Seva de mesteacăn: ce este, beneficii, proprietăți medicinale și nutritive, la ce se folosește, contraindicații


Seva de mesteacăn sau Betula verrucosa este un remediu prețios extras din planta omonimă. Sucul este un adevărat panaceu pentru bunăstarea organismului.
De fapt, băutura are o acțiune excelentă de detoxifiere și drenare. În plus, siropul remineralizează oasele, întinerește pielea și contracarează căderea părului .

Seva de mesteacăn este ușor disponibilă în medicina pe bază de plante sau în comercianții cu amănuntul online . Îl poți găsi sub formă de suc sau ca extract de muguri pentru a fi luat în picături.

Doza zilnică recomandată este de 100/120 ml limfa pură . Alternativ, se pot lua 60 de picături de Betula verrucosa de două ori pe zi.

Seva de mesteacăn: ce este

Seva de mesteacăn este un lichid limpede, tinde spre alb, cu gust dulceag.

Producerea remediului pe bază de plante are loc printr-o metodă specială de extracție efectuată pe trunchiul plantei de mesteacăn Verrucosa . Remediul are proprietăți terapeutice interesante și este folosit cu succes în tratamentul anumitor afecțiuni fizice precum retenția de apă și picioarele umflate.

Seva de mesteacăn a fost consumată, din motive terapeutice, atât de celți, cât și de populațiile scandinave. Acesta din urmă dăduse remediului numele de „ sânge de mesteacăn ”, cu referire la proprietățile purificatoare și energetice ale plantei medicinale.

Valori nutritive

O sticlă de 100 ml de seva de mesteacăn conține:

 • Energie : 3 Kcal
 • Carbohidrați : 1 g
 • Zaharuri : 1 g
 • Calciu:  7 mg
 • Magneziu : 133 mg
 • Zinc : 0,1 mg
 • Mangan : 1 mg.

Seva de mesteacăn: proprietăți și beneficii

Menține oasele puternice și sănătoase

300 ml de seva de mesteacan contin 3 mg mangan, echivalentul a 130% din valoarea zilnica recomandata.

Manganul (Mn) este un oligoelement care se găsește în țesuturile corpului , în special în oase. Mineralul are rol adjuvant în procesele de formare a cartilajului osos și a colagenului. De asemenea, promovează remineralizarea osoasă.

Dietele cu conținut scăzut de mangan predispun la osteopenie (reducerea masei osoase). Este o afecțiune sistemică specială a scheletului care reduce densitatea minerală osoasă.

O prezență insuficientă a manganului în organism a fost găsită și la subiecții care suferă de osteoporoză. Astfel, aportul de oligoelement cu zinc și cupru încetinește procesul de decalcifiere osoasă la femeile în vârstă.

Cantitatea zilnică recomandată de mangan este de 1,8 mg pentru femei și 2,3 mg pentru bărbați 

seva de mesteacăn: beneficii și efect de detoxifiere

Sursă bogată de antioxidanți

Are o concentrație mare de polifenoli antioxidanti . Aceste molecule sunt capabile să contracareze acumularea de radicali liberi care determină condițiile de stres oxidativ.

Cu toate acestea, atunci când organismul nu reușește să elimine substanțele chimice oxidante, creează un teren fertil pentru apariția bolilor autoimune și degenerative.

În plus, planta de mesteacăn conține un compus organic numit betulină. Corpul uman transformă betulina în acid betulinic : o terpenă care are proprietăți farmacologice interesante. De fapt, acidul betulinic exercită o acțiune dublă: antioxidantă și antiinflamatoare.

Aport excelent de vitamina C

Un micronutrient esențial și un antioxidant puternic care ne protejează sistemul de stresul oxidativ endogen și exogen . Acidul ascorbic susține sistemul imunitar și previne atât infecțiile respiratorii, cât și cele sistemice.

Acțiune purificatoare

Extractul din muguri de sevă de mesteacăn are o acțiune eficientă de detoxifiere . Într-adevăr, este capabil să elimine nu numai toxinele și acizii uric acumulați în organism, ci și retenția de apă .

În plus, remediul pe bază de plante interacționează cu sistemul limfatic: un element atribuit reglării și purificării lichidelor acumulate în țesuturi.

Întinerește și hidratează pielea

Seva de mesteacăn este adesea folosită ca ingredient în loțiunile cosmetice cu proprietăți hidratante și antioxidante . Remediul pe bază de plante stimulează activitatea fibroblastelor pielii și a keratonitei. Aceste celule sunt responsabile pentru sinteza matricei extracelulare și a keratinei.

Prin urmare, seva de mesteacăn în concentrații mari are un efect de întinerire asupra sănătății pielii, deoarece o face sănătoasă și întinerită.

Actiunea cosmetica a sevei de mesteacan este data de complexul de aminoacizi si minerale prezente in planta medicinala. Datorită acestor elemente prețioase, băutura este capabilă să contracareze eficient îmbătrânirea progresivă a pielii.

