Vitamina D – beneficii pentru organism, deficit, simptome și alimente recomandate


Stând la soare ar putea fi o modalitate excelentă de a obține doza zilnică de vitamina D, dar adesea avem nevoie de alimente bogate in vitamina D pentru a ne simplimenta deficitul, totul datorita faptului ca nu petrecem indeajuns de mult timp la soare. Există numeroase surse naturale de vitamina D, dar majoritatea dintre noi nu știm despre ele. Dar hei, pentru ce suntem aici? În această postare, vorbim despre cele mai sănătoase alimente bogate în vitamina D.

Cuprins

 1. Ce este vitamina D?
 2. Top 25 alimente bogate in vitamina D
 3. Doza recomandata de vitamina D
 4. Deficitul de vitamina D cauzează căderea părului?
 5. Ce cauzeaza deficitul de vitamina D?
 6. Deficit de vitamina D – simptome
 7. Cum să preveniți căderea părului cauzată de deficiența de vitamina D

 

Ce este vitamina D?

Vitamina D este un mineral solubil în grăsimi care se formează în piele atunci când este expus razelor UVB în lumina directă a soarelui ( 1 ). Este o vitamină unică, esențială pentru o serie de funcții, inclusiv menținerea oaselor puternice, a mușchilor și a dinților, controlul creșterii celulare, funcționarea adecvată a sistemului imunitar și neuromuscular și sănătatea noastră generală ( 2 , 3 ). Deficitul de vitamina D poate duce la o afecțiune numită rahitism, în care oasele nu reușesc să se dezvolte și să funcționeze corect ( 4 ).

Razele UV sunt cea mai bună sursă naturală de vitamina D ( 5 ). Acestea transformă o substanță chimică prezentă în piele în vitamina D3. Acesta este transportat în ficat și rinichi și apoi este transformat în vitamina D. activă. Cu toate acestea, expunerea constantă la soare pentru o lungă perioadă de timp poate crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Deci, aveți nevoie de o expunere limitată la soare pentru a evita deficiența de vitamina D.

Dezavantajul acestei vitamine este că nu se găsește în multe alimente. Veți afla o serie de alimente / produse alimentare care pretind că conțin vitamina D, dar în realitate, acestea sunt întărite doar cu vitamina D. sintetică. De fapt, există doar o mână de alimente bogate în vitamina D.

Deficitul de Vitamina D

Am enumerat primele 25 de alimente cu vitamina D care sunt ușor disponibile.

Top 25 de alimente bogate în vitamina D

Există un număr de alimente diferite și sănătoase cu vitamina D, de la cele naturale la suplimente. Aruncați o privire la principalele surse naturale de vitamina D:

1. Soare

Vești bune pentru toți iubitorii de soare!

O plimbare obișnuită de 30 de minute sub soarele cald vă poate oferi o mulțime de vitamina D pentru ziua respectivă, care este destul de dificil de obținut altfel ( 6 ). Vorbesc despre contactul direct, nu despre razele care sunt difuzate prin ferestrele tale.

Când razele solare ne lovesc pielea, ele stimulează producția de vitamina D în organism. Cu cât expunerea la soare este mai mare, cu atât este mai mare producția de vitamina D. Pentru a crește nivelul de vitamina D când sunteți la soare, expuneți cel puțin fața, brațele și mâinile sau o zonă echivalentă a corpului. Acest lucru se datorează faptului că pentru a se produce vitamina D, pielea dvs. nu trebuie acoperită în straturi. Lasati-le in bătaia soarelui până când pielea începe să devină roz și ați terminat cu doza de vitamina D.

2. Somon

Somonul are un conținut ridicat de grăsimi, ceea ce îl face o sursă excelentă de vitamina D. Aproximativ 100 grame de somon vă vor oferi 80% din cantitatea dietetică recomandată de vitamina D.

