical anterior), va seta apoi terapia necesară pentru cazul pacientului dumneavoastră.

Ce înseamnă să ai proteină C reactivă ridicată

Proteina C reactivă dezvăluie dacă inflamația este prezentă în organism : cu cât concentrația acestei proteine ​​este mai mare, cu atât este mai mare inflamația prezentă.

Descoperirea unei proteine ​​C-reactive crescute va determina medicul să efectueze alte teste menite să înțeleagă originea creșterii CRP. Odată descoperită cauza care a dus la creșterea CRP, terapiile vor fi stabilite și prescrise.

Dozarea proteinei C-reactive se va repeta ulterior pentru a evalua evoluția bolii mai degrabă decât vindecarea rănilor chirurgicale sau traumatice, eficacitatea terapiei prescrise (antibiotic, antiinflamator, antineoplazic etc.).

Dacă CRP rămâne ridicată înseamnă că terapia nu are efect sau că trauma se rezolvă lent; dar dacă de fapt crește mai mult, atunci suspiciunea este că altceva preia controlul care înrăutățește tabloul clinic.

Pe scurt, PCR este un indicator excelent al stării de boală acută în curs de desfășurare: crește rapid dacă lucrurile se înrăutățesc și scade rapid dacă imaginea se îmbunătățește, dând imediat un semnal dacă recuperarea a început, terapia este eficientă, sau dacă lucrurile se îmbunătățesc. tot mai bine.complicând.

Teste pentru identificarea nivelului de proteină C reactivă

Un test de sânge este suficient pentru a investiga proteina C reactivă și a verifica nivelurile acesteia . Valorile corecte sunt de obicei în intervalul 0-10 mg/litru, dar referința exprimată în raportul laboratorului de analize de unde ați prelevat proba este întotdeauna valabilă.

Cauzele nivelurilor ridicate de proteină C reactivă

Iată lista posibilelor boli care cauzează niveluri ridicate de proteină C reactivă :

 • traumatisme (și acestea includ și arsuri)
 • infecții bacteriene
 • interventii chirurgicale
 • tumori maligne
 • reumatism articular
 • boli autoimune (artrita reumatoida, lupus, vasculita)
 • boli intestinale inflamatorii cronice (boala Crohn, colita ulcerativa)
 • tuberculoză

Fumatul și proteina C-reactivă ridicată

Chiar și obiceiul de a fumat poate provoca o creștere a CRP : există multe studii care arată că această creștere este legată de doză și de durată, adică cu cât fumezi mai multe țigări și cu cât durează mai mult obiceiul de fumat, cu atât valorile detectabile ale C sunt mai mari. -proteinele reactive vor fi mari, demonstrând starea inflamatorie la care ne supune fumatul organismul.

Vestea bună este că renunțarea la fumat face ca CRP să scadă la valori normale; totuși, scăderea este lentă și revenirea la nivelurile normale ale CRP nu are loc înainte de câțiva ani.

Potrivit unui studiu italian din 2018 ( sursa: Nature.com ) durează 8 ani până când valorile PCR în rândul foștilor fumători să fie egale cu cele ale celor care nu au fumat niciodată.

Proteina C-reactivă ridicată: relație cu COVID și tumori

Ajungem la două domenii clinice mai specifice și la modul în care proteina C-reactivă se corelează cu acestea: ne referim la COVID și tumori .

În ultimii doi ani ai pandemiei SARS-CoV-2 (COVID-19), măsurarea proteinei C-reactive a devenit, în mod previzibil, unul dintre testele importante de chimie a sângelui în spitale. La pacienţii internaţi, de fapt, PCR este un bun indicator de prognostic al sindromului de detresă respiratorie acută: aceasta este o stare de inflamaţie pulmonară acută indusă de infecţie la pacient. La pacienții cu afectare pulmonară, o CRP crescută reprezintă un marker nefavorabil pentru prognosticul pacientului care, prin urmare, va trebui monitorizat mai îndeaproape sau pentru care vor trebui întreprinse terapii specifice chiar și în absența simptomelor severe .

Nivelurile ridicate de CRP în sângele pacienților cu COVID s-au dovedit de fapt a fi un marker de prognostic eficient în anticiparea agravării stărilor lor clinice, chiar și în rândul pacienților negravi sau cu simptome ușoare ( sursa: NCBI.gov ).

Din nou, pacienții cu COVID severă care au avut o CRP mai mare au fost observați că prezintă semne mai evidente și mai extinse de leziuni pulmonare. De asemenea, o scădere a proteinei C reactive la aceiași pacienți a indicat o îmbunătățire a tabloului clinic și a eficacității terapiei în curs.

În general, se crede că, la pacienții cu COVID, nivelurile ridicate de proteină C reactivă sunt legate de o supraproducție de citokine inflamatorii: acestea sunt proteine ​​care comunică cu celulele sistemului imunitar, declanșând, modulând și orchestrând răspunsul imun. Cu toate acestea, dacă producția de citokine devine excesivă, activitatea sistemului imunitar se amplifică și răspunsul inflamator pe care organismul nostru îl duce împotriva virusului devine redundant: toate acestea pot provoca leziuni ale țesutului pulmonar într-o reacție în lanț care se hrănește pe sine din cauza: un răspuns imunitar hiperactiv și un proces inflamator slab controlat.

Relația dintre tumori și PCR este diferită .

Multe tumori văd o creștere a CRP, indiferent de localizarea tumorii; mecanismele care ar putea explica această creștere sunt:

 • în primul rând, creșterea tumorii poate provoca inflamarea țesuturilor din jur, de parcă ar fi o traumă pe care o suferă țesuturile sănătoase.
 • prin urmare, proteina C-reactivă poate crește ca marker al răspunsului imun activat împotriva creșterii tumorii
 • în cele din urmă, celulele tumorale însele ar putea sintetiza proteine ​​inflamatorii sau citokine care în cele din urmă induc sinteza PCR