Concentrațiile mari de vitamina C prezente în seva de mesteacăn protejează epiderma de deteriorarea foto cauzată de expunerea la razele UV. În plus, acidul ascorbic exercită o acțiune anti-îmbătrânire interesantă asupra pielii, deoarece stimulează producția de enzime implicate în formarea colagenului .

Contracarează căderea părului

Vitamina C prezentă în limfă nu numai că mărește producția de colagen , dar facilitează și absorbția fierului. Două condiții care garantează un efect de întărire a părului și o creștere mai rapidă a părului.

Acidul ascorbic joacă un rol vital în stoparea căderii părului . Este mai ales eficient atunci când această tulburare este legată de o deficiență de fier 

În plus, vitamina C este un antioxidant puternic și protejează firul de păr de agresiunea radicalilor liberi. Afecțiune care provoacă deteriorarea celulelor părului.

Tratament

Este un remediu pentru :

 • remineraliza oasele
 • inhiba daunele cauzate de radicalii liberi
 • elimina toxinele acumulate in organism
 • hidratează pielea
 • trata caderea parului.

Seva de mesteacăn: cum să o ia

Trebuie luat pe stomacul gol, de preferință la trezire.

De obicei, se administrează pur, prin turnarea a aproximativ 100/120 ml de băutură într-un pahar . Alternativ, remediul pe bază de plante poate fi amestecat cu puțină apă sau suc de fructe după gust.

Aroma bauturii este dulceag si placuta la palat, din acest motiv nu necesita indulcire.

Se poate consuma si in timpul micului dejun. Poate fi adăugat la un smoothie și este, de asemenea, un înlocuitor valabil pentru lapte.

Pentru a obține un efect de detoxifiere se recomandă să luați băutura pură, zilnic, timp de cel puțin două săptămâni . Daca vrei sa beneficiezi de o actiune de detoxifiere profunda, tratamentul trebuie continuat cel putin o luna. Agitați puternic sticla înainte de utilizare .

Extractul de muguri de sevă de Betula verrucosa  este o soluție hidrogliceroalcoolică folosită cu succes în domeniul plantelor medicinale. Doza recomandată este de 60 de picături care trebuie luate de două ori pe zi , pentru un total de 120 de picături pe zi. Soluția trebuie diluată în puțină apă.

seva de mesteacăn: contraindicații

Contraindicatii

Dacă este consumat respectând doza indicată, este de considerat sigur și lipsit de efecte secundare.

Cu toate acestea, persoanele alergice la polenul de mesteacăn nu ar trebui să consume băutura din plante.

În plus, este indicat să nu se depășească cu aportul, deoarece concentrația mare de mangan poate fi toxică pentru organism. Această recomandare trebuie respectată cu scrupulozitate de către persoanele cu insuficiență hepatică.

Limita maximă de toleranță zilnică a manganului este de 9/10 mg pentru adulți și 2/6 mg pentru copii .

Se recomandă să nu luați produsul în timpul sarcinii sau în timpul alăptării și să nu depășiți doza zilnică recomandată. A nu se administra copiilor.

Ghid de cumpărare pentru seva de mesteacăn

Poate fi achiziționat din plante medicinale, magazine de produse naturiste și comercianți online. Sigla producției ecologice a Uniunii Europene trebuie să fie prezentă pe sticla care conține remediul, înfățișând o frunză stilizată realizată cu vedetele Uniunii Europene .

Pretul sticlei este in jur de 20 de euro, in formatul de 500 g.

seva de mesteacăn: cum se produce

Colectarea și producerea sevei de mesteacăn

Colectarea are loc cu o anumită procedură.

Procesul de extracție începe între sfârșitul iernii și începutul primăverii , mai ales în primele zile ale lunii martie. Se folosesc în principal mesteacănii adulți care zac spontan în zonele împădurite .

Procedura de recoltare presupune realizarea unor gauri in trunchiul plantei. Forajul trebuie să aibă loc la aproximativ un metru deasupra solului.

Tuburi speciale sunt plasate în interiorul orificiilor în care curge limfa. Rezervoarele pentru colectarea sevei sunt așezate pe pământ. Randamentul este mai mare dacă tehnica de recoltare se efectuează pe mesteacăni de talie medie, prezenți la altitudini mari.

In urma colectarii, seva este supusa unei prelucrari precise in laborator pentru a se transforma in Betula verrucosa sap , folosita in gemoterapia.

Mesteacanul se transporta in camioane frigorifice speciale pentru a evita fermentarea remediului. În caz contrar, proprietățile terapeutice ale plantei ar fi modificate.

Se adaugă 30% alcool . Compusul este agitat energic și ulterior titrat. În cele din urmă, remediul este supus primei diluții zecimale.

Extractul de muguri de sevă de mesteacăn nerucios trebuie păstrat în recipiente speciale din sticlă închisă la culoare pentru a fi ulterior luat în picături.