Cheia este să obțineți somon care a fost prins în sălbăticie sau este crescut în mod natural. Somonul din Alaska conține de 5 ori mai multă vitamina D decât somonul Atlantic, ceea ce îl face alegerea mai bună. O jumătate de file de somon conține 1400 UI de vitamina D, care este de două ori cantitatea recomandată de care aveți nevoie pentru o zi.

3. Suplimente

O altă modalitate de a asimila vitamina D în dieta ta este prin consumul de suplimente.

Există două forme de suplimente de vitamina D – vitamina D2 și vitamina D3. Primul, numit și ergocalciferol, este sintetizat din plante și drojdie. Acest tip de supliment de vitamina D este cel mai utilizat. Cealaltă formă de supliment de vitamina D este vitamina D3, cunoscută științific sub numele de colecalciferol. Aceasta este cea mai activă formă de vitamina D. Deoarece atât vitamina D2, cât și vitamina D3 nu sunt active în organism, trebuie să fie metabolizate într-o formă activă din organism, care se numește calcitriol.

Atenție: asigurați-vă că consultați medicul înainte de a lua oricare dintre suplimentele menționate mai sus pentru a evita orice caz de interacțiune medicamentoasă și reacții alergice.

4. Ciuperci

Ciupercile sunt, de fapt, singura sursă de plante care conține vitamina D.

Acestea cresc în lumina soarelui și absorb din lumină, făcându-le o sursă bună de vitamina D. Ciupercile sunt, de asemenea, bogate în vitamine din complexul B, cum ar fi B1, B2, B5 și minerale precum cuprul.

Cantitatea de vitamina D din ciuperci variază în funcție de tip și varietate. Ciupercile Shitake sunt considerate ca fiind cea mai bună sursă de vitamina D dintre toate ciupercile.

5. Macrou

Un alt soi de pește cu un conținut bun de vitamina D.

Macroul are cantități mari de acizi grași omega-3. Doar 100 grame de macrou vă pot furniza 90% din DZR de vitamina D. Astfel, persoanele care consumă mai mult din acești pești pot obține acele minerale și vitamine esențiale pe care corpul uman nu le poate produce de la sine.

6. Halibut

Carnea albă fermă și aroma dulce a halibutului l-au făcut un favorit printre iubitorii de pește. Acest pește plat este un aliment dens din punct de vedere nutrițional și conține minerale și vitamine importante precum fosfor, seleniu, vitaminele B12 și B6 și acizii grași omega-3. Halibutul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina D, iar 100 de grame de pește de halibut conțin 1097 UI de vitamina D.

7. Hering

Peștii de hering conțin o cantitate semnificativă de vitamina D, deoarece se hrănesc cu plancton, care este plin de vitamina D.

Acești pești gri strălucitori sunt consumați marinați, afumati sau copți. Heringul conține grăsimi sănătoase și alți nutrienți importanți, ceea ce îi face un supliment înțelept în dieta ta. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, care promovează dezvoltarea musculară și conțin cantități mari de vitamina B12, seleniu, fosfor, calciu și fier.

8. Ulei de ficat de cod

Uleiul de ficat de cod este un supliment popular de mulți ani și este extrem de bogat în vitamina D, vitamina A și acizi grași omega-3.

Consumul regulat al acestui ulei va promova oase sănătoase și puternice, va preveni osteoporoza la adulți și va îmbunătăți activitatea creierului.

Sfat – Uleiul de ficat de cod este, de asemenea, disponibil sub formă de capsulă, care este cea mai bună opțiune pentru cei cărora nu le place aroma sa puternică.

9. Caviar

Caviarul este un ingredient obișnuit utilizat în sushi și oferă 232 UI de vitamină D pe porție de 100 de grame.

10. Sardine

Sardinele devin din ce în ce mai populare datorită beneficiilor lor uimitoare pentru sănătate. Reprezintă una dintre cele mai bune surse de vitamina D.

Doar o cantitate mică de sardine va îndeplini 70% din cantitatea recomandată de vitamina D. Acest pește oferă 270 UI de vitamina D la 100 de grame. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina B12, acizi grași omega-3, proteine ​​și seleniu. Conținutul ridicat de acizi grași omega-3 contribuie la o sănătate mai bună a oaselor, scade colesterolul și reduce inflamația.

