Sindromul metabolic: diagnostic și tratament


Prima  definiție a sindromului metabolic  a fost dată în 1998 de către Organizația Mondială a Sănătății. De atunci, criteriile de diagnostic și definiția în sine au suferit mai multe variații. Astăzi, diagnosticul de  sindrom metabolic  nu are un element direct cu rezistența  la insulină ci evaluează simultan diverse afecțiuni care pot duce la  modificări fiziopatologice  grave ale sistemului cardiovascular.

Sindromul metabolic: definiție

Sindromul metabolic sau tulburarea metabolică este o combinație de modificări metabolice care determină o creștere a riscului cardiovascular. 

Hipertensiunea arterială și colesterolul crescut sunt primele simptome de avertizare. Diagnosticul  sindromului metabolic  nu este simplu, de fapt  criteriile de diagnostic  sunt diverse.

Sindromul metabolic: diagnostic

Diagnosticul  sindromului metabolic  evaluează o varietate de  criterii . În primul rând, specialistul va trebui să efectueze diferite măsurători:

 • Circumferința taliei – pentru evaluarea grăsimii viscerale
 • Tensiune arteriala
 • HDL colesterol
 • Trigliceridele
 • Glicemie

Circumferința taliei este un fapt fundamental: o cantitate mare de grăsime viscerală este asociată cu o creștere semnificativă a riscului de boli cardiovasculare.

Conform Ghidurilor Grupului de Tratament pentru Adulti a Programului Educativ National pentru Colesterol   pentru a stabili un  diagnostic de sindrom metabolic  trebuie luate in considerare urmatoarele  criterii :

 • Obezitate viscerală sau abdominală cu circumferința taliei mai mare de 102 cm pentru bărbați și 88 cm pentru femei.
 • Hipertensiune arterială cu presiune sistolica mai mare sau egală cu 130 mmHg și presiune diastolică mai mare sau egală cu 85 mmHg.
 • Colesterol HDL mai mic de 40 mg/dl pentru bărbați sau 50 mg/dl pentru femei
 • Trigliceride cu o valoare mai mare de 150 mg/dl
 • Glicemia mai mare de 110 mg/dl

Sindromul metabolic: criterii

În practică,  sindromul metabolic  este un ansamblu de  factori de risc  (alterări) care afectează buna funcționare a sistemului cardiovascular, predispunând individul la numeroase  patologii ale sistemului cardiac și circulator , inclusiv infarct miocardic.

Dacă există trei sau mai mulți factori de risc modificați (trigliceride mari, colesterol ridicat, prezența grăsimilor abdominale, diabet, hipertensiune arterială…) vorbim de  sindrom metabolic .

Tratarea sindromului metabolic  înseamnă prevenirea unei serii de boli cardiovasculare foarte grave.

Sindromul metabolic: vindecare

Cura  include  tratamentul modificărilor identificate. Sprijinul farmacologic poate fi necesar pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, hiperglicemiei și hiperlipidemiei. Decizia revine unui specialist. În orice caz, baza  tratamentului pentru sindromul metabolic  trebuie să fie o  dietă  echilibrată , special concepută pentru pacient.

Sindromul metabolic: dieta

Este inutil să cauți online sfaturi cu privire la  dieta  de urmat sau o  dietă  generală pentru  sindromul metabolic : cei care introduc diete online nu-ți cunosc valorile HDL și LDL colesterol, nu-ți cunosc nevoile nutriționale sau istoricul medical… Deci, practic, pentru  a trata sindromul metabolic,  este necesar să consultați un nutriționist bun. Cum să înțelegi dacă este bine?

Un nutriționist nu trebuie să prescrie niciodată o dietă fără a fi efectuat o anamneză a pacientului (investigarea posibilelor boli în familie, afecțiuni ale pacientului…). De asemenea, este indicat să măsurați cu pliurile pielii pentru a identifica cantitatea de grăsime. Evaluarea compoziției corporale (BIA), evaluarea activității motorii zilnice… Analizele de sânge sunt esențiale pentru evidențierea hiperlipidemiei și a nivelului de glucoză. In cazul unor probleme psihologice care stau la baza tulburarii (pacientul este incapabil sa urmeze o alimentatie echilibrata), se recomanda insistent sprijinul unui psihoterapeut, psihanalist, coach de viata, coach mental sau, in general, consiliere nutritionala.

Dieta trebuie intocmita in functie de nevoile specifice ale pacientului. Estimându-i stilul de viață sedentar, evaluându-i metabolismul, identificând prezența oricăror discopatii sau alte modificări care i-ar descuraja activitatea motrică.

Obiectivele dietei  în  tratamentul  sindromului metabolic  sunt:

 • Sănătate îmbunătățită prin alegeri alimentare sănătoase
 • Creșterea metabolismului prin activitate fizică adecvată
 • Realizarea unei stări metabolice optime (profil lipidic și profil glicemic)
 • Reducerea masei grase (reducerea greutatii corporale)
 • Prevenirea posibilelor complicații

Sindromul metabolic: simptome

Simptomele  sale  sunt cele legate de criteriile de diagnostic (tensiune arterială crescută, prezența grăsimilor viscerale, hiperglicemie, colesterol crescut, trigliceride crescute, risc crescut de a contracta diabet, oboseală, exces de greutate și obezitate, dificultăți de respirație, apnee în somn, alte simptome legate de obezitate. , probleme cu tiroida, disfuncție endotelială…).

Sindromul metabolic nu trebuie absolut subestimat. În loc să vă întrebați despre  simptome  , ar trebui să vă întrebați despre  riscurile  implicate. Acest sindrom cuprinde toți factorii de risc cardiovascular care se intersectează pentru a construi bazele unei tulburări mult de temut:  boala aterosclerotică .