Tinitus (zgomot in urechi): simptome, cauze si tratament naturist


Şuieratul, zgomotele, zgomotele care persistă în ureche şi ajung până la cap, sunt un disconfort a cărui origine poate fi foarte variată. Există câteva terapii și remedii posibile, dar nu întotdeauna complet decisive.

Tinitusul este un zgomot în urechi care apare intern, fără a exista o expunere reală la zgomote sau sunete. Uneori, zumzetul devine pătrunzător și de neoprit. Cauzele pot fi de diferite feluri, iar vindecarea are mai multe moduri.

Ce este tinitusul

Tinitusul este o tulburare de auz foarte enervantă, deoarece are ca rezultat un zgomot pe care pacientul îl aude în ureche sau în cap, care nu este cauzat de agenți externi. Nu este o boală, ci un simptom și posibilitatea de a diagnostica cauza poate fi importantă pentru rezolvarea tulburării. 

Simptomele tinitusului

Bâzâitul, țiuitul în ureche, sunetele bruște, trosniturile, șuieratul, foșnetul sunt manifestările tinitusului . Tulburarea se mai numește și tinitus și apare în absența stimulilor externi. De obicei, sunetul merge în sincronizare cu bătăile inimii și poate fi un tinitus pulsatil și poate genera dureri de cap suplimentare.

Tinitusul este un simptom frecvent, de fapt 20% din populația generală îl experimentează. Pentru 5% la sută constituie dizabilitate și în 1-2% provoacă un handicap cu repercusiuni puternice asupra calității vieții.

Se disting două tipuri de tinitus:

 • Tinitus subiectiv : cea mai frecventă formă, cauzată de probleme la nivelul urechii medii și creierului, unde semnalele nervoase ajung sub formă de zgomot în ureche .
 • Tinitus obiectiv , formă rară, cauzată de o mișcare mecanică în interiorul capului, sau în zona cervico-mandibulară.

 
Cauzele tinitusului

Cauza acestui fenomen nu este încă cunoscută cu adevărat . Desigur, factorii pot fi mulți, iar natura tulburării variază foarte mult de la caz la caz. Acestea variază de la expunerea simplă și pură la medii foarte zgomotoase până la boli precum diabetul, problemele tiroidiene, utilizarea anumitor medicamente precum antidepresive, sedative, antiinflamatoare.  

Influenta alimentatia are si in cazul intoxicatiei cu zaharuri, alcool si faina alba. 

Tinitusul poate fi cauzat și de tulburări neurologice , infecții, terapii medicamentoase, alcoolism , modificări otologice, ateroscleroză și hipertensiune arterială , tulburări cervicale și mandibulare . Factorii psihologici, originile somatice, pot reprezenta constituenți cauzali multifactoriali.

Diagnostic 

Primul pas este investigația auditivă . Specialistul audiolog sau otolaringolog va acorda o atenție deosebită examinării otoscopice a urechii. După ce am efectuat testul audiometric de bază și de impedanță și câteva teste de tinitus, de obicei trecem la o investigație a cartierului cranio-cervical și mandibular . 

În urma acestor teste, pacientului i se pot solicita investigații diagnostice suplimentare, cum ar fi rezonanța magnetică nucleară , angiorezonanța, ecocolordoppler al vaselor epiaortice și eventual trans-craniene, angiografie.

Cum să vindeci tinitusul

Nu există remedii care să reducă la tăcere acest simptom cu certitudine și, în general, procedăm prin pașii corespunzători:

 • prima măsură luată este îndepărtarea dopurilor de cerumă care pot fi prezente în interiorul urechii; 
 • apare posibila prezență a unei alterări vasculare (responsabilă de tinitus), iar prin administrarea de medicamente sau intervenții chirurgicale țintite este posibilă eliminarea tinitusului;
 • dacă cauza tinitusului depinde de un medicament , acesta trebuie înlocuit;
 • exista dispozitive electrice utile pentru suprimarea zgomotului sau zumzetul perceput, din pacate nu sunt eficiente pentru toate cazurile.


Nutriție pentru tinitus

Atenție la produse lactate și alcool . În cazul primelor, este vorba de a menține în stare bună de sănătate mucusul  care locuiește în corpul nostru care, echilibrat, ne protejează, în timp ce când este excesiv, ne înfunda. Băuturile alcoolice provoacă dilatarea vaselor de sânge și, în consecință, o cantitate mai mare de sânge ar putea ajunge la capilarele urechii interne. 