11. Somn

Somnul, la fel ca heringul, se hrănește constant cu plancton și viețuitoare acvatice minuscule care creează vitamina D din lumina soarelui.

Somnul este sărac în calorii și conțin vitamine, proteine ​​și grăsimi bune. Doar un file vă oferă 200% din valoarea zilnică recomandată a vitaminei D, iar 159 grame de somn vă oferă 795 UI de vitamina D.

12. Conserve de ton

100 grame de ton furnizează 50% din vitamina D de care are nevoie corpul tău.

Tonul proaspăt și cel sălbatic este cel mai hrănitor. Mai mult, consumul de pește gras care lubrifiază corpul oferă și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi o memorie mai bună și o funcționare adecvată a creierului. Tonul are cantitatea maximă de vitamina D și are mercur mai puțin decât tonul alb.

13. Ficat de vită

Ficatul de vita este o sursa buna de vitamina D; 100 grame de ficat de vită conțin 42 UI de vitamina D, aproximativ o pătrime din necesarul zilnic de vitamina D.

Carnea de vită este, de asemenea, o sursă bună de vitamina B12, fier și proteine. Carnea de vită hrănită cu iarbă este cea mai bună pentru consum, deoarece conține o cantitate bună din toți nutrienții esențiali. De asemenea, conține proteine ​​și tiamină.

14. Brânză Ricotta

Brânza ricotta se remarcă ca singura sursă de vitamina D dintre toate produsele secundare din lapte. Conține de cinci ori mai multă vitamina D decât alte brânzeturi.

Conține o cantitate relativ mare de vitamina D, aproximativ 25 UI pe porție.

15. Crapul de baltă

Crapul este de asemenea, o sursă bună de vitamina D. Știați că 100 de grame de pește conțin 988 UI de vitamina D?

În afară de vitamina D, acest pește conține și vitaminele A, D, E și K, niacină, riboflavină și minerale precum zinc, cupru, magneziu și sodiu.

16. Ouă

Ouăle conțin vitamina D în cantități mici.

Includerea unui ou zilnic în dieta dvs. vă va oferi 10% din doza recomandată de vitamina D. Găinile crescute cu pășuni petrec mult timp în aer liber. Prin urmare, ouăle lor au cea mai mare cantitate de vitamina D în comparație cu celelalte ouă de pe piață.

Pe lângă vitamina D, ouăle sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina B12 și proteine.

17. Salam

Salamul oferă 62 UI de vitamina D la 100 de grame, în timp ce cârnații oferă 55 UI de vitamina D la 100 de grame.

Notă: Deși salamul, șunca și cârnații sunt surse bune de vitamina D, conțin o cantitate mare de sodiu și pot crește nivelul colesterolului. Excesul de salam și șuncă poate crește riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune și atac de cord.

18. Cereale

Unele forme de cereale conțin și vitamina D.

Înainte de a cumpăra cereale, verificați valoarea nutritivă de pe etichetă pentru a vă face o idee despre procentul conținutului de vitamina D. Alegeți-le pe cele care conțin cel puțin 100 UI de vitamina D. Toate cerealele din tărâțe oferă 131 UI de vitamina D, în timp ce cerealele cu aromă de fructe oferă 11 UI de vitamina D.

19. Lapte

Un pahar de lapte va asigura 20% din necesarul zilnic de vitamina D.

Degresarea laptelui îndepărtează vitamina D, deoarece este o vitamină liposolubilă. Deci, optează întotdeauna pentru lapte integral. Cu toate acestea, în zilele noastre, laptele degresat este, de asemenea, îmbogățit cu vitamina D pentru a vă asigura că nu pierdeți acest nutrient important.

Rețineți că produsele lactate precum brânza, iaurtul și înghețata nu conțin vitamina D sau vitamina D fortificată. Numai laptele fluid și produsele din lapte integral conțin acest nutrient.

