Știința o confirmă: carbohidrații NU îngrașă


Reducerea carbohidraților este cea mai importantă schimbare pentru pierderea în greutate.

Cel puțin, aceasta este ideea vândută de către toata lumea și de către toți nutriționistii și alți entuziaști.

Ei cred că carbohidrații determină obezitatea, deoarece cresc hormonul insulină. Se spune că insulina blochează eliberarea de grăsime și, de asemenea, conduce la stocarea suplimentară a grăsimilor.

Cu toate acestea, cercetările în nutriție arată în mod continuu că carbohidrații singuri NU te îngrașă. Cel mai recent studiu clinic nu face excepție.

Reducerea carbohidraților nu accelereaza metabolismul sau pierderea grăsimilor

Dacă creșterea insulinei conduce la creșterea în greutate, atunci, invers, reducerea insulinei (din reducerea carbohidraților) ar trebui să fie terapeutică.

Cu alte cuvinte, ne-am aștepta ca o dietă extrem de săracă în carbohidrați să provoace pierderi mai mari de grăsimi decât o dietă occidentală tipică.

Carbohidrații te fac să câștigi în greutate?

Este evident că limitarea carbohidraților este inutilă pentru a pierde în greutate … Dar cum rămâne cu creșterea în greutate?

Excesul de carbohidrați este mai rău decât excesul de grăsimi, conform ipotezei carbohidrați-insulină?

Acest lucru a fost, de asemenea, bine studiat, iar studiile clinice arată că nu este cazul, pe unitate de calorii.

Într-un studiu pe 16 bărbați (9 slabi și 7 obezi), subiecții au fost hrăniți cu o dietă strictă, oferind 150% din necesarul caloric (conceput pentru creșterea în greutate). Cele 50% suplimentare din calorii au provenit fie din carbohidrați, fie din grăsimi timp de 14 zile la un moment dat. Subiecții au completat ambele diete într-un design încrucișat.

Cercetătorii au descoperit că atât supraalimentarea cu carbohidrați, cât și cu grăsimi au cauzat creșteri aproape identice ale greutății corporale, ale masei de grăsime și ale masei slabe.

Populațiile indigene și preindustrializate au prosperat pe carbohidrați

Încă nu ești convins că carbohidrații nu îngrășează în mod unic?

Chiar dacă ignorăm studiile clinice (cele mai puternice dovezi disponibile), teoria carbohidraților-insulină nu se potrivește cu dovezile istorice și observaționale.

Grupuri indigene precum indienii Tarahumara, Kitavanii și Massas au prosperat cu diete bogate în carbohidrați de sute de ani. Obezitatea a fost rară (dacă nu inexistentă) în toate aceste grupuri indigene.

De exemplu, Kitavans nu aveau practic persoane supraponderale – și niveluri foarte scăzute de insulină – în ciuda unei diete care conținea 70% carbohidrați.

Același lucru a fost observat și pentru populațiile asiatice preindustrializate până în secolul al XX-lea, care trăiau din alimente de bază precum orezul, tăițeii, cartofii și fructele.

Chiar și în anii 1990, 50-60% din caloriile consumate în Japonia și China proveneau încă din carbohidrați. Acest lucru a fost mai mult decât în ​​SUA sau Marea Britanie, dar ratele de obezitate au fost mult mai mici.

Dacă carbohidrații înșiși îngrașă, aceste populații nu ar fi avut corpuri slabe și sănătate în general bună, indiferent de cât de active au fost.

Dar o dietă săracă în carbohidrați funcționează pentru mine?

Studiile arată că dietele sărace în carbohidrați pot fi o strategie eficientă pentru pierderea în greutate.

Mai ales dacă te-ai luptat anterior după o dietă săracă în grăsimi.

O reducere a carbohidraților înseamnă automat o creștere a proteinelor și/sau grăsimilor. Toată această schimbare a raportului de nutrienți – împreună cu o creștere a alimentelor întregi (nerafinate) – este responsabilă pentru rezultatul pozitiv.

Studiile arată că o dietă bogată în proteine ​​te face să te simți plin și tinde să scadă aportul total de calorii, cel puțin pe termen scurt.

O dietă mai scăzută în carbohidrați rafinați și grăsimi – găsite de obicei împreună în mâncarea nedorită – favorizează, de asemenea, o reducere a aportului de calorii. Acest lucru se datorează faptului că alimentele nedorite sunt bogate în calorii și foarte gustoase.

Apoi mai există și pierderea de apă care însoțește reducerea carbohidraților. Pe lângă pierderea de grăsime, acest lucru face ca cântarul de baie să se miște favorabil și rapid.
[wmls name=”nutritie1″ id=”2″]