Tinitusul afectează negativ calitatea somnului  , așa că ar fi indicat să luați mese ușoare de seară care să nu angajeze prea mult sistemul digestiv. De asemenea, este bine să verificați eventualele alergii sau intoleranțe alimentare

Remedii naturiste pentru tinitus (zgomot in urechi)

La nivel fizic se poate interveni prin  mezoterapie  cu utilizarea de remedii homotoxicologice si derivate fito/muguri. În acest caz, alegerea se bazează pe posibila cauză care prevalează asupra tuturor factorilor combinați: dacă de exemplu tinitusul este cauzat de ateroscleroză, este util să folosiți Gingko Biloba , un agent fluidizant natural. 

Este o soluție inovatoare de ingrediente active documentate științific:

 • Extract titrat de Gingko biloba : ajută la performanța creierului, promovează microcirculația și fluxul de sânge către creier
 • Acid alfa-lipoic: o moleculă antioxidantă , care poate acționa și asupra sistemului nervos central deoarece este capabil să traverseze bariera hematoencefalică.
 • Trans-resveratrol : protejează funcțiile creierului și reglează rezoluția arterială.

Acestea acționează în sinergie în tratarea tinitusului și a disfuncțiilor microcirculației.


 
Flori de Bach pentru tinitus

Florile Bach utile sunt:

 • Cherry-prun , legat de frica de a pierde controlul,
 • Rock Water , legat de rigiditatea excesivă față de sine și față de ceilalți,
 • Castan alb , în cazul unor gânduri recurente.

Este esențial ca floroterapeutul să fie o persoană foarte atentă și capabilă să creeze armonia potrivită cu pacientul în momentul interviului preliminar, având în vedere câte variabile pot fi legate de tulburare.
 

Medicina tradițională chineză și tinitus

Cu acupunctura  se obțin rezultate satisfăcătoare în tinitus de diferite tipuri. Literatura științifică din medicina chineză este foarte extinsă pe această temă, iar cazurile clinice cu rezultate pozitive sunt numeroase.

Se poate întâmpla ca acupuncturistul să sugereze o verificare cu ace la încheieturi și glezne care, prin grafice, evidențiază zonele dezechilibrate ale corpului. De obicei, tinitusul este urmărit până la organul intern al stomacului și la starea de anxietate care poate cuprinde inima, dar fiecare caz individual este evaluat în mod specific.

Agenții patogeni pot fi mulți, dar pot fi urmăriți până la exces complet și insuficiență gol. Într-o situație completă, tulburarea poate fi cauzată de un exces de foc în inimă și ficat , staza sângelui și stagnarea qi-ului, uniunea foc-flegmă. Tratamentul are loc prin dispersarea focului, micsorarea focului si dizolvarea flegmei, deblocarea stazei sangelui. Situația de gol, pe de altă parte, se caracterizează printr-o insuficiență de yin în rinichi și ficat. 
 

Aromaterapie pentru tinitus 

Unele uleiuri esențiale reactivatoare , cum ar fi:

 • Ulei esențial de ienupăr : detoxifiant, uleiul de ienupăr ajută la purificarea sângelui.
 • Ulei esențial de chiparos : îmbunătățește circulația, uleiul de chiparos ajută la calmarea sistemului nervos.

Exerciții și mișcare pentru tinitus 

Mișcarea lichidului cefalorahidian este legată de ascultare . Supunerea la ședințe  cranio -sacrale de către mâini experte poate aduce un mare beneficiu și poate debloca unele stagnari energetice. Stresul este un factor agravant în cazurile de tinitus evident, iar dedicarea unor discipline precum qi-gong , yoga  și pilates ajută la controlul și guvernarea stărilor de suferință  .

Cum să preveniți tinitusul

Cum poate fi prevenit tinitusul? Aveți grijă să nu deteriorați auzul și să evitați traumatismele acustice, cauzate de expunerea la sunete prea intense. Nu depinde de dacă sunetele sunt plăcute sau neplăcute, o muzică sau un ciocan pneumatic pot fi dăunătoare în același mod. Este intensitatea sunetului și sensibilitatea urechii , care intervin ca factori cauzali ai sunetului fantomă.

Exista o terapie de reconditionare a tinitusului, numita   TRT (Terapia de retrainare a tinitusului), care transforma semnalul perceput de creierul nostru, din enervant intr-un semnal obisnuit si neenervant. TRT folosește două strategii: îmbogățirea sunetului și consilierea. Îmbogățirea sunetului operează la nivel subcortical inconștient . Sunetele naturii, neutre și liniștitoare, trebuie ascultate cel puțin opt ore pe zi, pe o perioadă cuprinsă între 12 și 18 luni. Consilierea constă în interviuri liniștitoare și, de asemenea, folosește căi de mindfulness  și, dacă este necesar, sprijin psihiatric.