20. Stridii

Stridiile sunt unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina D.

Stridiile crude, capturate în sălbăticie, conțin 320 UI de vitamina D la 100 de grame – 80% din necesarul zilnic. În plus, stridiile sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina B12, zinc, fier, mangan, seleniu și cupru.

Deși stridiile crude au o valoare nutrițională mai mare, ar trebui să le gătiți corect înainte de a mânca pentru a distruge bacteriile dăunătoare prezente în ele.

Notă: Stridiile au un conținut ridicat de colesterol și ar trebui consumate cu moderare, în special de persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

21. Suc de portocale

Unul dintre cele mai bune fructe pline de vitamina D. Un pahar de suc de portocale proaspăt este cel mai bun mod de a-ți începe ziua. De asemenea, puteți lua în considerare sucurile ambalate dacă nu sunt disponibile fructe proaspete.

Sucul de portocale ambalat este echipat cu cantități bune de vitamina D. O cană de suc de portocale conține 100 UI de vitamina D și 120 de calorii.

22. Produse din soia

Fiecare porție de 79 de grame de tofu oferă 581 UI de vitamina D. O cană de lapte simplu de soia oferă 338 UI de vitamina D, în timp ce laptele de soia îmbogățit cu calciu și vitaminele A și D oferă 297 până la 313 UI. Puteți încerca, de asemenea, iaurt de soia, deoarece oferă 161 UI de vitamina D.

23. Creveți

Fiecare 85 de grame de creveți conține 139 UI de vitamina D. Are cantități moderate de omega-3, proteine, seleniu, antioxidanți și mai puține grăsimi. Vă puteți răsfăța cu acest fruct de mare fără să vă faceți griji cu privire la greutatea dvs.

24. Margarina

Unturile de margarină sunt îmbogățite cu vitamina D, ceea ce le face o opțiune delicioasă.

Fiind unul dintre alimentele bogate în vitamina D, este o alternativă mai sănătoasă la untul normal, deoarece conține cu 65% mai puține grăsimi saturate decât untul. Margarina conține, de asemenea, cantități moderate de acizi grași omega-3 și grăsimi monoinsaturate, ceea ce o face o opțiune bună pentru micul dejun.

25. Unt

Vești bune pentru toți pasionații de unt! Deși este în mod obișnuit evitat de cei care tin dietă, se știe că acest aliment „gras” conține o cantitate mică de vitamina D.

Untul este grăsime saturată și este esențial pentru a ajuta absorbția de antioxidanți și vitamine de către organism. De asemenea, ajută la absorbția vitaminei D obținută din alte surse.

Amintiți-vă întotdeauna că cantitatea este cheia. Nu treceți peste bord cu unt. Când este consumat cu moderație, poate fi un supliment sănătos în dieta ta.

Doza recomandată de vitamina D

Doza zilnică recomandată (DZR) a vitaminei D se măsoară în unități internaționale (UI). Conform datelor publicate în 2010, DZR-ul vitaminei D este de 600 UI pentru persoanele cu vârste cuprinse între 1-70 de ani. Pe de altă parte, sugarilor li se recomandă să ia 400 UI de vitamina D pe zi. Femeile însărcinate și care alăptează trebuie să aibă zilnic 600-2000 UI, în funcție de condițiile lor de sănătate. În mod similar, pentru persoanele cu vârsta peste 71 de ani, acest DZR se modifică la 800 UI sau mai mult.

Factori care influențează producția de vitamina D în pielea ta

Cantitatea de vitamina D produsă în corpul dumneavoastră nu depinde doar de tipul de alimente consumate sau de timpul petrecut la soare. Acest proces este foarte specific și depinde de factori care nu au nicio legătură cu dieta sau comportamentul dvs., cum ar fi structura fizică și genetică. Aruncați o privire:

1. Culoarea pielii și nivelul bronzului

V-ați întrebat vreodată de ce persoanele cu pielea deschisă prezintă un risc mai mare de expunere la UV și de cancer de piele? Se datorează conținutului lor de melanină. Și acest fapt este important și în producția de vitamina D.

Cei cu pielea mai închisă ating punctul de echilibru al producției de vitamina D aproximativ după 15-20 de minute de expunere. Orice expunere suplimentară va provoca daune.

Acest interval de timp este dublat sau chiar triplat în cazul persoanelor cu piele închisă, desigur, în funcție de nivelurile de melanină.

Deci, dacă intrați în prima categorie, expuneți-vă la soare timp de 15 minute sau mai puțin. Folosirea unei loțiuni de bronzat este o opțiune, dar evitați-o dacă puteți.

Cei care intră în a doua categorie pot sta mai mult timp la soare. Dar nu exagerați. Renunțați la proces imediat ce observați că pielea dvs. devine roz deschis.

2. Timpul petrecut în Soare

Cantitatea de timp pe care o petreceți direct la soare este, de asemenea, un factor important.

Cei care petrec relativ puțin timp afară sunt mai predispuși să aibă deficiență de vitamina D în comparație cu alții. Dar, așa cum am explicat mai devreme, acest lucru depinde în totalitate de tipul și culoarea pielii. Nu stați la soare mai mult decât durata necesară. Poate provoca arsuri și chiar duce la cancer de piele.

Corpul tău nu este o mașină. Va produce doar o cantitate limitată de vitamina D pe zi, chiar dacă petreceți întreaga zi la soare.

Pentru a ști dacă ți-ai primit cota de vitamina D pentru o zi, uită-te la pielea ta. Dacă a devenit roz, ați terminat. În timp ce bronzul este bun, nu-l lăsați să vă dăuneze pielii.

3. Condițiile meteo

Vremea joacă, de asemenea, un rol esențial în determinarea cantității de vitamina D pe care o poate produce corpul dumneavoastră.

Zilele înnorate, deși relativ reci, sunt foarte înșelătoare. Este posibil să nu știți acest lucru, dar chiar și zilele înnorate pot provoca arsuri solare. Acest lucru se datorează faptului că, deși norii blochează razele infraroșii, pot filtra doar unele raze UV, dar nu le pot bloca în întregime.

De asemenea, zăpada, nisipul și apa reflectă radiația UV, crescând intensitatea acesteia. Pătrunderea UV este redusă la un nivel scăzut în zonele cu poluare a aerului, cum ar fi orașele care sunt înconjurate de dealuri.

4. Latitudine și altitudine

Presupun că știi că radiația soarelui este cea mai puternică la ecuator și se reduce pe măsură ce mergem către poli. Prin urmare, radiația UV este de până la 4 până la 5 ori în zonele care cad pe ecuator în comparație cu cercurile antarctice și arctice.

Acest efect este, de asemenea, la vârf la altitudini mai mari în comparație cu câmpiile și mările, deoarece există mult mai puțină atmosferă pentru a o absorbi. S-ar putea să pară absurd, dar aveți un risc mai mare de arsuri solare la munte decât la mare.

5. Sezon

Acesta este, de departe, cel mai evident factor asociat cu radiațiile UV. Verile înseamnă mai mult soare, ceea ce înseamnă mai multă vitamina D. Dar, aveți grijă de nivelurile de vitamina D în timpul iernilor, deoarece scade cu până la 50% în această perioadă a anului. Deci chiar si iarna, faceți o baie de soare.

6. Cand se ia vitamina D, dimineața sau seara?

Momentul zilei este la fel de important. Momentul optim pentru a face o baie de soare si de a lua vitamina D este dimineata, între 7 – 9.

Acest timp este perfect deoarece chiar și o scurtă expunere la razele UV vă poate oferi suficientă vitamina D pentru o zi.

Deficitul de vitamina D cauzează căderea părului?

Pierderea Parului simptom al deficitului de vitamina D

Raspunsul este da. Vitamina D și căderea părului sunt interconectate.

Cercetările indică faptul că vitamina D joacă un rol crucial în reînnoirea celulelor stem și menținerea ciclului foliculului de păr. Deficitul de vitamina D interferează atât cu procesele, cât și cu pierderea părului.

Ce cauzează deficitul de vitamina D?

1. Dieta necorespunzătoare

O dietă necorespunzătoare este unul dintre principalele motive pentru lipsa vitaminei D din organism. Pentru a îmbunătăți nivelul de vitamina D, consumați alimente precum:

 • Somon
 • hering
 • ulei de ficat de cod
 • Gălbenuș de ou
 • Ciuperci

2. Absorbție slabă a vitaminei D

Sănătatea intestinului dvs. poate afecta absorbția corectă a vitaminei D în corpul dumneavoastră. Sănătatea intestinală slabă poate fi cauzată de:

 • Boala Crohn
 • Pancreatită cronică
 • Alte boli ale intestinului

3. Expunere inadecvată la lumina soarelui

Când vine vorba de cea mai bună sursă naturală de vitamina D, soarele este un câștigător clar. Timpul pe care trebuie să-l petreceți la soare variază în funcție de culoarea pielii. Dacă aveți o nuanță mai deschisă a pielii, sunt suficiente 5-15 minute de expunere la soare. Dacă aveți pielea mai închisă la culoare, puteți rămâne la soare cel puțin 30 de minute. Sunt suficiente aproximativ 10-15 minute de expunere la soare în timpul zilei.

Cu toate acestea, expunerea excesivă la soare vă expune riscului de a dezvolta cancer de piele. Chiar dacă petreceți 5 minute la soare, aplicați loțiune de protecție solară pentru a preveni deteriorarea UV.

4. Incapacitatea ficatului sau a rinichilor de a converti vitamina D

Atunci când ficatul sau rinichii nu funcționează corect, nu pot transforma vitamina D într-o stare utilizabilă. Acest lucru poate provoca, de asemenea, niveluri scăzute de vitamina D și căderea părului.

5. Medicamente care influențează conversia vitaminei D

Anumite medicamente antiepileptice, anti-estrogeni și bifosfonați pot interfera cu metabolismul vitaminei D. Acestea activează receptorul X pentru pregnane, provocând deficit de vitamina D. Dacă luați astfel de medicamente, discutați cu medicul pentru alternative pentru îmbunătățirea nivelului de vitamina D al corpului.

Deficit de vitamina D – simptome

 • Niveluri mai mici de imunitate: imunitatea dvs. depinde de nivelurile de vitamina D. Dacă vă îmbolnăviți în mod regulat, este posibil să vă lipsească vitamina D. Pneumonia sau alte infecții ale căilor respiratorii ar putea fi, de asemenea, un semn al deficitului de vitamina D.
 • Oboseala: Te simți întotdeauna obosit sau letargic? Acesta ar putea fi un semn al deficitului de vitamina D. Un studiu a constatat că durerile musculo-scheletice nespecifice, cefaleea și oboseala ar putea semnifica un deficit de vitamina D.
 • Durere osoasă și osteoporoză: dacă aveți dureri de spate și dureri osoase, verificați nivelurile de vitamina D. Cercetările afirmă că durerile lombare cronice sunt legate de nivelurile scăzute de vitamina D.
 • Depresie: Te simți deprimat în mod regulat? Acesta ar putea fi un semn al deficitului de vitamina D. Vitamina D este crucială pentru sănătatea mintală. Lipsa acestei vitamine poate provoca depresie și alte tulburări psihiatrice.
 • Plăgi cu vindecare lentă: dacă nivelurile de vitamina D sunt mai mici decât în ​​mod normal, rănile pot dura mai mult timp pentru a se vindeca. Vitamina D produce anumiți compuși care ajută la formarea pielii noi. Aceasta este o parte crucială a procesului de vindecare a rănilor.

Acum este clar că vitamina D joacă un rol crucial în menținerea funcțiilor multiple ale corpului. Lipsa vitaminei D afectează nu numai corpul, ci și creșterea părului. Aflați modalitățile de prevenire în secțiunea următoare.

Cum să preveniți căderea părului cauzată de deficiența de vitamina D

 • Luați suplimente de vitamina D

Dacă aveți niveluri scăzute de vitamina D, consumul de alimente bogate în ea ajută la reducerea căderii părului. Puteți consuma:

 • Ouă
 • ulei de ficat de cod
 • Lapte (lapte îmbogățit, soia, migdale și ovăz)
 • Pești grași (somon, păstrăv curcubeu, sardine atlantice, ton)
 • Carne (piept de pui, carne de vită, ficat de vită)
 • Legume (broccoli crud, morcov și ciuperci albe)
 • Migdale și semințe de floarea-soarelui
 • Lintea
 • Brânză
 • Fructe (mere, banane)

De asemenea, puteți lua suplimente de vitamina D.

Unele medicamente și steroizi pot interfera cu absorbția vitaminei D. Dacă luați orice astfel de medicament, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a modifica doza sau utilizați orice alternativă.

 • Măriți-vă expunerea la lumina soarelui

Încercați să vă măriți expunerea la lumina soarelui. Ieșiți la plimbare într-o zi luminoasă și însorită sau petreceți cel puțin 10-15 minute afară. Cu toate acestea, nu uitați să aplicați protecție solară.

 • Fii blândă când îngrijești părul

Acest lucru este, de asemenea, crucial pentru a preveni căderea părului. Fii blândă atunci când îți pieptenești sau perii părul. Evitați să folosiți șampoane și balsamuri dure.

Dacă luați suplimente de vitamina D, urmați doza prescrisă de medic.

Aportul dietetic recomandat de vitamina D

Aportul alimentar recomandat de vitamina D variază în funcție de grupa de vârstă.

VÂRSTĂ MASCULIN FEMEIE SARCINA ALĂPTAREA
0-6 luni 25 mcg 25 mcg
7-12 luni 38 mcg 38 mcg
1-3 ani 63 mcg 63 mcg
4-8 ani 75 mcg 75 mcg
9-18 ani 100 mcg 100 mcg 100 mcg 100 mcg
19+ ani 100 mcg 100 mcg 100 mcg 100 mcg

Concluzii

Lipsa vitaminei D poate provoca căderea părului și alte probleme de sănătate. Dacă credeți că pierderea părului se datorează lipsei de vitamina D, faceți-vă testul și începeți să luați măsuri preventive. Cu toate acestea, consultați un medic pentru un diagnostic adecvat și urmați tratamentul prescris pentru a preveni căderea părului. De asemenea, îmbunătățiți-vă stilul de viață. Consumați o dietă echilibrată, faceți exerciții fizice și nu uitați să obțineți multă lumină solară.

întrebări frecvente

Cât timp este necesar pentru a vindeca un deficit de vitamina D?

Depinde de vârsta dvs., de nivelul de vitamina D din ser și de afecțiunile medicale pe care le puteți avea. Puteți începe vindecarea după 6-8 săptămâni. Cu toate acestea, vindecarea completă poate necesita timp.

Când ar trebui să iau vitamina D – dimineața sau noaptea?

Nu există un moment ideal pentru a lua vitamina D și poate depinde de starea dumneavoastră de sănătate și de alți factori. Consultați un medic pentru a afla momentul potrivit pentru a lua suplimente de vitamina D.

Un Cuvânt de Atenție

Supradozajul cu orice poate provoca efecte adverse, iar această previtamină nu face excepție. Supradozajul său poate provoca o serie de afecțiuni, inclusiv greață, apetit slab, constipație, scădere în greutate, slăbiciune și leziuni la rinichi.

Aceste condiții apar în general atunci când consumați un exces de suplimente de vitamina D. Fiți conștienți de suplimentele care conțin ingrediente active.

Nu trebuie să luați mai mult de 4000 UI pe zi, fie că este vorba de expunerea la soare, produse alimentare și / sau suplimente.